Genbrug, second hand eller pre-owned

Kært barn har mange navne, og det har begrebet ”brugt” også ofte afhængigt af hvilken kategori det brugte befinder sig i.

Af Bonnie Jensen

Er det elektronik som smartphones og tablets, kalder man det ofte pre-owned. Er det møbler og andre ting og sager til boligen, kalder vi det genbrug. Hvis det er tøj og tilbehør, kigger vi efter second hand. Faktum er, at alle tre udtryk dækker over det samme, nemlig at nogen har ejet det, og brugt det før os. Og det giver god mening, at vi hjælper hinanden med at slide tingene op, i stedet for at kassere brugbare og pæne ting, bare fordi vi trænger til fornyelse i hjemmet eller garderoben.

Fine sager til små penge

Da mine drenge var yngre, var svaret altid ”ellers tak”, hvis nogen havde prøvet på at lade mig ”arve”
noget til mine børn eller mig selv. Det kunne både være tøj eller legesager, nej tak, jeg købte hellere nyt og ubrugt. Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag har jeg fundet mine yndlingsloppemarkeder, hvor jeg i perioder er på besøg hver eneste uge, for at se om der skulle være nogle gode loppefund, nu er der nemlig gået sport i at finde noget fint til små penge.

Reshopper

Hvis du har en baby og ikke kender appen Reshopper, vil du opdage, at den app hurtigt kommer til at overhale din interesse for samtlige sociale medier. Både når du mangler tøj eller udstyr til dit barn, men også når du selv står med tøj eller udstyr, som dit barn er vokset ud af. Det er en slags Trendsales for småbørnsforældre og der er masser af penge at spare, ligesom miljøet også slipper for en masse unødigt spild.

Genbrug byggematerialer

Når hjemmet skal bygges om eller sættes i stand, findes der – flere steder i Danmark – byggemarkeder med brugte byggematerialer. Når I vælger at købe disse genbrugsbyggematerialer, støtter i bæredygtighed. Det betaler sig økonomisk, og så er I også med til at beskytte miljøet.

Loppemarked

De fleste byer har et par weekender om måneden, et område hvor de holder loppemarked. Der kan man kan købe sig ind og have sin egen stand, hvor man kan sælge alle sine fine brugte ting og sager.
Loppemarkederne er altid velbesøgte, mange kommer langvejsfra. De besøgende har nemlig opdaget, at der er gengangere blandt loppesælgerne. Hver sælger plejer at have hver sin egen stil, så nogen
ender med køre derud, for at se hvad deres yndlingssælgere har til salg den dag.

Second hand

I de fleste byer findes ”Second hand” butikker. Her kan I aflevere jeres aflagte tøj, som I enten er blevet trætte af eller er vokset ud af. Det er også her I selv kan finde fine ting og tøj til fornuftige priser. I nogle tilfælde går overskuddet til et velgørende formål, men det kan lige så vel være små selvstændige erhvervsdrivende, der ser idéen i ”godt brugt”.

Køb kun kvalitetstøj

Tøjproduktion er en enorm belastning for både miljøet og klimaet. Derfor gavner det begge dele, hvis du køber færre stykker tøj – men i bedre kvalitet – og passer godt på det. Så holder tøjet også bedre farve og facon og kan glæde andre, når du selv trænger til noget ”brugt, nyt”.

Loppeshops

Loppemarkeder findes nu også i en organiseret form. Det er butikker, hvor man kan købe sig en ”stand” i form af nogle hylder. Her kan man sælge sine aflagte sager, som man ikke længere bruger, eller tøj som børnene er vokset sig for store til. Andre vil elske at få fingre i de fine sager, og du tjener en skilling, eller sparer mange penge, hvis du selv vælger at shoppe i loppeshoppen.

Byt til nyt

Hvis du samler veninderne, og i hver især har ryddet op og ud i klædeskabe og skuffer i kommoderne, kan i bytte det tøj, som du måske er blevet træt af, men som en af veninderne vil juble over at erhverve sig. Du kan garanteret også finde ” klude”, som veninderne er klar til at give videre til den næste, der synes at de er lækre.

Er du i tvivl om hvilke genbrugsforretninger der ligger rundt om i landet? Læs vores artikel om de forskellige butikker her: www.bornogfritid.dk/vi-elsker-genbrug/