En Sjov og lærerig dag.

Der lagt op en skøn familieudflugt, når økologiske landmænd inviterer til Økologisk Høstmarked d. 31. august og 1. september.

Af Henriette Rosenthal

Besøg et økologisk landbrug og giv børnene en på ”opleveren”, for det er sjovt og lærerigt, at se hvor maden, vi spiser hver dag, kommer fra.

Landmand høster økologisk porre

Hvor kommer maden fra? Lær mere på et økologisk Høstmarked

Økologisk Høstmarked er en oplevelse for alle, som har lyst til at se dyrene tæt på, smage på friske grøntsager og modne frugter. Her kan man også blive klogere på, hvor maden kommer fra og ikke mindst hvordan den er produceret. I en moderne hverdag, er det i supermarkedets køledisk, vi henter vores fødevarer. Derfor er sjovt at vise børnene et økologisk landbrug, hvor de med egne øjne for eksempel kan se, at en gris i virkeligheden er en stor krabat, og at en kylling består af mere end to kyllingelår. Det er også spændende at blive klogere på årstidernes og vejrets betydning for en økologisk landmand, og de afgrøder der dyrkes på markerne.

Forskellige oplevelser

Hvad du kan opleve til Økologisk Høstmarked vil afhænge meget af, hvilken gård du besøger. Her kan være køer, geder, gæs, grise, kaniner eller får, eller det kan være en gård med fokus på grøntsager.

Økologi er godt for vores grundvand

pige plukker økologisk tomat

I år har Økologisk Landsforening sat fokus på grundvandet til Økologisk Høstmarked.
I Danmark er vi nemlig så heldige, at vi pumpe grundvand op og bruge det som drikkevand. Men grundvandet er udfordret på grund af forurening. Problemet er, at pesticider kan sive ned gennem jorden og kan ende i grundvandet. Det grundvand, som vi senere skal bruge som drikkevand.

De økologiske landmænd har et ønske om, at der også skal være rent drikkevand til de næste generationer. Derfor kan børnene til Høstmarkedet bliver klogere på sammenhængen mellem vores grundvand og vores drikkevand i en lille pixibog, der samtidig i børnehøjde fortæller os hvad vi hver især kan gøre for at passe godt på grundvandet. Forskellige gårde, forskellige oplevelser
www.høstmarked.dk er det muligt at læse mere om, hvad du kan opleve på de enkelte gårde og finde den gård, der passer til interesse og kørselsafstand. Beskrivelserne opdateres løbende, så hold øje med favoritgårdene.

Gode leveforhold

Dreng med økologisk kål

Økologiske landmænd mener at dyrene på gården skal have leveforhold, der imødekommer deres naturlige adfærd og behov. F. eks. skal de have god plads at bevæge sig på, de skal have adgang til at komme ud under åben himmel, når årstiden tillader det og de skal have økologisk grovfoder, der er godt for dyrenes velbefindende og forebygger sygdomme.

En hyggelig dag

Økologisk Høstmarked er en hyggelig dag for mennesker og dyr, og her kan du besøge en lokal økologisk landmand, som stolt viser gården frem og fortæller mere om, hvordan jorden dyrkes og dyrene passes, når man arbejder med økologi.