Pages Navigation Menu

Højsæson for influenza

Højsæson for influenza

Influenza kan ramme alle, men nogle rammes hårdere end andre. Derfor er det klogt, at lade sig vaccinere mod influenza, hvis man er ældre, har et svagt immunforsvar, eller bare ønsker at være ”home safe”.

Af Bonnie Jensen

Når lillesøster er syg, for gud ved hvilken gang, er det en kærkommen hjælp når de søde bedsteforældre melder sig på banen som sygepassere. Her bliver der pylret omkring den lille patient, der i så tilfælde, må forkæles ud over alle grænser. Men selv om vores fokus er på det lille sløje pus, skal vi nu alligevel huske at passe på den ældre generation også. For ingen er udødelig, og der er ingen grund til at løbe nogen risiko for, at de ældre i familien smittes unødigt. Derfor skal vi huske vores ”bedsteforældre” i familien på, at der findes en vaccination mod influenza, som de klogelig bør tage imod.

Influenza er en kedelig omstændighed, uanset hvem den rammer, men der er stor forskel på hvor, medtaget man bliver af sygdommen. I takt med at vi bliver ældre, svækkes vores immunforsvar nemlig helt naturligt, hvilket øger risikoen for at blive alvorlig syg af influenzaen, så tilstødende komplikationer kan forværre sygdommen og i værste fald koste liv.

Har man lider af en kronisk sygdom eller er over 65 år gammel, tilbyder Sundhedsstyrelsen gratis vaccine mod influenza, fordi immunforsvaret i disse tilfælde kan være for svagt til at bekæmpe sygdommen, og der er større risiko for at få følgesygdomme som f.eks. en alvorlig omgang lungebetændelse, med dertil hørende afkræftelse.

Man skal ikke spøge med influenza, for Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør i gennemsnit cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza, og heraf er de fleste 65 år og derover. Risikoen er størst, hvis man samtidig har en sygdom som for eksempel hjerte- eller lungesygdom eller diabetes, men også ældre, der ellers er sunde og raske, er i øget risiko.

Influenza smitter gennem luften, ved kontakt som håndtryk og hvis man kommer i berøring med ting som er inficeret med influenzavirus.

Selv yngre, sunde personer kan rammes hårdt af influenza

Noget helt andet er, at influenzavirus jo også kan overleveres fra bedsteforældre til de mindste børnebørn, og den smittekæde brydes også, hvis bedsteforældrene bliver vaccineret. Det siger sig selv, at det selvfølgelig kommer den enkelte, der får vaccinen til gavn, men forestil dig lige hvor ulykkelig en bedsteforælder ville blive, hvis denne uforvarende kom til at smitte et lille spædbarn med influenza. Det er jo ikke rart, hvis det er en helt lille ny, med nybagte og trætte forældre, der skal gennem et sygdomsforløb.

Også gravide i 2. og 3. trimester tilbydes gratis vaccine

For kvinder der venter sig, er det alfa og omega, at passe på sig selv, leve sundt og undgå at komme i kontakt med stoffer, der kan skade babyen i maven. Desværre tror et stort antal gravide, at vaccine mod influenza er en af de ting, som man skal være varsom med som gravid, men vaccine mod influenza har været anvendt i mange år og vaccinerne er, ifølge videnskabelige studier, meget sikre for både mor og barn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler rent faktisk, at gravide der er i 12 graviditetsuge eller derover, bør vaccineres mod influenza, og derved mindske risikoen for abort eller for tidlig fødsel.

Ved at lade sig vaccinere mod influenza under graviditeten, er der som en ekstra bonus, den fordel for dit barn, at det er beskyttet af dine antistoffer i den første tid og ifølge sundhedsstyrelsen findes der undersøgelser der viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Derudover er du, som ofte er dit barns tætteste kontakt, en potentiel smittekilde til influenza og den smittekæde brydes, hvis du bliver vaccineret.

2 typer af influenzavaccinen

Fra 1. oktober 2018 til og med udgangen af februar 2019, tilbydes gratis influenzavaccination til personer i særlige risikogrupper. I denne vinter er der forskel på influenzavaccinerne og hvem der skal injiceres med hvilken variant, altså så længe lager haves, da det er først til mølleprincippet, der gælder for den nye 4-valente vaccine.

Den nye 4-valent vaccine, der dækker bredere mod influenza B, gives til de kronisk syge, der endnu ikke er fyldt 60 år, til gravide i 2. eller 3. trimester og til en begrænset gruppe af personer på 60 år eller ældre, hvor lægen vurderer, at influenza udgør en særlig alvorlig sundhedsrisiko. Imens den 3-valente vaccine der tidligere blev tilbudt alle risikogrupper, dækker de influenzatyper, som WHO mener, er de vigtigste at blive beskyttet mod. Den gives til personer på 65 år eller derover, til personer der lider af en kronisk sygdom eller til svært overvægtige med BMI over 40.

Det er stadig muligt at blive vaccineret mod influenza før og efter de nævnte tidspunkter, men i så fald er det ikke gratis. Du kan blive vaccineret flere forskellige steder. Både hos de praktiserende læger, private vaccinationsklinikker og kommuner kan vaccinere mod influenza.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

 

 

Følg os på Facebook og Instagram