Har du tjekket dit barns syn før skolestart?

Det kan være svært at finde ud af, om dit barn ser optimalt. Det store problem er, at små børn klarer sig fint, selv om det kun ser godt med et ene øje og meget dårligt med det andet. Barnet kan ikke mærke eller fortælle, at der er noget galt, da de ikke kan sammenligne synet med andre børns syn.

Af Bonnie Jensen

Ca. ét ud af 20 børn har en eller anden form for nedsat syn, der kan hæmme barnet både i og uden for skolen. Børn klager som regel ikke over problemer med synet, da de tror, de ser det, alle andre ser. Derfor er det en god idé, at være opmærksom på, om dit barn udvikler et godt syn på begge øjne. Du kan bl.a. holde øje med, hvordan barnet bevæger sig, holder hovedet, leger, griber, finder små ting, og kigger på billeder. Det kan give et indtryk af, om dit barn ser godt. Tal med sundhedsplejersken eller lægen, hvis du mener, der er noget galt.

Det er en god idé, at lade dit barn gennemgå et synstjek hos egen læge, hvis du har en formodning om, at der kan være noget galt med synet. Jo før et synsproblem bliver opdaget, jo hurtigere vil dit barn kunne få hjælp.

Tjek selv dit lille barns syn

Når du undersøger dit mindre barns syn, er det vigtigt, at du tager et øje ad gangen. Hold håndfladen for barnets øje, så barnet ikke kan kigge mellem fingrene. Hvis barnet ikke ser godt med det ene øje, vil det forsøge at skubbe din hånd væk fra det gode øje eller dreje sit øje.

Hvad skal man kigge efter hos det lidt større barn?

Her er et par gode råd til, hvad du kan kigge efter. Det kan være en indikation på en synsnedsættelse hos dit barn, hvis barnet:

  • drejer hovedet, så det kun ser med det ene øje
  • holder en hånd for det ene øje, når det skal fokusere
  • holder bogen tæt til ansigtet under læsning
  • kniber øjnene sammen eller skeler
  • er usædvanlig overfølsom over for lys
  • har røde irriterede øjne, og gnider sig i øjnene
  • sætter sig helt tæt på tv’et
  • klager over hovedpine.

Sandt eller falsk om dit syn

Du har sikkert hørt det før. Du får firkantede øjne af at se for meget fjernsyn, og gulerødder er sunde for dit syn. Men er det mon skadeligt for dine øjne at bruge billige briller, og kan øjnene egentlig trille ud, når du nyser? Optikerforeningen har kigget nærmere på ni sejlivede myter. Men hvad er egentlig sandt og falsk? Få de rigtige svar her.

Det er skadeligt for dine øjne at læse i dårligt lys

FALSK! Du ødelægger ikke dit syn ved at læse ved svag belysning, men du kan godt føle, at øjnene bliver overanstrengte, når du f.eks. skal knibe dem sammen, for at se bogstaverne. Reelt er det hjernen, der bliver lidt træt.

Dine øjne tager skade, hvis du bruger andres briller

FALSK! Det er ikke farligt for øjnene at prøve andres briller. Hvis styrken ikke passer, vil du se dårligere, få ondt i hovedet og måske blive træt, men det svækker ikke dine øjne, og forårsager heller ikke skader på længere sigt.

For meget TV skader dit syn

FALSK! Du kan ikke ødelægge dine øjne ved at se fjernsyn, men de kan blive trætte, fordi de muskler, der hjælper øjet til at fokusere, bliver overanstrengte ved at kigge på skærmen for længe. Det kan være yderst generende, men ubehaget forsvinder af sig selv, når du slukker for dit TV.

Der er flere farveblinde mænd end kvinder

SANDT! Farveblindhed er langt mere udbredt hos mænd end kvinder. Faktisk er 8 % af alle mænd farveblinde, mens det kun er tilfældet for 0,5 % af kvinderne. Det skyldes, at mænd kun har et kønshormon af typen X-kromosom, hvor farveblindhed typisk nedarves. Kvinder har derimod to X-kromosomer, og et af dem vil næsten altid være uden fejl, og kan dermed dække over fejlen, hvis det ene kromosom er defekt.

Du forværrer dit syn ved at bruge briller hele tiden

FALSK! Det er en stor fordel at bruge de hjælpemidler, dine øjne har brug for, så ofte som muligt. Du belaster nemlig dine øjne helt unødigt ved at prøve at se på lang afstand eller læse uden briller, hvis dine øjne ikke er i stand til det.

Gulerødder er sunde for øjnene

SANDT! Gulerødder indeholder A-vitamin, som kan hjælpe til at beskytte dine øjne mod bl.a. grå stær og aldersbetinget svækkelse af synet. Men uanset hvor mange gulerødder, du indtager, kan du hverken spise dig fri fra bygningsfejl, nærsynet- eller langsynethed.

Billige briller skader dine øjne

FALSK! Du ødelægger ikke dit syn ved at bruge billige briller fra f.eks. supermarkedet, men de kan gøre dig svimmel og give hovedpine, hvis ikke styrken er helt korrekt.

Du skal bruge solbriller hele året

SANDT! Dine øjne er udsat for solens stråler året rundt, og især i forårs- og efterårsmånederne, hvor solen står lavt på himmelen og dermed rammer øjet direkte, er det vigtigt at beskytte sit syn for at undgå øjenskader.

Dine øjne kan trille ud, hvis du nyser

FALSK! Lige meget hvor kraftigt du nyser, kan det ikke få dine øjne til af falde ud.

Kilde: Optikerforeningen

Vil du vide mere om synsnedsættelse og nærsynethed? læs evt. vores artikel “Lad barnets øjne komme udendørs – det mindsker risikoen for nærsynethed”