Rhododendron og surbundsplanter så langt øjet rækker

Surbundsplanter dækker over en bred gruppe af planter som f.eks. lyng, magnolia, hortensia, rhododendron, blåbær, tyttebær, tranebær og mange flere. Rhododendron er nok den de fleste af os kender bedst og smukke er de. De fleste er stedsegrønne året rundt, når de da ikke står i fuldt flor i de fineste farver i starten af sommeren.

Af Bonnie Jensen

Rhododendron fås i et utal af farver, former og højder. Nogle er hurtigt voksende, mens andre bruger deres kræfter på at danne de smukkeste blomsterhoveder. Nogle breder sig udad imens andre vokser opad, nogle kryber og andre vokser sammen med naboen.
Tæt på motorvejen ved Tåstrup, har jeg fundet et helt særligt sted, med en mand der er endnu mere vild med rhododendron end jeg.

Planteskolen er navngivet Rhodo Roskilde, og her har Vermund Christensen siden 2007 dyrket sin store passion, rhododendron og diverse andre surbundsplanter.

Han er vokset op i sine forældres landbrug og har siden han var barn, været meget interesseret i alt hvad der kunne gro i en have. Igennem de sidste 25 år, har han skabt et stort og bredt netværk blandt rhododendron-dyrkere både i ind- og udland, og her køber han helt særlige sorter hjem, som han dyrker videre på og beskærer, så han kan dyrke nye planter.

Af disse mange planter forsøger han at udvælge sjove og smukke krydsninger til sine kunder, og når man har været i selskab med Vermund i mere end bare 5 minutter, er man ikke i tvivl om hans store kærlighed til de smukke planter. Han kan svare på spørgsmål om de forskellige sorter i en uendelighed. Jeg vil tro, at han er det man kan kalde et omvandrende rhododendron-leksikon.

Han slynger om sig med alle de latinske navne og ved præcis, hvor de skal plantes, hvor meget de kan vokse om året og hvilke farver og dufte de forskellige har at byde på. Det er uden tvivl her hos ham, jeg ville sende enhver rhododendron-entusiast på besøg. Om ikke andet, så bare for at blive inspireret og at blive lidt klogere på de planter, man allerede har hjemme i haven.

Rhododendron-krydsninger

Hos Rhodo Roskilde, finder man et 1200 m² stort drivhus med rhodododendron i lange baner, i alle afskygninger. Lige fra bittesmå skud, til de helt store flotte planter, der fylder godt i en have. Hver og en har Vermund gået og passet og plejet, nogle i op til 10 år.

Han har engang fortalt mig, at det sker at han bliver ringet op af kunder fra butikken, når de skal sælge deres hus. De spørger om han vil komme og grave havens planter op, inden de nye købere kommer og jævner jorden, for at bygge nyt hus på grunden. For ingen af Vermunds kunder er i tvivl om, at Vermund passer godt på planterne, og plejer dem inden de bliver solgt videre til nye haver, hvor køberne får den helt rigtige vejledning med hjem, til hver enkelt plante.

Udendørs har han 1000 m² ”mark” hvor han har lagt ukrudtsdug og etableret vanding med drypslanger i potterne til de omkring 5000 planter, primært rhododendron. Her er de godt beskyttet af høje ege, bøge og andre træer. At gå en tur her, er en oplevelse i sig selv.

Duften, farverne og omgivelserne fås ikke meget bedre, for sådan en rhododendron-entusiast som mig. Jeg føler mig som i himlen og kan bruge timevis på at gå og studere, mærke og snuse til de mange forskellige smukke planter. På marken overfor har han nu efterhånden sat yderligere 700-800 planter i plantesække, så de kan vokse sig op til meter høje planter, der gør det muligt at lave bede, som ser pæne og veletablerede ud fra starten.

Smukkeste planter, også om vinteren

Rhododendron er en af de mest beundrede haveplanter, der er rundt omkring i haverne. Det er ikke kun i blomstringstiden den er populær, resten af året står den fin og grøn, lige på nær søsteren azalea, som også er i rhododendron-familien. Den er godt nok ikke stedsegrøn, men kan til gengæld give de flotteste gule og orange farver og dertil har mange den skønneste duft, som de stedsegrønne slet ikke kan konkurrere med.

Og hvis man godt kan lide variation i bladformer, kan man finde planter med runde blade, som en fem-krone og andre med lange og smalle, eller med den skønneste bløde uld på undersiden – nogle i hvid eller creme andre kanelbrune. En del af disse har også uld på oversiden af de nye blade, så de enten ligner små lammeører eller blade dyppet i chokolade. Andre sorter har nyvækst i helt mørk rødbrune nuancer, som de bevarer nogle uger før de bliver normalt grønne.

Husk et Kraks luftfoto når du køber planter

Vermund har lært mig, at det altid er en god idé at tage et luftfoto med fra sin have, når man gerne vil have råd om et nyt bed. Så kan han bedre hjælpe med udvælgelsen af hvilke planter, der klarer sig bedst hjemme i haven. På Kraks luftfotos, er nord og syd altid fastlagt, og ud fra dette, kan han bedst rådgive om sol, vind og placering af de forskellige arter, så han ved, at planten får det godt fremover, og at køberen af planten bliver glad og tilfreds.

Spagnum og gødning

Vermund har specialiseret sig i rhododendron og andre surbundsplanter, og sælger kun planter som trives i surbundsbedet. Derfor ligger han selvfølgelig også inde med et stort udvalg af god spagnum fra Fin til Extra grov, så man fra starten kan give sine nye planter de bedste vækstbetingelser.

Placering af rhododendron

Skulle du have glemt Krak-luftfotoet da du købte din nye rhododendron, kan man som tommelfingerregel sige, at de fleste trives bedst i vandrende skygge. Det betyder en plads, der i løbet af dagen skifter imellem sol og skygge.

Der findes også rhododendron-sorter, som trives fint i fuld skygge, og sorter, som kræver at blive sat i fuld sol for at blomstre. Her er en anden tommelfingerregel, der siger, at jo større blade en rhododendron har, jo bedre kan den lide skygge, og omvendt jo mindre blade en rhododendron har, jo bedre kan den tåle sol.

Sådan planter du surbundsplanter

Til rhododendron og azalea skal du købe grov spagnum, for rhododendrons rødder kræver et surt og luftigt miljø for at trives. Her er det vigtigt at huske, at spagnum som regel er meget tørt. Derfor skal du sørge for at gennemvande det, før du planter surbundsplanten i jorden.

Herefter skal man sørge for at jorden altid er fugtig uden at være sjapvåd. Fordi rødderne altid ønsker at have adgang til ilt, går de ikke særlig dybt ned i jorden – de vil sjældent vokse mere end 35 cm ned fra overfladen, så den dybde vil også være tilstrækkelig som dybden i det plantehul man skal grave. Og som man siger ” nothing comes from nothing” så husk at tilføre gødning når du planter, da surbundsspagnum er uden næring.


Man behøver ikke købe den ekstra dyre gødning, som bliver beskrevet som rhododendron-gødning. Man kan udmærket bruge en Nitrofoska eller en køkkenhavegødning med lavt indhold af kvælstof, f.eks. NPK 11-5-18. Her er det blot vigtigt at sikre sig, at gødningen indeholder jern, Fe og mangan, Mn for det mangles i en del af de almindelige gødninger, som sælges i Danmark.

Hortensia og rhododendron

Da Hortensiaen først begynder at blomstre når rhododendronen er afblomstret, er det to planter der supplerer hinanden rigtigt fint i samme bed. Så dem har Vermund selvfølgelig også godt udvalg af.

Vil du vide mere? Du finder deres hjemmeside her: www.rhodo-roskilde.dk