Tips til en stressfri jul

Få her familierådgiverens gode råd til en rolig og mere fredfyldt december, der hjælper til at opnå en stressfri jul.

Af Ninna Rosendahl, familierådgiver

Julen er hjerternes fest. Ja, det siger man jo. Men hvordan står det til i dit hjerte eller sagt på hverdags sprog – hvordan har du det når du står overfor julemåneden? Er det ren hygge og idyl eller bliver du lidt træt, forpustet og trist bare ved tanken? Hører du til
de sidste, så læs med her, hvor jeg giver dig og din familie nogle råd til hvordan det er nemmere at være familie når den søde juletid banker på.

Planlægning er kodeordet til at opnå en stressfri jul

tips og råd til en stressfri jul

Det første område handler om tid. Tid er en faktor der ofte kommer i spil i højtider og manglen på samme kan synes ekstra stor, familien skal have tid til alle de ekstra ting de gerne vil. Vi vil nemlig ofte gerne nå meget mere end vi plejer, med den samme tid til rådighed, hvilket gør planlægning til en virkelig god ide og børnene kan, alt efter alder, deltage i denne planlægning. I forhold til planlægning kan sådan noget som mad og måltider være et godt sted at sætte ambitionerne ned. Kig på om det er muligt at bestille take-away, uddelegere eller lignende. Måske skal I også spise på andre tider i forhold til julekalender i tv. Husk at julekalenderen ofte kan ses på andre tider via nettet. Hvis dette er muligt, så se det når det passer ind i jeres program.

Tid til dig

Det kan godt betale sig at huske dig selv i en travl tid. Gør noget du synes er rart, så du har overskud. Forældrenes tilstand smitter på børnene. Hvis du har tendens til at ville mange ting og sommetider oplever at det bliver for meget, så kan det være en god ide at sænke barren lidt og slække lidt på dine egne krav til dig selv. En konflikt kan nemt opstå hvis vi har sagt ja for mange gange uden at mene det, fordi vi så til sidst kan blive så pressede at vores nej, kommer ud som råb eller skæld ud.

På forkant

Vil du være ekstra på forkant, læg da også tid ind til det uforudsete og impulsive.
Arrangementer er der ofte mange af i december. Planlæg derfor hvilke der er vigtigst for jer og vær nærværende og tilstede, i stedet for at løbe rundt til mange forskellige, hvor du måske kun er halvt tilstede. Slå gerne nogle ting sammen og gå i skoven og saml ind til juledekorationer, med den gode gløgg i termoflasken.

En mulighed i forhold til arrangementer er også at dele sig, hvis der er flere i familien der gerne vil til noget. Skal du selv have gæster kan du for at gøre det nemmere, bede alle om at medbringe noget eller købe dig til nogle ting som eksempelvis mad, drikke, pynt mv.
Det kan også være en ide at flytte nogle traditioner til andre tider på året. Ja, det kan man nemlig godt. Det handler ikke om at flette julehjerter i juni, men om at mødes og gøre mere ud af påsken eller Sankt Hans, en bestemt koncert eller cykeltur, i stedet for at vi skal nå at mødes med alle i december.

Gaver hører sig til i december

Pakkekalender, adventsgaver, julegaver, værtindegaver, bankogaver osv. At få købt disse ved jeg kan tage pusten fra mange.
Er du en af dem der synes det er en byrde, så er planlægning alfa omega. Rigtig mange gaver kan købes online (hvilket kan spare tid og nogle gange penge, da du så ikke kommer til at lave impulskøb eller har børn med der pludselig er sultne). Du er således heller ikke afhængig af åbningstider og trafik. Sørg for at være i god tid med kalendergaverne og julegaverne. Nyder du at gå på gaveindkøb, så er det jo rigtig dejligt og det kan i så fald kombineres med at ses med veninden og få shoppet sammen.

Hjemmelavede gaver

En mulighed er også, at du eller dine børn lave nogle gaver selv. Hjemmelavede værtindegaver kan laves i hyggelige stunder og modtageren spare sin tid, ved ikke at skulle ud at bytte dem. Sørg for at de hjemmelavede ting, hvad enten det er gaver, julekort eller småkager laves, når og hvis, du virkelig gider.

Tips til en stressfri jul

De minder børn bedst husker er koblet sammen med stemninger og tonen i vores ord, så frem for alt skal det være noget der giver JER en hyggelig stund. Gaver og økonomi hænger sammen. Jeg møder ofte mennesker der helt eller delvist har mistet glæden ved julen, på grund af det økonomiske. Et efterslæb langt ind i det nye år er heller ikke ukendt. Gør op med dig selv hvad du vil være med til og meld eventuelt ud til dem du er på gave med, hvis det er det rigtige for dig. Benyt dig af gode tilbud, dit netværk, eller noget der ikke står på ønskelisten. Tænk lidt ud af boksen. Mange bedsteforældre vil elske et gavekort til en oplevelse med deres børnebørn.

Traditionernes tid

Om noget er julen traditionernes tid og det kan både være sjovt og hårdt. Mærk efter og gør op med ”skal” og ”burde”. Nyd det eller skyd det, som jeg plejer at sige. Gør du det af vane eller fordi du reelt set har lyst. Når du har taget et aktivt valg, bliver det også både mere givende for dig og nemmere at stå igennem. Hvis valget har været at gøre det for eksempelvis, din partners skyld. Det kan være at det er i år, er året hvor du skaber nye traditioner eller luger ud i de gamle. Gå lidt på opdagelse i om du gør noget, fordi du har lyst eller fordi ”det gør vi jo”. Hvilken reaktion det eventuelt afføder hos andre, må stå for deres regning.

Lyt til hinanden

Alle i familien er forskellige, hvilket også kommer til udtryk i forhold til det tempo, vi hver især kan holde til i dagligdagen. Det er de voksne der har ansvaret for stemningen i familien, og derfor er de voksnes tone og ord afgørende for om og hvordan vores børn giver udtryk for deres behov. Dette kommer ekstra meget til udtryk i julen (og andre tidspunkter der adskiller sig fra dagligdagen). Lyt til hvad dit barn kan holde til og accepter at børnene er forskellige og at det kan være noget andet end det du som forældre gerne vil.

En vigtig pointe er at børnene kan sagtens blive hørt uden at for alle deres behov og ønsker opfyldt. Bare det at vi får lov at give udtryk for hvordan vi har det, uden at blive bedømt, gør at vi bedre kan holde til for eksempel et besøg vi ikke gider.
Og apropos ønsker, så gælder det samme i forhold til ønskelisten. Vi kan måske ikke få alt det vi ønsker os, men det er så vigtigt at vi ikke fratages muligheden for at bevare ønsket, håbet og drømmen. Lige nu er det måske en særlig dukke, senere i livet et job, en partner, en bolig.

Du og din familie ønskes en rigtig glædelig december, jul og nytår.