Hvilken solcreme vælger du til familien?

Det er blevet lysere og lunere udenfor – og det er også nu, at UV-indekset begynder at nå op på 3. Det betyder, at du skal til at beskytte dig selv og dit barn mod solen. Du ved sikkert godt, at det vil sige skygge, solhat og solcreme. Men ved du også, hvorfor det er en god idé at vælge en svanemærket solcreme?

Af Susanna Hochheim

Børn har en tyndere og mere sårbar hud end voksne og bliver lettere forbrændte i solen. Og jo oftere, man bliver udsat for sol og solskoldninger i barndommen, desto større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Det er derfor vigtigt, at du beskytter dit barn mod solen ved at følge de tre simple solråd fra Kræftens Bekæmpelse. Det gør du ved at søge skygge midt på dagen, hvor solens uv-stråling er stærkest – og ved at give dine børn løstsiddende, tætvævet tøj og solhat med bred skygge på. Derudover er det vigtigt at smøre børnene godt ind i solcreme – især de steder, som ikke er dækket af tøj.

Bedre for sundheden

Når du skal vælge solcreme til familien, er det en god idé at være opmærksom på, hvad den indeholder. Det, vi smører på huden, trænger nemlig ind i kroppen.

– Svanemærket er et godt pejlemærke til at undgå uønsket kemi. F.eks.må en svanemærket solcreme ikke indeholde parabener eller andre ingredienser fra EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der må heller ikke være tilsat PFAS eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og hvis der er tale om en solcreme til børn, må den heller ikke indeholde parfume, fortæller Rina Ronja Kari, kommunikationschef hos Miljømærkning Danmark.

Der findes lige nu omkring 300 svanemærkede solprodukter. Udvalget tæller bl.a. sollotion, solstift, aftersun lotion og ansigtssolcreme.

Påvirker naturen mindre

De skrappe kemikaliekrav er også med til at begrænse solcremens påvirkning af natur og miljø.

– Svanemærket stiller bl.a. krav til stoffernes nedbrydelighed for at undgå langvarig, negativ påvirkning i naturen. Det stiller også krav, der skal være med til at sikre, at skadelige kemikalier ikke hober sig op i dyr og mennesker. Og så stiller Svanemærket også krav til stoffernes giftighed, så vi undgår, at solcremen indeholder stoffer, der er giftige over for f.eks fisk og krebsdyr, forklarer Rina Ronja Kari.

Der er også tænkt over emballagen, når du vælger en svanemærket solcreme. Der er nemlig krav om, at emballagen skal fungere godt og være så lille som mulig, så man undgår at transportere unødig emballage. Emballagen skal også kunne tømmes, så du kan bruge mest muligt af solcremen. Og så skal den være let at skille ad, så du får mulighed for at affaldssortere, og de enkelte dele dermed kan genanvendes.

Guide til faktor og mængde

I Danmark skal du som minimum bruge solcreme med faktor 15 – og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere. En svanemærket solcremes solfaktor skal være testet af et uafhængigt, akkrediteret testinstitut for at være med til at sikre, at cremen beskytter mod solens stråler, som den skal.

– Det er vigtigt, at du bruger rigeligt med solcreme. For hvis ikke du følger den anbefalede dosering, opnår du ikke den forventede beskyttelse. Tommelfingerreglen er, at du skal bruge den mængde solcreme, der kan være i dit barns hånd, når du smører dit barn ind – og tilsvarende skal du bruge en voksenhåndfuld til en voksen, siger Rina Ronja Kari.

Brug en håndfuld

For at opnå den beskyttelse, der står på solcremen, er det vigtigt at bruge nok solcreme. En god tommelfingerregel er at bruge en håndfuld solcreme til én krop – en barnehåndfuld til et barn og en voksenhåndfuld til en voksen.

Påfør solcreme mindst 15-30 minutter før, dit barn skal ud i solen – og smør det ind flere gange i løbet af dagen, hvis barnet skal opholde sig i solen. For ingen solprodukter beskytter en hel dag, hvor man f.eks.både sveder, bader, tørrer sig med et håndklæde og slapper af på et tæppe.

Husk pauser fra solen

Solcreme giver ikke fripas til at blive i solen, så længe man vil. For solcreme kan aldrig give 100 % beskyttelse imod solen, da en mindre del af strålingen altid trænger ind i hudens øverste lag. Den bedste solbeskyttelse vil altid være skygge – så husk at give dit barn pauser fra solen.

Svanemærket

Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder, at det ser på alle relevante miljøproblemer i hele produktets livscyklus. Svanemærket tager altså hensyn til både klima, kemikalier, ressourcer og biodiversitet og ser samtidig på hele produktets rejse fra råvarer, produktion og brug til genbrug, genanvendelse og affald. Alt dette med ét mål for øje: At gøre det let for dig at træffe bedre valg for miljø, klima – og din og dit barns sundhed. Læs mere på www.svanemærket.dk.