Familieforøgelse og økonomi…

Efter de to lyseblå streger melder et lille nyt familiemedlems ankomst, er der mange ting at tage stilling til. Hvis man er ”førstegangsforælder”, skal man have anskaffet en hel del babyudstyr og det kan nemt blive lidt af en kostbar affære.

Af Henriette Rosenthal

”Redebyggeriet” er en af de hyggelige ting, man bruger tid på, når man venter en baby. Måske skal der byttes lidt rundt på møblerne, for at skaffe plads til nyanskaffelser som babyseng og puslebord. Man skal også vælge, hvilken type barnevogn, der passer bedst til den livsstil, man har. Bor man midt i byen er en mindre barnevogn mest handy at navigere med. Har man en have, er en større barnevogn at foretrække, for så kan den lille sove middagslur udendørs. Jo større liggemål barnevognen har, desto længere tid kan den bruges til middagsluren. Faktum er at det er ikke helt billigt at anskaffe babyudstyr. Hvis man køber alt som nyt, er det ifølge Råd Til Penge, ikke ualmindeligt at udgiften løber op mod 25.000 kr. i engangsudgift alene til udstyr.

Sparetips til babybudgettet

Tjek priser på babyudstyr. I tidens ånd, hvor overforbrug er et stort tema i debatten, kan man overveje, om det man ønsker sig, kan findes lettere brugt. Reshopper er en app, der fungerer som børnefamiliers lokale markedsplads. Her kan du købe brugt babyudstyr og -tøj, samt legesager.

Det er også her du kan sælge det igen, når din baby ikke længere kan passe tøjet. De mindste slider ikke tøjet, så her kan man virkelig gøre nogle fine indkøb til rimelige penge. Køb tøj og udstyr i neutrale farver, så kan du genbruge, hvis der kommer en lillesøster eller lillebror. De ting, du vælger at købe fra nyt, behøver du ikke betale fuld pris for, hvis du væbner dig med tålmodighed. Brug ventetiden til at holde øje med tilbud og udsalg. Man kan med fordel købe flyverdragten om sommeren og sommertøj i efteråret.

Spørg andre

Spørg dine venner og bekendte om deres erfaringer. Man kan nemt, i forventningens glæde, komme til at købe ting til babyen, som man aldrig får brug for. Tal med erfarne forældre, så bliver du ikke lokket til unødvendige køb.

Køb møbler der vokser med barnet

Når du vælger møbler til din baby, kan du med fordel vælge møbler, der kan ændres i takt med at barnet vokser. En seng hvor tremmesiderne kan fjernes, og sengelængden kan øges. Et puslebord, som forvandles til almindelig kommode, når barnet ikke længere bruger ble, og en højstol med mange forskellige siddehøjder, som barnet kan bruge helt op til skolealderen.

Køb kvalitet

Hvis du køber kvalitets babyudstyr og -tøj, holder det bedre, og er nemt at sælge videre, til en god pris, efter endt brug.