Vaccination af børn

Det er ikke spor rart, når vores børn skal til lægen og vaccineres. Det gør ondt på børnene og nogle forældre lider selv af skræk for nåle, og bekymrer sig for bivirkninger ved vaccinationerne. Få her et overblik over hvilke vacciner vores børn tilbydes gennem børnevaccinationsprogrammet og hvilke gener børnene kan risikere.

Af Bonnie Jensen

Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod 10 infektionssygdomme. Børnevaccinationsprogrammet er etableret for at beskytte vores børn mod sygdomme, der kan være alvorlige og give varige skader, og i værste fald medføre dødsfald.

Nogle vaccinationer beskytter ikke blot barnet selv, men også andre. For eksempel giver man i dag en revaccination mod kighoste i femårs-
alderen. På det tidspunkt er kighoste ikke så farlig for barnet selv, men hvis det får kighoste kan det let smitte små søskende eller legekammerater i omgangskredsen, som endnu ikke er blevet vaccineret og for hvem, kighoste kan være livstruende.

Endelig er det betryggende for gravide, at være sikre på, at de er immune overfor røde hunde, da denne sygdom kan give fosterskader, hvis
man får den i løbet af graviditeten.

Bivirkninger

Det er vigtigt for os at kunne sætte ord på, hvilke sygdomme og virkninger af disse vi forebygger ved vaccination, og nogle forældre er meget bekymrede for eventuelle bivirkninger ved vaccinerne. Her er det vigtigt at huske, at bivirkninger til vacciner er 100 – 1000 gange så sjældne og mindre alvorlige end de følgetilstande, som sygdommene selv giver. Nogle vacciner indeholder de samme vira, som er anledning til sygdommene, og derfor kan barnet efter vaccinationen få nogle af de samme symptomer, som udbrud af sygdommene normalt vil give, men symptomerne vil være langt mildere end selve sygdommen uden vaccination.

I hvilken alder skal barnet vaccineres imod hvad?

børnevaccinationsprogrammet, und dreng er lige blevet vaccineret.

3 mdr:
Difteri-tetanus-kighostepolio-Hib 1 og PCV-1

5 mdr:
Difteri-tetanus-kighostepolio-Hib 2 og PCV-2

12 mdr:
Difteri-tetanus-kighostepolio-Hib 3 og PCV-3

15 mdr:
MFR 1 (Mæslinger, fåresyge og røde hunde)

4 år:
MFR 2 (Mæslinger, fåresyge og røde hunde)

5 år:
Difteri-tetanus-kighostepolio revaccination

12 år:
HPV 1, 2 og 3

Hvilke vacciner?

Alle børn får tilbud om at følge børnevaccinationsprogrammet hos egen læge, læs her en kort beskrivelse af sygdommenes virkning, hvis vi som forældre fravælger vaccinerne og dermed udsætter vores børn for smitte af sygdommene.

 • Difteri, der bl.a. kan give alvorlig og livstruende halsbetændelse.
 • Stivkrampe (tetanus), der kan fås efter sårinfektion og resultere i en livstruende krampetilstand.
 • Kighoste (pertussis), der kan være alvorlig især hos helt små børn.
 • Polio, der kan medføre blivende lammelser.
 • Hib-infektion (Hæmophilus influenzae type b), der kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller strubelågsbetændelse.
 • Pneumokoksygdom (forårsaget af visse pneumokoktyper), der kan medføre blodforgiftning og meningitis.
 • Mæslinger (morbilli), der giver høj feber, hoste, forkølelse, øjenirritation og udslæt samt risiko for alvorlige komplikationer, fx lunge- eller hjernebetændelse.
 • Fåresyge (parotitis epidemica), der giver hævede spytkirtler og let feber og kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller testikelbetændelse samt varige mén.
 • Røde hunde (rubella), der giver let feber, hævede kirtler og udslæt. Smitte af gravide inden for de første tre måneder af graviditeten kan medføre abort eller fosterskader.
 • Livmoderhalskræft og analkræft (Human papillomavirus-infektion, HPV). HPV-infektioner forekommer i over 100 forskellige undertyper. Nogle af disse typer forårsager vorter, andre typer forårsager kønsvorter (kondylomer), og visse kræftfremkaldende typer er årsag til livmoderhalskræft og analkræft.

Hvor længe er barnet beskyttet af vaccinationerne?

Når barnet har gennemført hele børnevaccinationsprogrammet, er det beskyttet mod:

 • Difteri og stivkrampe: i mindst 10 år, muligvis længere.
 • Kighoste: formodentlig 5-10 år, men dette er endnu ikke fuldstændig afklaret.
 • Hjernehindebetændelse på grund af bakterien hæmophilus influenza type: langvarigt.
 • Polio: livsvarigt.
 • Mæslinger, fåresyge og røde hunde: livsvarigt.
 • Pneumokokker, mod syv typer: mindst indtil 5-års alderen.
 • HPV: i mindst 5 år, muligvis længere.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut