Lad barnets øjne komme udendørs – det mindsker risikoen for nærsynethed

Ud og leg. Sådan siger vi ofte til vores børn. Det viser sig at være endnu vigtigere, end vi måske tror.

Af Peter Bisgaard-Frantzen

Nærsynethed blandt børn er stigende. En af grundene er vores moderne livsstil. Børn er mere inde og har meget skærmtid på tablet og TV hver dag. I de mørke måneder endnu mere end ellers. Nu viser forskning, at børn, som er ude og lege, spille bold mm, har mindre risiko for at blive nærsynet.

– Send børnene ud. For eksempel i vinterferien. Lad dem ikke sidde inde hele dage, men tag en pause og kom ud, det mindsker risikoen for at dit barn rammes af nærsynethed, siger optometrist hos Cooper Vision Henrik Bo Larsen og tilføjer, udenfor skal øjet arbejde med at se langt og se kort, og lyset er stærkere, modsat når barnet sidder med en skærm og en bog, og har den tæt på øjnene.

Nærsynethed fordoblet

Nærsynethed hos børn er steget, og det bliver kun værre. Blandt de 6-årige er 5 procent nærsynede, og udbredelsen stiger til 10 procent hos de 10-årige og 20 procent hos de 17-årige. Vidste du at øjet vokser helt frem til de sene teenageår, og at den mest kritiske alder, hvor øjet udvikler sig mest, er fra det 7. til 14. år? Det er også her, at stigningen af Myopi – eller nærsynethed viser sig. Myopi er en almindelig synsfejl, her ser øjet tydeligt tæt på, men sløret på afstand. Vores syn dannes på øjets nethinde, men ved nærsynethed dannes fokus foran nethinden. Øjet er ”for langt”, og nærsynethed rammer typisk begge øjne.

Er dit barn nærsynet?

Mange forældre ved imidlertid ikke, om deres barn er nærsynet. I følge en spørgeundersøgelse udført i juni, viste det sig at hele 71 procent af forældre ikke ved om deres barn er nærsynet. De svarer samtidig, at de ikke har overvejet risikoen.

– Den uopdagede nærsynethed udgør et stort problem for børnenes trivsel, indlæring og fritidsliv, siger Henrik Bo Larsen. Nærsynethed kan opdages ved, at barnet flytter sig tæt på TV, kniber øjnene sammen, men også ved ondt i hovedet og træthed. Trætheden skyldes ikke synsfejlen, men at vi anstrenger øjet for at kompensere. Når øjet får lov at hvile, forsvinder træthed og ondt i hovedet igen. Børn er gode til at kompensere for nærsynethed, det er derfor vigtigt at vi forældre kigger efter signalerne i hverdagen. Jeg kan kun opfordre til, at man som forældre holder øje med sit barn. Det kan altid anbefales, at få tjekket sit barns øjne ved øjenlæge eller optometrist. En synsundersøgelse kan give svar på eventuelle synsproblemer, slutter Henrik Bo Larsen.

Optikerens tre gode råd til dit barns syn

  • Brug tid udenfor. Minimum 90 mininutter hver dag, hvor øjet skal se langt.
  • Hold pauser. Læg bogen væk, se væk fra skærmen efter 20 min.
  • Begræns den samlede (skærm)tid, hvor øjet skal fokusere tæt på.

Nærsynethed stiger globalt, uden at man helt ved hvorfor. WHO, FN’s verdenssundhedsorganisation siger, at i 2050 vil halvdelen af verdens befolkning være nærsynet. Det er værst i asien, men stiger også i Europa og i Danmark.

Du kan læse meget mere op nærsynethed – Myopi på www.myopi.dk