Er dit barns syn klar til skolestart?

Nedsat syn forhindrer et barn i at udvikle sig optimalt og gør det svært at følge med i skolen.

Af Bonnie Jensen

Børn er skrappe til at skjule, hvis de ikke ser optimalt på begge øjne. Ikke bevidst fordi der er noget at skjule, men fordi et barn helt automatisk kompenserer for manglen, og faktisk ikke kender til, at det kan være anderledes. Det er ikke nemt at følge med
i skolen, hvis man ikke tydeligt kan se, hvad læreren skriver på tavlen, eller hvis bogstaverne danser polka på bogens sider, derfor skal vi forældre nu til at være mere opmærksomme på tegn på nedsat syn.

Nedsat syn skal tjekkes hos øjenlægen

I Danmark skal børn under 10 år altid tilses af en læge eller øjenlæge, hvis man har mistanke om, at der er noget galt med synet og at barnet skal have briller. Dette skyldes, at en person med lægelig baggrund bedre end egen læge kan vurdere om øjnene udvikler sig normalt og om evt. Symptomer stammer fra øjnene og ikke noget andet. Ud over at øjenlægen kontrollerer øjnenes udvikling, er der en anden god grund til at gå til øjenlægen.

Børns øjne er nemlig meget smidige, og i særlige tilfælde er de i stand til at kompensere for temmelig store synsfejl, øjenlægen kan derfor i disse tilfælde dryppe barnet øjne med medicin, som midlertidigt ophæver evnen til at fokusere. På den måde kan man afsløre ellers skjulte synsfejl. Det kan også være en god idé at kontakte øjenlægen hvis der er skelen eller arvelige synsfejl i familien.

Valg af briller

Når øjenlægen først har tilset og diagnosticeret barnets øjne, er det meget almindeligt, at optikeren tager over og sørger for, at øjnene bliver testet med jævne mellemrum. Når der skal vælges briller til barnet, kan man få råd og vejledning hos optikeren, og her er det vigtigt, at man sætter sig ind i barnets behov. Tiden, hvor børnebriller var udviklet med mere fokus på robusthed end design og stil, er heldigvis forbi. Mange af de kendte mærker som har deres egne børnekollektioner, og mange har specialiseret sig i briller til børn. Fælles for dem alle er, at de for længst har knækket koden til børnebriller, der både er designet til leg og til børns smag. De fleste børn lærer hurtigt at passe på deres briller, men det sker ofte, at legen bliver lidt for vild og det kan gå hårdt udover brillerne.

Det er en god idé at være opmærksom på følgende tegn hos børn:

Barnet klager over hovedpine

Hvis barnet hyppigt klager over hovedpine, kan det være tegn på et synsproblem. Ikke alle børn kan beskrive hovedpine, derfor kan der spørges ind til, om barnet har ondt bag øjnene eller er ’træt i hovedet’.

Barnet har synlig skelen, også bare en gang i mellem

Nogle børn skeler hele tiden, mens andre børn skeler en gang imellem. Det kan være et udtryk for, at barnet overanstrenger sine øjne. Man opdager bedst skelen ved, at det ene øje ’ikke følger med’ det andet.

Tager teksten meget tæt på under læsning

Barnet tager teksten meget tæt på, når det læser eller leger, eller oplever ubehag ved læsning og lignende aktiviteter, fx på tablet eller computer.

Dækker for eller lukker det ene øje

For at fokusere dækker eller lukker barnet det ene øje eller lægger hovedet på skrå.

Er tydeligt generet af lys

Barnet er usædvanlig lysfølsom, hvilket kan komme til udtryk i stærkt sollys eller ved skift mellem indendørs og udendørs aktivitet samt ved lys fra tv, tablets osv.

Virker klodset eller har problemer med finmotorikken

Syn og motorik er tæt forbundet, så hvis synet halter, vil barnet også have svært ved at koordinere sine bevægelser i forhold til sine jævnaldrende. Det kan komme til udtryk ved, at barnet ofte støder ind i ting og møbler, spilder, når det spiser og drikker, eller har svært ved at gribe en bold.

Har problemer med at se ting, der er langt væk

Læg mærke til, om barnet kniber øjnene sammen for at se ting på afstand. Det kan også være, at barnet af sig selv ønsker at rykke tættere på tavlen eller ikke vil være med til fx boldspil.

Har svært ved at sidde stille og koncentrere sig

Hvis barnet skal bruge ekstra kræfter på at se optimalt, bliver det hurtigt træt og kan miste koncentrationen, hvilket smitter af på lysten til at læse og lave lektier. Det kan også være, at barnet peger med fingrene på bogstaverne eller fortæller, at bogstaverne flyder sammen.

Er træt i øjnene og gnider sig i dem

Barnet klager over ubehag bag øjnene eller trætte øjne.

Kilde: Netdoktor eller læs mere om børns syn i vores artikel her: bornogfritid.dk/ser-dit-barn-egentligt-godt-nok/