Ser dit barn egentligt godt nok?

De fleste af os husker den nok fra vores skoletid; synsprøve tavlen – den hvide tavle med figurer eller bogstaver der hang hos skolelægen. Her fik vi hvert år dommen; briller eller ej

Af: Bonnie Jensen

Tavlen anvendes stadig rask væk hos landets skolelæger og når de værnepligtige skal til session. Princippet er enkelt og metoden ligeså – det er om man så må sige en basismåde at kontrollere øjnene på ved en synsprøve. Testen giver et godt indblik i, om synet er normalt eller der skal henvises videre til øjenlæge eller optiker. Ikke alle – ej heller børn – er så heldige at være beriget med et perfekt syn fra fødslen.

Dreng læser med lup

Børn er skrappe til at skjule, hvis de ikke ser optimalt på begge øjne. Ikke bevidst fordi der er noget at skjule, men fordi et barn helt automatisk kompenserer for manglen, og faktisk ikke kender til, at det kan være anderledes.
Det er ikke nemt at følge med i skolen, hvis man ikke tydeligt kan se, hvad læreren skriver på tavlen, eller hvis bogstaverne danser polka på bogens sider.
Derfor er der store chancer for, at et barn med uopdagede synsproblemer, bliver udråbt til at være klassens urolige element. Uro i kroppen, tanker der flagrer og manglende koncentration bliver mistolket af læreren og klassekammeraterne, men det er egentligt et ret almindeligt tegn på kedsomhed. Og hvem vil ikke kede sig, hvis man ikke kan se skarpt og følge med i lærerens undervisning oppe ved tavlen?

Sundhedsplejersken

pige med briller til synsprøve

Indtil skolealderen bliver barnets øjne undersøgt af sundhedsplejersken og egen læge ved de obligatoriske børneundersøgelser, hvor der også bliver lavet en synsprøve. Når barnet starter i skolen, besøger skolelæge og sundhedsplejerske skolerne, og holder øje med om der er tilstande som skal kigges nærmere på af en øjenlæge. Hos langt de fleste børn udvikler synet sig helt normalt, og de obligatoriske børneundersøgelser afslører som regel alle væsentlige synsfejl. Det er svært at lave en rigtig synsprøve, før barnet er omkring 3 år gammel, men omgivelserne kan være med til at opdage, om barnet udvikler et godt syn på begge øjne. Her er det vigtigt at lægge mærke til, hvordan barnet bevæger sig, holder sit hoved, leger, griber og finder små ting og kigger på billeder. Det kan give et indtryk af, om barnet ser godt.

Samsyn

I dag er der flere og flere børn der har problemer med at få øjnene til at arbejde sammen. Hvad mange ikke tænker over er, at det ofte viser sig forskelligt fra barn til barn, og at barnet ikke selv er i stand til at forklare hvorfor det er så svært at koncentrere sig og hvorfor der er uro i kroppen, og tankerne flyver i stedet for at samle sig. Dette kaldes samsyns problemer og kan afhjælpes hos en øjenlæge, der giver barnet nogle øvelser der skal lave hjemme hver dag.

Har man mistanke om, at der er noget galt med barnets syn, skal man være opmærksom på følgende signaler:


• Det ene øje skeler en gang i mellem, specielt når barnet er træt.
• Barnet lukker eller dækker ofte det ene øje.
• Barnet lægger ofte hovedet på skrå eller drejer hovedet, når det skal se noget.
• Barnet støder ofte ufrivilligt ind i ting og møbler.
• Barnet sidder påfaldende tæt på tv’et eller holder bogen meget tæt op til øjnene.
• Barnet kniber ofte øjnene sammen. Barnet blinker ofte og gnider sig i øjnene og barnet har ofte hovedpine.

Det er – som altid – en god ide at kontakte egen læge, hvis man er i tvivl.

Vidste du at:
Hvis dit barn spenderer for meget tid i sofaen med sin Ipad eller foran fjernsynet er der en reel risiko for at barnet bliver nærsynet? For at undgå det, skal vi sende børnene ud at lege.
Forskning viser, at det udvikler øjnene, når barnet er i bevægelse og bruger øjnene på forskellige måder og ser både langt og kort. Kort sagt skal øjnene ”trænes” og holdes i gang.

Hos øjenlægen

I Danmark skal børn under ti år altid tilses af en læge eller øjenlæge, hvis man har mistanke om, at der er noget galt med synet og at barnet skal have briller. Dette skyldes, at en person med lægelig baggrund bedre end egen læge kan vurdere om øjnene udvikler sig normalt og om evt. symptomer stammer fra øjnene og ikke noget andet. Ud over at øjenlægen kontrollerer øjnenes udvikling, er der en anden god grund til at gå til øjenlægen og få en synsprøve.

Børns øjne er nemlig meget smidige, og i særlige tilfælde er de i stand til at kompensere for temmelig store synsfejl, øjenlægen kan derfor i disse tilfælde dryppe barnet øjne med medicin, som midlertidigt ophæver evnen til at fokusere. På den måde kan han afsløre ellers skjulte synsfejl. Det kan også være en god ide, at kontakte øjenlægen hvis der er skelen eller arvelige synsfejl i familien.

Vidste du at:
Et barns øjne udvikler sig fra første dag, men det er først fra ca. 4-5 måneder, at barnet rent faktisk får evnen til at fokusere og se farver. Mellem 4-6 måneder lærer barnet at koordinere øje og hånd og i løbet af det første år kommer fornemmelsen af dybde, afstand osv. Barnets øjne udvikler sig frem til teenageårene. Herefter vil de som regel stabilisere sig.