Har du styr på mærkerne?

Vi støder på dem i hverdagen, når vi handler. Både ved større og mindre indkøb. Mærkerne, der fortæller os hvad produkter indeholder, eller måske rettere ikke indeholder. Men hvilket mærke betyder hvad?

Astma-Allergi mærket

Vælger du varer med Astma-Allergi Danmarks velkendte Blå Krans, minimerer du risikoen for kontaktallergi.
Alle stoffer kan give allergi, men nogle stoffer giver hyppigere allergi end andre.
Astma-Allergi Danmark stiller krav om at stoffer, hvor der er set allergi hos flere personer, ikke må findes i produkter med Den Blå Krans. Det betyder bl.a. at parfume, MI og formaldehyd ikke må anvendes i produkterne. For at vurdere produktet har Astma-Allergi Danmarks fået fuld indsigt i de anvendte indholdsstoffer, hvilket gør det lettere at passe på dig selv og din familie, ved at gå udenom allergifremkaldende stoffer når du handler.


CE-Mærket

En række produkter skal CE-mærkes, før de må markedsføres, sælges og tages i brug i EU- og EØS-lande. Det drejer sig blandt andet om legetøj, byggevarer, maskiner og produkter indenfor det elektriske og medicinske område. CE-mærket signalerer, at producenten lever op til EU’s lovgivning. CE-mærket er et led i EU’s ønske om at skabe fri bevægelighed af varer imellem EU-landene. Ved at stille ens krav til produkter gennem lovgivning reducerer man tekniske handelshindringer.


EcoCert mærket

EcoCert mærket er oprindeligt et fransk økologimærke, men siden 1991 har mærket bredt sig internationalt. EcoCert-mærket kan ses på produkter fra hele verden, blandt andet kosmetik, fødevarer og tøj.

Det franske miljømærke kan bruges både på økologiske og naturlige produkter og har fokus på fair trade og bæredygtighed.


EU-Blomsten

EU-Blomsten er producentens dokumentation for, at der er taget hensyn til miljøet under produktionen. Ved at regulere hvilken kemi der må benyttes i Blomstermærkede produkter, sættes forbrugerens sundhed i fokus. De skrappe krav til kvalitet og brugsegenskaber sikrer, at blomstermærkede produkter er af mindst lige så god kvalitet, som andre produkter på markedet.


Fair Trade mærket

Fair Trade arbejder for en bedre verden, hvor bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande får en retfærdig betaling for deres varer. Fair Trade fremmer økologi og bæredygtige produktionsformer med hensyn til miljøet, producenternes sundhed og velfærd. Det sikrer dig varer af god kvalitet, du kan købe med god samvittighed.

Du kan læse mere om Fairtrade i vores artikel her: bornogfritid.dk/en-fair-handel/


Fuldkornsmærket

Fuldkornsmærket viser, at der er et særligt højt indhold af fuldkorn i produktet. Ud over krav til indholdet af fuldkorn, stiller fuldkornsmærket også krav til indholdet af fedt, sukker, kostfibre og salt.
Fuldkornsmærkede produkter findes inden for: mel og gryn, brød og knækbrød, ris, morgenmadscerealier samt pasta og nudler og Fødevarestyrelsen opfordrer til at vælge produkter med fuldkornsmærket, når du spiser disse produkter. Fødevareregionerne kontrollerer brugen af mærket som en del af den løbende kontrol.


Svanemærket

Produkter med Svanemærket på, er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Alle indholdsstoffers livscyklus bliver analyseret ud fra, hvor meget, de belaster miljøet i hele deres levetid. Ingen parfume er tilladt i babyprodukter og produkter til børn, men produkter til voksne må godt indeholde parfume.


Ø mærket

Øko-mærket er en garanti for at den vare du køber er ”statskontrolleret økologisk” De første regler om det danske Ø-mærke, der findes på eksempelvis kød, mejeriprodukter og brød, blev indført i 1989.

Det røde Ø-mærke fortæller, at det er de danske myndigheder, der fører kontrol med de gårde og virksomheder, der producerer, forarbejder, pakker eller mærker varerne i Danmark. Varer fra udlandet kan også være forsynet med det danske kontrolmærke, såfremt de har været underlagt kontrol i Danmark. Nogle gange er de i stedet mærket med et udenlandsk mærke. Uanset om varen er forsynet med et økologimærke, eller om den blot bærer betegnelsen økologisk, skal fødevarer, der sælges som økologiske, være fremstillet efter de samme økologiske principper, som gælder i Danmark.


EU’s økologimærke

Fordi der er fælles økologiregler i EU, er der indført et EU-logo for økologi. Alle økologiske fødevarer, der færdigpakkes i EU, skal mærkes med EU’s økologimærke. Logoet skal gøre det lettere for forbrugerne at finde de økologiske varer på hylderne, uanset hvilket EU-land de kommer fra.
For færdigpakkede økologiske fødevarer importeret fra lande uden for EU, vil brugen af EU-logoet være frivillig. Anvendes EU-logoet, vil det altid skulle fremgå af varen, om den stammer fra EU eller lande uden for EU.

Kilder: Astma-allergi.dk, Sik.dk, Ds.dk, Fairtrade-maerket.dk, Foedevarestyrelsen.dk, Eco-label.dk, Forbrug.dk, Fuldkorn.dk