Moderne genbrug

For år tilbage ville jeg have betakket mig, hvis nogen havde prøvet på at lade mig ”arve” noget til mine børn. Det kunne både være tøj eller legesager. Nej tak. Jeg købte hellere nyt. Sådan er det heldigvis ikke længere, og af denne årsag har jeg Danmarks mest velklædte børnebørn. Det er nemlig helt åndssvagt at smide godt, næsten ubrugt tøj og lignende ud.

Og min voksne datter er intet mindre end formidabel til at shoppe mærkevarer til mindre end halv pris på diverse ”shopping-sites”.

Af Henriette Rosenthal

Reshopper

Hvis du har en baby og ikke kender appen Reshopper, vil du opdage, at den app hurtigt kommer til at overhale din interesse for samtlige sociale medier. Både når du mangler tøj eller udstyr til dit barn, men også når du selv står med tøj eller udstyr, som dit barn er vokset ud af. Det er en slags Trendsales for småbørnsforældre og der er masser af penge at spare, ligesom miljøet også slipper for en masse unødigt spild.

Genbrug byggematerialer

Når hjemmet skal bygges om eller sættes i stand, findes der – flere steder i Danmark – byggemarkeder med brugte byggematerialer.
Når I vælger at købe disse genbrugsbyggematerialer, støtter i bæredygtighed. Det betaler sig økonomisk, og så er I også med til at beskytte miljøet.

Loppemarked

Covid 19 har gjort det vanskeligt at afholde de sædvanlige store loppemarkeder. I stedet for er flere private begyndt, at ”annoncere” mindre loppemarkeder i mindre private husstande. Man ser sedlerne hænge på lygtepæle i nærmiljøet.

Second hand

I de fleste byer findes ”Second hand” butikker. Her kan I aflevere jeres aflagte tøj, som I enten er blevet trætte af eller er vokset ud af. Det er også her I selv kan finde fine ting og tøj til fornuftige priser. I nogle tilfælde går overskuddet til et velgørende formål, men det kan lige så vel være små selvstændige erhvervsdrivende, der ser idéen i ”godt brugt”.

Køb kun kvalitetstøj

Tøjproduktion er en enorm belastning for både miljøet og klimaet. Derfor gavner det begge dele, hvis du køber færre stykker tøj – men i bedre kvalitet – og passer godt på det. Så holder tøjet også bedre farve og facon og kan glæde andre, når du selv trænger til noget ”brugt, nyt”.

Loppeshops

Loppemarkeder findes nu også i en organiseret form. Det er butikker, hvor man kan købe sig en ”stand” i form af nogle hylder. Her kan man
sælge sine aflagte sager, som man ikke længere bruger, eller tøj som børnene er vokset sig for store til. Andre vil elske at få fingre i de fine
sager, og du tjener en skilling, eller sparer mange penge, hvis du selv vælger at shoppe i loppeshoppen.

Byt til nyt

Hvis du samler veninderne, og i hver især har ryddet op og ud i klædeskabe og skuffer i kommoderne, kan i bytte det tøj, som du måske er blevet træt af, men som en af veninderne vil juble over at erhverve sig. Du kan garanteret også finde ” klude”, som veninderne er klar til at give videre til den næste, der synes at de er lækre.