Foråret på spring

Så er foråret på spring, og det er dermed tid til at kigge nærmere på, hvad der skal gøres i haven. Efter en lang vinter kribler det i fingrene, for at komme i gang. For nogle virker det næsten terapeutisk at gå og ”nørkle” i haven, andre gør det af pligt, men resultatet er det samme. Haven bliver fin og klar til sommeren.

Af Henriette Rosenthal

Klargør terrassen

Lange sommeraftener på terrassen. Vi har lov til at håbe på en god, varm sommer og har du en terrasse, er den dejligere at opholde sig på, hvis den har fået en kærlig overhaling i foråret. Lug mellem fliserne, og skrub dem eventuelt fri for alger. Vær forsigtig hvis du bruger stærke algefjerningsmidler.
Det kan skade flisernes overflade, så de bliver mere modtagelige for ny snavs. Prøv først med knofedt og vand fra vandslangen.


bladlus, Foråret på spring

Bekæmp bladlus og myrer

Når det bliver varmere begynder bladlusene at vise sig, og så snart du får øje på dem, er det bare med at komme i gang med at bekæmpe dem. Bladlus kan bekæmpes aktivt med vandslangen og insektsæbe.


mælkebøtter, Foråret på spring

Er ukrudtet begyndt at vokse?

Hvis man tager en runde i haven med jævne mellemrum, og luger ukrudtet i takt med at det myldrer frem, er der en chance for at vinde kampen over det. Fjern blandt andet mælkebøtterne, og hold skvalderkålen i skak.


stauder i haven,

Et væld af stauder

Når stauderne klippes tilbage i foråret, og derefter får et lille drys gødning, er det begrænset, hvor meget tid man behøver at bruge på staudebedet. Plant stauder, der skiftes til at blomstre, så oplever du hele tiden forandringer, og der er ikke perioder, hvor det er grimt fordi nogle af planterne er afblomstrede.


duftende lavendel, Foråret på spring

Duftende lavendler

Lavendler i haven dufter skønt, og sender en brise af Middelhavsstemning hen over sommerdagene. For at de kan blive fine og tætte, bør man beskære dem ret kraftigt i april, når nattefrosten er et overstået kapitel.


grøntsager i køkkenhaven, Foråret på spring

Frugt og grønt i køkkenhaven

Der er ikke meget der er bedre, end at spise frugt og grøntsager, man selv har dyrket i køkkenhaven.
Før du sår, er det en god idé at tjekke, at jorden hverken er for sandet eller for lerholdig. Når jorden får en god struktur, er den meget bedre og lettere at dyrke grønsager i.


græsplæne,

Hvordan ser græsplænen ud?

Måske trænger den til at blive revet og til at få fjernet mos? Det gør man ved at rive plænen på kryds og tværs. Når det er gjort, kan man overveje om plænen skal have lidt gødning for at blive jævn og fin igen. Hvis der er bare pletter, kan man efterså med en specielblanding til eftersåning.