Skovbundens små kryb

I takt med at det bliver varmere i vejret, rykker vi udendørs og bevæger os rundt i naturen. Frisk luft og lange gåture er både hyggeligt og sundt for krop og sjæl, men husk at tjekke efter om I har fået uønskede dyr med hjem.

Af Bonnie Jensen

Det er efterhånden de færreste der ikke ved, at det er en god ide at tjekke sig selv og ungerne for flåter efter en tur i skoven. Flåten kan suge sig fast overalt, men varme steder, hvor huden samtidig er tynd, er skovflåtens foretrukne opholdssted. Skovflåter skal lokaliseres og fjernes indenfor 48 timer for at minimere risikoen for smitte med borrelia og dermed udvikling af sygdom.

For os mennesker gælder det som hovedregel om at finkæmme hele kroppen for flåter, når vi har været ude i naturen. Det er straks værre for vores kæledyr. Dels har de langt større risiko for at blive bidt af skovflåter, fordi de befinder sig mere i skovflåtens naturlige miljø end mennesker – og dels kan de meget sjældent mærke flåten, som gerne suger blod i op til to uger, hvis den ikke fjernes forinden. Du bør også være opmærksom på, at flåterne kan kravle fra dit dyr til dig. Hvis dit dyr må være i sofaen eller sengen, er det desuden en god idé at være opmærksom på flåter i sengetøj, tæpper og hynder.

Hvorfor er det vigtigt at fjerne skovflåter?

Når man har en skovflåt siddende på kroppen, vil den ofte ikke genere eller gøre ondt. Men det er vigtigt at fjerne den, fordi en del af dem som nævnt er bærere af en bakterie, der kan give borreliose også kaldet Lymes sygdom. Sygdommen kan i værste fald give hjernebetændelse og lammelser. Hvis man fjerner skovflåter inden for 24 timer, er risikoen for, at man får borreliose dog minimal.

Flåter med borrelia findes overalt i Danmark, mens flåter med TBE først og fremmest findes på Bornholm, hvor de er udbredte. Der er også fundet flåter med TBE i Tisvilde i Nordsjælland, ligesom der er konstateret tilfælde af TBE hos mennesker på Fyn og Falster.

Hvis flåten er bærer af det virus, som giver TBE, hjælper det ikke noget at fjerne den, hvis den allerede har bidt sig fast. Men da der ofte går et stykke tid før flåten finder et sted at suge blod, er det under alle omstændigheder en god ide at kigge sig selv og børnene grundigt efter, når man har været i skoven. Sørger man for at bruge lange bukser og støvler, kan flåterne typisk børstes af, når man kommer hjem. Hvis man i et område, hvor TBE er udbredt, kan man desuden blive vaccineret mod sygdommen.

Hvordan kan man fjerne skovflåter?

Hvis skovflåten har nået at bide sig fast, sidder den med hovedet nede i huden. Herfra suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod. Når man skal fjerne den, skal man have hele skovflåten ud. Det vigtigste er, at man ikke klemmer på flåtens krop. Så risikerer man, at den tømmer sin mave, og det er heri borrelia-bakterien findes.
På apoteket kan man også købe en speciel flåt-tang, som anbefales som den sikreste metode til at fjerne flåten. Man kan også tage en smal pincet og tage fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt uden, at den går i stykker. Så trækker man langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk.

Hvad er symptomerne på borreliose?

Hvis man er blevet bidt af en flåt, skal man holde øje med bidstedet. Hvis der kommer en rød plet, der bliver større og efterhånden får en hvid plet i midten, kan det være de første tegn på borreliose.
Den røde plet, som eventuelt kan flytte sig, vil typisk vise sig mellem en og fire uger efter, man er blevet bidt af flåten. Hvis man mener, at man kan være blevet bidt af en flåt og opdager det beskrevne udslet, skal man kontakte sin egen læge, som eventuelt vil behandle med penicillin. Andre symptomer på borreliose kan være feber, træthed, hovedpine samt muskel- og ledsmerter ligesom ved influenza.

Kilde: Netdoktor, Flåtbid.dk