Babyudstyr i lange baner

Hvad har jeg brug for, når jeg venter en baby?

Det er der flere holdninger til – nogle køber hele babyudstyret inden fødslen, andre er mere tilbagelænede, og køber efterhånden som behovet viser sig. Det ene er heldigvis ikke bedre end det andet, og hurra for at vi ikke alle er ens. Her får du idéer til nogle af de ting, der er der gør hverdagen lettere med en baby i huset.

Af Henriette Rosenthal Muld

Puslebord

Pusleborde findes i mange størrelser og modeller. Kig på rummet og dan et overblik over, hvor meget plads der er. Hvis der ikke er plads til et puslebord med skuffer under, hvilket er ret praktisk, findes der smarte væghængte modeller, der fylder ganske lidt i rummet, når de er klappet op. Puslebordet er vigtigt, både fordi det er en stor hjælp i dagligdagen, men også fordi det er her, du har nærkontakt med dit barn ansigt til ansigt.

Babydynen

Hvis du vælger en temperaturregulerende dyne, har din baby mulighed for at komme af med varmen, hvis den lille har det lidt for varmt. Omvendt varmer dynen, hvis det er koldt. Mange vælger en økologisk babydyne, og kan derfor føle sig sikker på, at der ikke er brugt kemikalier eller skadelige stoffer i produktionen af dynen. Det er godt både for barnet og miljøet.

Stofbleer og klude en masse

Man bruger mange stofbleer, for man bruger dem til stort set alt. Både når babyen bliver ammet, i løbet af dagen, hvis du har en baby der gylper, og til at lægge under den lilles hoved som en slags helt flad hovedpude. (Det frarådes, at give spædbørn en ”rigtig” hovedpude på grund af kvælningsfare)

Ammeindlæg

Det er vigtigt, at bryst og brystvorte holdes varm og tør, så du ikke får svamp og brystbetændelse. Køb derfor ammeindlæg til bh’en. De findes både som engangsindlæg eller som vaskbare enten i silke, uld eller bomuld. Prøv dig frem og finde det materiale, du har det bedst med.

Barnevogn

Det er en temperamentssag, hvilken barnevogn der er at foretrække. Hvis man gerne vil kunne bruge den længe, er den god idé, at vælge den med det største liggemål. Hvis man bor i en storby, kan det være svært at komme omkring med en stor barnevognsmodel, så her er det en fordel at vælge en af de mindre kombivogne, hvor man starter med barnevognsoverdel, og derefter skifter til en klapvognsdel, i takt med at barnet vokser.

Babyalarm

Du kan måske ikke høre at babyen vågner, hvis babyen sover til middag i den anden ende af huset eller udenfor. En babyalarm gør det muligt for dig at høre, hvad der foregår der, hvor babyen sover. Du kan også vælge en alarm med kamera, så du kan se, hvad der sker i rummet.

Tøj

Der er forskel på, hvilket tøj du skal vælge, alt efter om du har en forår/sommerbaby eller en efterår/vinterbaby. Men som udgangspunkt skal er det smart at have et udvalg af body´er med forskellige længder på ærme og ben, strømper, trøjer, hue og strømpebukser. Babyen skal være i tæt kontakt med tøjet i mange timer. Vask derfor altid tøjet inden brug, så babyen ikke bliver udsat for de restkemikalier, der kan være i tøjet. Sjal eller tæppe Det er rart at have et godt tæppe eller sjal, du kan svøbe babyen i, når det er køligt, eller I er ude.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk