Sol, strand og en håndfuld baderåd

Danmark er stort set omgivet af vand og ifølge Geodatastyrelsen udgør længden af de danske kyster tilsammen omkring 8.754 kilometer. Her findes strande i mange afskygninger og mange af os er vilde med at dase og lege i sandet og med at hoppe i bølgen blå, når det bliver for lunt i solen. Læs om baderåd, UV-indekset og solråd her.

Af Henriette Rosenthal

Barnevognen kan være en ”varmefælde”

Husk at en barnevogn meget nemt bliver ophedet af solen. Ved selv den mest simple tildækning af barnevognens åbning f.eks. med en stofble, kan temperaturen stige mange grader i en, i forvejen varm barnevogn. Vær også opmærksom på, at solen flytter sig på himlen. Selv om man mener, at man har placeret barnevognen med rigelig luftcirkulation under et skyggende træ, kan solen efter kort tid have flyttet sig, så den nu står direkte ned på barnevognen.

Solskin og creme der beskytter mod solskader

Det er to ting der hører sammen, når solen viser sig på himlen. Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og fordeles grundigt på huden ca. 20 minutter inden ophold i solen. Vi skal passe særligt godt på børnenes sarte hud, for jo oftere man udsættes for UVstråling og solskoldninger i barndommen, desto større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet. Kræftens Bekæmpelse anbefaler at man udover at smøre barnet i rigeligt solcreme med en høj solfaktor, også bruger skygge, tøj og hat som solbeskyttelse til børn. Derudover anbefaler de at man undgår direkte sol mellem kl. 12 og kl. 15. Det betyder ikke, at man skal styrte indenfor, men blot sørge for at finde ind i skyggen.

Hvad er UV-indekset?

UV-indekset er et mål for intensiteten af den UV-stråling, som kan være særdeles skadelig for huden. Når UV-indekset er tre eller derover, er solbeskyttelse nødvendig. I Danmark kommer UV-indekset aldrig over syv, men tættere på ækvator kan det komme helt
op omkring 15. Med appen UV-INDEX kan du tjekke den aktuelle UV-prognose på over en million lokationer i hele verden. Du kan hente appen gratis i App Store og Google Play.

Husk en solhat til barnet

Beskyt barnets hoved mod solens stærke stråler, med en solhat. Husk at mange mindre børn enten sidder på hug eller på jorden med bøjet hoved, når de leger, så nakken er et meget udsat sted for solskoldning. Vælg derfor en af de smarte solhatte med nakkebeskyttelse, også kaldet en legionærhat, også gerne med en skygge fortil til at skærme ansigt og øjne.

Kender du de fem baderåd?

De kan være livsvigtige, når du tilbringer tid ved vandet. De fem baderåd fortæller, hvad du særligt skal være opmærksom på, når du færdes på stranden og du får dem her:

1) Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2) Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3) Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4) Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5) Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden, Geodatastyrelsen