Den rene smag af økologi

Spiser I økologisk hjemme hos jer?

Af Henriette Rosenthal

Der er mange gode grunde til at vælge økologi. Når du vælger fødevarer med det røde Ø-mærke med teksten “Statskontrolleret økologisk”, ved du med sikkerhed, at det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den gård eller den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket det økologiske produkt.

Dyrevelfærd

Økologiske fødevarer er produceret på en måde, hvor der bliver taget særlige hensyn til miljø og dyrevelfærd hele vejen fra jord til bord.
Økologiske dyr har bedre plads end konventionelle dyr, så de kan bevæge sig frit omkring. Større bevægelsesfrihed giver dyrene mulighed for at komme ud i det fri og være tættere på deres naturlige adfærd og bevægelsesmønstre. Køerne kommer på græs, grisene skal have jord at rode i og hønsene skal kunne støvbade samt have muligheden for at sidde på pind. Derudover får hønsene ikke skåret en del af deres næb af.
Økologiske dyr bliver fodret med økologisk foder, og de skal have masser af økologisk grovfoder, for det gør dyrene mætte i længere tid og dermed mere rolige.

Ingen kunstige sprøjtemidler

Med økologiske fødevarer sparer du dig selv for rester af sprøjtemidler, som ikke-økologiske landmænd bruger til at fjerne ukrudt, skadedyr og svampesygdomme med. Økologiske landmænd dyrker forskellige afgrøder på den enkelte mark fra år til år, og det er med til at forebygge sygdomme i korn og grøntsager. På den måde udnytter den økologiske landmand naturens egne mekanismer i stedet for at bruge sprøjtemidler. En økologisk landmand har lov til at bruge nogle få sprøjtemidler ved bestemte lejligheder, såsom svampeangreb i frugtplantager. Disse sprøjtemidler fremstilles naturlige, og kan for eksempel være udtræk af planter, mikroorganismer eller mineraler. Ved at vælge økologiske fødevarer er du også sikker på, at de ikke indeholder kunstige farvestoffer, sødemidler eller kunstige aromaer.

Økologi er ikke nødvendigvis dyrere

For år tilbage var økologiske fødevarer markant dyrere en konventionelle. Sådan er det heldigvis ikke længere. Tjek selv næste gang du er ude at handle.

Ren økologi

Det er ikke tilladt at anvende kunstige sprøjtemidler i økologisk jordbrug.

Naturlig adfærd

Reglerne for dyrevelfærd sikrer, at økologiske dyr får mulighed for en naturlig adfærd.

Der er fire gode grunde til at vælge økologi


• Du beskytter natur og grundvand.
• Du får færre tilsætningsstoffer.
• Du støtter øget dyrevelfærd.
• Du sparer dig selv for sprøjtemidler.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet