Jul uden stress

Nedenstående er selv en af dem der elsker julen – og har, lige på nær teenageårene – altid gjort det. Men jeg ved, at når december nærmer sig frygter mange forældre de mange julessammenkomster i børnenes institutioner.

 

 

 

 

tvilleAf Ann K. Tvilling også kaldet Tville

Tville arbejder i egen praksis beliggende i Køge C. Tville har klienter mellem 6 og 63 år. Hun arbejder med individuel terapi, hypnoterapi, coaching og de-stress. Du kan læse mere på www.tville.dk

Der er i forvejen mange daglige gøremål i hverdagen – men i december kan man føle, at der stilles ublu krav om; at stille op med hjemmelavede specialiteter – ad flere omgange i institutionen / skolen, om kreative og interessante pakker til fælleskalenderen, en meningsfuld pakkekalender derhjemme – og så skal vi også lige hygge og have kvalitetstid samtidig.

For slet ikke at nævne; at skulle diskutere med partner om ens respektive familietraditioner, aktivitets prioriteringer og budget for julen, og hvornår man er for gammel til at være på pakkelisten. Jo, der er mange grunde til at julen boomer på stressbarometeret.

Den rigtige jul?

Første gang jeg selv skulle holde jul ved familie, var sønnen to år. Åh, blev der nu serveret det ”rigtige og på den rigtige måde? – ellers kunne det jo overhovedet ikke blive en hyggelig jul”. Sådan set i bakspejlet, forstår jeg godt, at min mand først i bilen på vej derop, fortalte at man jo altså brugte lyskæder på juletræet dér. Jeg var parat til at vende om. Det ville da aldrig kunne blive jul, så. At han strategisk advarede mig i tide, er jeg sikker på forhindrede en diplomatisk krise i forhold til svigerfamilien.

– Og faktisk var det jo utroligt praktisk, med kunstigt lys, når man har en nysgerrig kravlenisse med.

Så hvordan håndtere man julen, så den har de bedste betingelser for at blive hyggelig og samlende, frem for en sur pligt?

Beslut dig for at julen er en familie ting – hvis den er det. Tag en snak med partneren om hvordan I vil prioritere. Tag en kalender eller et stykke papir og skriv ned hvad der skal nås og hvad der skal deltages i.

Se på listen og beslut hvad du kan starte på, i god tid. Oktober-november. Hvad er der på rodehylderne der hvor du handler. Hav en gemmekasse, hvor du løbende dumper dine små fund. (måske fra næste år).

Hvis du synes, at alt i pakkekalenderen skal være hjemmegjort.

Sørg for at prioritere noget ”egentid”. Det kan være tid til en tur alene i svømmehallen, en times massage, et fodbad, en times fordybelse i en bog – hver dag.

Jamen det er der da ikke tid til! Jo! Du har ikke tid til andet, hvis du skal have en god december. Og det gælder alle i familien. Italesæt over for børnene, at ro og fordybelse er nødvendigt og gør det til en del af december (og andre måneder). Du viser dermed til dine børn, at det er vigtigt at skabe ro inden i. Ikke nogen dårlig lektie, for børn med en travl hverdag.

Snak med barn / børn om det glansbillede reklamer er. Julen er – så snart de har nået ”plage alderen”, en glimrende lejlighed til at tage snakken om, hvordan man vil manipulere dem. Selvfølgelig i et alderssvarende sprog.

Lav evt. en konkurrence om, hvem der kan gennemskue reklamerne. Det kan børn komme til at gå vildt op i. Hvis du tænker ”dét orker jeg ikke”, så overvej hvor meget ubrugt legetøj der er på børneværelset, fordi det lige var dét hit det år med en mini slush-ice maskine eller et sminkehoved.

Tag en runde med dit barn på dets værelse og snak om, hvad det faktisk bruger – og lav ønskelisten ud fra det. Lav en hyggestund omkring julekataloget fra legetøjskæden. Se på ønsker og snak om dem. Du kender dit barn og vil kunne se og mærke hvad der er virkelige ønsker.

Det kan også være en god anledning til at snakke om julegavebudgetter. Ikke alle familier giver det samme. Aftal eventuelt med dem I skal holde jul med, hvad man giver gaver for. Eller fortæl, hvad I giver for pr. barn / voksen. Og hvis nogen vælger at give for mere, så er det deres valg. Det er fordi de kan og har lyst. Og så må du lade dem, uden at tillægge dem motiver.

Sørg for at få nogle oplevelser ind i det der ellers kunne være stressende. Tag ud, en voksen og et barn, og køb julegave med barnet. Få en pandekage eller en bolle på café. Kig på julepyntede vinduer og snak om hvilket der er flottest. Hyg jer. Det skal helst ikke vare mere end et par timer.

Du vil her få grundlagt en tradition omkring julen, som dit barn altid vil forbinde med julehygge.

Og det er godt givet ud, i forhold til din julefred og følelsen af nærhed og ægthed.

Sæt en aften af til at lave juledekorationer – hvis du og partneren synes det er hyggeligt. LAD VÆRE, hvis I synes det er en pligt – og køb én i stedet. Sæt en anden af til at lave julepynt – Hvis I synes det er en god tradition – lad være, hvis I ikke føler for det. Det behov skal nok blive dækket af SFO mv.

Lav småkager en weekenddag, hvis I synes det hører til – og I elsker det; eller køb dem ved bageren.

Der er mange, mange julemåneder forude. Det hele behøver ikke køres af, fra barnet er to.

Det er JERES jul. Sørg for et par aftner med børnene i fokus OG et par, hvor det er dig / jer der er det. Så bliver julen den fredelige og gode oplevelse, som det er meningen den skal være.