Husk det grønne!

16

Spiser dit barn nok frugt og grønt?

Børn mellem 4 og 10 år bør spise mellem 300-500 gram frugt og grønt om dagen, mens børn og unge over 10 år bør spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Husk at halvdelen skal være grønsager, gerne grove typer som kål, rodfrugter og bønner.

I de senere år er børn og unge begyndt at spise mere frugt og grønt, men stadig spiser mange for lidt grønsager. Det er kun hvert tredje barn og hver sjette voksne, der spiser nok frugt og grønt.

Børn og unges søde tand bør dækkes af f. eks frisk frugt i stedet for slik. Frisk frugt af god kvalitet serveret i mundrette stykker kan sagtens stille trangen til noget sødt. Så server en skål med udskåret frugt eller læg f. eks vindruer, appelsin- eller kiwibåde og skiver af anden frugt med i madpakken. Det kan være sværere med grønsager, som ofte kræver tilberedning.

Frugt tallerken
frugt og grønt på tallerkenen

Kræsne børn

Et kræsent barn kan give anledning til mange bekymringer hos forældrene. Næsten alle vil i perioder opleve, at maden er et problem og årsag til skænderier og bekymring. Men forældrene kan gøre meget for at forhindre, at kræsenheden udvikler sig til et stort problem.

5 gode råd mod kræsenhed

mor og datter i køkkenet.
frugt og grønt i hverdagen
  1. Lad måltidet foregå i en god atmosfære.
  2. Lad være med at give særforplejning, men hav et par børnefavoritter på menuen hver uge.
  3. Lad barnet selv vælge blandt de sunde madvarer, og bliv ved med at tilbyde madvaren, selvom barnet har afvist den en gang, men tving ikke barnet til at smage.
  4. Tag barnet med i køkkenet. Børn er mere åbne over for ny mad, hvis de selv har været med til at lave den.
  5. Spar på det søde og lov aldrig slik, kager og dessert som belønning for at spise middagsmaden.

Kilde: altomkost.dk