To vigtige sanser

Når barnet starter i skole, kan det nemt spænde ben for indlæringen, hvis barnet har samsyns problemer eller nedsat hørelse.

Af Henriette Rosenthal

Ved du egentlig, om dit barns hørelse er indenfor normalområdet? Hvis et barn ikke hører normalt på begge ører, afsløres det nogle gange af barnets sprogudvikling, og en ørelæge kan afklare, hvad problemet er. Men en gang imellem gemmer der sig et barn i længden, der har nedsat hørelse og det kan både påvirke barnets indlæring i skolen og give udfordringer i det sociale liv med vennerne.

Rutineundersøgelse afslørede nedsat hørelse

Lone er en erfaren familierådgiver og mor til fire børn. Derfor kom det som et chok for Lone og hendes mand, da det viste sig at deres datter, som nu er syv, har en øresygdom, som giver en kraftig hørenedsættelse i det ene øre.

– Vi har aldrig haft nogen mistanke om, at vores datter ikke hørte helt normalt. Som en del af vores ”flok” har hun nok bare tilpasset sig og vendt det gode øre til. Hun var med både fagligt og socialt, så derfor var der ikke ydre tegn på noget var galt. Det var til en rutineundersøgelse hos skolens sundhedsplejerske, det blev opdaget og ørelægen bekræftede efterfølgende, at hun har en øresygdom, der nedsætter hørelsen. Når jeg tænker over det, kan jeg egentlig godt undre mig over, at man ikke tjekker børns hørelse og syn, når børnene følger vaccinationsprogrammet og alligevel er til lægen med jævne mellemrum. Det vil jeg godt opfordre forældre til at bede om, for i vores datters tilfælde kunne vi have opdaget hendes hørenedsættelse tidligere.

Forældre skal huske selv at være særligt opmærksomme, uden at gøre børnene forkerte, for alle er forskellige. Børn er meget dygtige til at finde udveje og kompensere, hvis de har problemer med syn og hørelse. Det er jo deres virkelighed og den navigerer de så i. Nu, hvor vi kender til hørenedsættelsen, kan vi gøre det nemmere for vores datter. I skolen er lærerne opmærksomme på, at hun har en plads i lokalet som tilgodeser, at hendes hørelse er reduceret, samtidig med at de sørger for, at hun også indgår i fællesskabet med veninderne, fortæller Lone.

Samsyn

I dag er der flere og flere børn der har problemer med at få øjnene til at arbejde sammen. Dette kan skabe lidt uro hos barnet og kan gøre skoletiden sværere end den behøver at være. Hvad mange ikke tænker over er, at det ofte viser sig forskelligt fra barn til barn, og at barnet ikke selv er i stand til at forklare hvorfor det er så svært at koncentrere sig og hvorfor der er uro i kroppen, og tankerne flyver i stedet for at samle sig. Dette kaldes samsyns problemer og kan afhjælpes hos en øjenlæge, der giver barnet nogle øvelser der skal lave hjemme hver dag.

Hvis dit barn spenderer for meget tid i sofaen med sin Ipad eller foran fjernsynet er der en reel risiko for at barnet bliver nærsynet? For at undgå det, skal vi sende børnene ud at lege. Forskning viser, at det udvikler øjnene, når barnet er i bevægelse og bruger øjnene på forskellige måder og ser både langt og kort. Kort sagt skal øjnene ”trænes” og holdes i gang.

Har man mistanke om, at der er noget galt med barnets syn, skal man være opmærksom på følgende signaler:

✱ Det ene øje skeler en gang i mellem, specielt når barnet er træt.
✱ Barnet lukker eller dækker ofte det ene øje.
✱ Barnet lægger ofte hovedet på skrå eller drejer hovedet, når det skal se noget.
✱ Barnet støder ofte ufrivilligt ind i ting og møbler.
✱ Barnet sidder påfaldende tæt på tv’et eller holder bogen meget tæt op til øjnene.
✱ Barnet kniber ofte øjnene sammen.
✱ Barnet blinker ofte og gnider sig i øjnene og barnet har ofte hovedpine.

Det er – som altid – en god ide at kontakte egen læge, hvis man er i tvivl. I Danmark skal børn under ti år altid tilses af en læge eller øjenlæge, hvis man har mistanke om, at der er noget galt med synet og at barnet skal have briller. Dette skyldes, at en person med lægelig baggrund bedre end egen læge kan vurdere om øjnene udvikler sig normalt og om evt. symptomer stammer fra øjnene og ikke noget andet. Det kan også være en god idé at kontakte øjenlægen, hvis der er skelen eller arvelige synsfejl i familien.

Læs evt. også artiklen “er dit barns syn klar til skolestart?” her: bornogfritid.dk/er-dit-barns-syn-klar-til-skolestart/