Familiehaven i april og maj

Foråret er en skøn tid, hvor det kribler i fingrene efter at komme i haven. Læs om haven i Haven i april og maj her.

April
Din græsplæne kan være en fryd for øjet. Her fire gode råd til græsplænenyderen.

 1. Begynd med at lufte plænen
  Plænen rives igennem på både langs og tværs. Det er hårdt arbejde, men det lønner sig senere på sommeren.
 2. Bekæmp mosset i plænen
  Er der meget mos i plænen, kan der anvendes f.eks. jernvitriol. Mosset visner væk efter få dage, og plænen rives over igen.
 3. Tilfør gødning
  Nu tilføres den første portion gødning. Senere på foråret tilføres yderligere plænegødning, som med fordel kan strøs med gødningsspreder for at undgå svidninger.
 4. Reparér plænen
  Er der opstået store bare pletter i plænen, er en løsning at efterså med en specielblanding eftersåning. Til sidst jævnes ud med topdress, giv græsfrøene en god start på et godt underlag.

5 gode tips til haven i april

 1. Roser og lavendler kan beskæres kraftigt i april. Det tørre fra stauderne kan fjernes.
 2. April måned er et godt tidspunkt at plante mange planter. Husk i tørre perioder at vande især nyplantede barrodede planter, dvs. planter uden klump eller potte omkring rødderne. Større planter kan rodstikkes nu og forberedes til en flytning til efteråret. Stauder kan deles og omplantes.
 3. Når violen blomstrer og ukrudtet for alvor vokser, har jorden nået en temperatur på 6-7 grader, og du kan begynde at så i køkkenhaven. Læg evt. klar plastik eller fiberdug ud på jorden ca. 14 dage før, så vil jordtemperaturen automatisk stige.
 4. De mere varmekrævende planter som: Bønner, majs, squash og græskar kan forkultiveres i drivhus eller i vindueskarmen. Opblød frøene i vand, inden du sår dem.
 5. Du kan udnytte varmen i et ikke opvarmet drivhus allerede nu, hvor der kan sås tidlige gulerødder, salat, spinat og krydderurter.

Gennemgang af overvintrede krukker

Find dine tilplantede krukker frem fra gemmerne i udhus og drivhus. Fjern gamle, visne blade og ukrudt. Klip evt. toppen tilbage. Har du sarte vækster i krukkerne, vil de i strenge vintre fryse helt væk. I år er der flere af vores planter, som ikke er frosset tilbage. Nogle af dem har startet væksten for længe siden, og det er derfor vigtigt at få dem frem i lyset. Klip dem lidt tilbage, så de ser pæne ud, og rens dem for rådne og visne blade. Krukkeplanter som f.eks. kamelia skal frem i lyset – de blomstrer nemlig allerede!

Alle forårets krukker med planter fra sidste år skal eftergødes. Læg nye gødningsbolsjer ned, eller gød med animalsk eller mineralsk gødning. Bruger du gødningsbolsjer, vil du opleve, at sidste års bolsjer stadig ligger i jorden. Det betyder ikke, at der stadig er gødning tilbage i dem – det er blot skaller, som gødningen har været i. Du kan også vælge at potte krukkerne om. Vælg en lidt større krukke og skrab størstedelen af den gamle jord af planten. Plant i ny pottemuld og tilsæt gødning. Husk at vande godt, så rødderne får god kontakt med den nye jord.

Staudebedet

haven i april og maj

De fleste er nok ved at have klargjort staudebedet med hensyn til tilbageklipning af planterne og lugning af ukrudt. Staudebedet for mange mennesker er lidt besværlige at passe. Det behøver ikke at være svært, når bare der er planter nok i bedet. De skal plantes, så de gror ind i hinanden og dækker den bare jord i løbet af maj måned. Når de hvert forår klippes tilbage og derefter får et lille drys gødning, er det begrænset, hvor meget tid man behøver at bruge på staudebedet. Plant stauder, der skiftes til at blomstre, så oplever du hele tiden forandringer, og der er ikke perioder, hvor det er grimt fordi nogle af planterne er afblomstrede.

Køkkenhaven og drivhuset
Har du endnu ikke fået lagt kartofler, skal du ikke fortvivle. Det er slet ikke for sent, men glæden ved egen høst fra den friske muld, det kan ikke gøres bedre. Du kan også sætte stikløg og så spinat, salat og gulerødder. I drivhuset kan du starte men pas på med at plante tomater for tidligt, jordtemperaturen skal over 10 grader. Har du været meget tidligt i gang og lagt kartofler i spande i drivhuset er kartoflerne langt fremme. Det kan gøres med stor fordel, da du kan høste knoldene efterhånden som de bliver store uden at ødelægge planterne. Husk blot at vande regelmæssigt for at få succes.

Haven i Maj

Roserne i maj måned
Beskæring af roser er der bred enighed blandt fagfolk om, at det er en særdeles god ide, at beskæring først sker når der er sikkerhed for at nattefrosten er ovre. Beskæringen hjælper rosen til at få nye og kraftigere skud, der således er med til at styrke og udvikle planten. Det er tiden til at kigge roserne efter nu.

Hvordan skal roserne beskæres?

En let beskæring handler kun om at fjerne grene, der er blevet for lange eller som ser så tynde ud, at de ikke kan bære en blomst.
En moderat beskæring drejer sig om at fjerne små og tynde skud på planten. Det kan være svært at afgøre, hvornår et skud er ”tyndt”, men hvis du kigger på hele planten, så vil du efter al sandsynlighed kunne se, hvilke skud, der er store og hvilke der er små.

En hård beskæring går ind og reducerer rosen til et skud, der kun er cirka 15 cm højt. Der er en voldsom beskæring, men til gengæld vil du få en hel ”frisk” plante, som vokser i den retning, du gerne vil have.

Du skal dog huske at fjerne døde grene med det samme, uanset tidspunktet på året, for ellers vil de tage unødig energi fra resten af din plante. Hvis der er nogle grene, der er angrebet med en eller anden form for svamp. eller skadedyr, så skal de grene også klippes af med det samme, for at undgå at det breder sig til hele planten og resulterer i at den dør.

Gødning af roser
Det er ikke krav at roser skal gødes…. men næsten…
Roserne har behov for næring, ellers trives de ikke optimalt, og det betyder samtidig, at roser der IKKE mangler næring, også yder det optimale ift. blomstring, og det er derfor vi dyrker og holder af roser, og som giver os haveejere en masse glæde. Roserne skal gødes først på sæsonen, lige efter frosten og året igennem. Det giver rosenhoved længst muligt og du får meget flotte kraftige roser. Husk også en overset men væsentlig ting – roser skal have masser af vand, dog uden at overvande.

Bekæmp bladlus og myrer
Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. I varme perioder begynder bladlusene at husere på friland, og så snart du får øje på dem, er det bare med at komme i gang. Specielt nu hvor vi går ind i en varmere periode bliver myrerne også meget aktive. De har typisk gange under fliser og sten, og derfor ser vi dem ofte, når vi begynder at være på terrassen.

Haven i april og maj - rhododendron

Højtid for Rhododendron
Rhododendron er en af de mest beundrede haveplanter, der er på markedet. Ikke kun i blomstringstiden er den populær, men bestemt en plante som kan anbefales til haven eller i store krukker, da de er stedsegrønne. Bladene er smukke og blanke og kan have forskellige bladstørrelser, derfor en værdifulde planter til haven igennem alle årstiderne.

I hele vinterperioden sikrer de, at haven stadig er grøn og at fuglene kan søg ly i de tætte grene. Mange sorter har deres store blomstringsperiode i maj måned, men der findes sorter som allerede blomstrer i februar-marts måned samt nogle i juni måned.

Vil du vide mere om haven i juni og juli? Læs vores artikel her: www.bornogfritid.dk/haven-i-juni-og-juli/