Enkle sparetips til hverdagen

Synes du også, at pengene slipper for hurtigt op? Her får du gode råd til, hvordan du får dine penge til at strække længere og får enkle sparetips til hverdagen.

Af Peder Jensen

Det første vi, i Bedre Økonomi, anbefaler er at starte med at lægge et budget. Det giver et godt overblik over, hvordan du planlægger at bruge de penge, du har tilgængelig hver måned.
Ved at få et sådant overblik kan du lettere “rydde op” i din økonomi. I et budget er det lettere at finde frem til, hvilke udgifter du kan undvære. Eller opdage poster, som du bruger mange penge på. Har du overblik over din økonomi, er det lettere at se, hvor du kan spare penge.
Derfor er et budget en god start til en sundere privatøkonomi.

Sælg ting du ikke bruger

Vi lever i et forbrugssamfund og ejer utrolig mange ting, som vi slet ikke bruger. Ryd derfor op i klædeskabet, i skuffer og på loftet, og sælg det, du ikke bruger. Ved at gøre dette, får du både mere plads i dit hjem og flere penge på lommen.

Køb genbrug

I det øjeblik hvor du køber noget nyt, falder det i værdi – også selvom du måske aldrig har brugt produktet. Derfor kan du finde mange gode produkter til en billig pris på hjemmesider og apps, hvor du kan købe brugte produkter. Og ikke nok med at det er billigere, så er det også mere miljøvenligt.

TV, Bredbånd og mobilabonnement

Undersøg om der findes billigere alternativer for TV, bredbånd og mobilabonnementer på markedet. Disse udgifter går under faste udgifter i budgettet, og det kan være en stor fordel at mindske disse, da det er et beløb, du betaler hver måned. Konkurrencen om at få netop dig som kunde er stor, så benyt muligheden og forhandl dig frem til gode priser.

Bil

Enkle sparetips til hverdagen

Mange husholdninger har i dag mere end én bil. Tænk en ekstra gang over, om du i realiteten har behov for så mange biler. Måske vil det være muligt at få det hele til at fungere med kun én bil? Det er nemlig særdeles dyrt at have bil, og ikke nok med, at den falder hurtigt i værdi, så er der også en række afgifter, som skal betales. Ved at skære ned på antallet af biler i husholdningen, kan du spare store beløb. Og måske finder du endda ud af, at du i det hele taget slet ikke har brug for en bil?

Organiser samkørsel

Er man flere, som alligevel skal samme vej, hvorfor så ikke køre sammen? Du sparer både penge på benzin og slitage på bilen. Og så er det også hyggeligere at køre sammen.

Undgå fakturaer med posten

Undgå at betale via fakturaer, da det koster ekstra. Sørg derfor for at tilføje regningerne til din netbank, så du automatisk får regningerne dér. E-faktura er både lettere og billigere at bruge. Her er der penge at spare på hver eneste regning, du ikke får tilsendt med posten.

Enkle sparetips, handle ind

Se efter kilopris

Se altid efter kilopris på dagligvarer i butikkerne og ikke på prisen per produkt. Her er det nemlig let at blive snydt, da de fleste vil gå efter det produkt, som ser ud til at have den billigste pris. Se altid på det, der står med småt på prisskiltene, da der her står, hvad kiloprisen er. Denne pris vil være langt mere retvisende. Ofte er det de større pakker, der er billigst, og så er det let at fryse det resterende ned.

Tag madpakke med

Tag altid madpakke med i skole eller på arbejde. Lav madpakken aftenen før, så du ikke får ekstra travlt om morgenen. En madpakke behøver absolut ikke at være kedelig! Gør den spændende ved at bruge rester fra aftensmaden og variermed grønt og frugt. På den måde undgår du at småkøbe hver dag for penge, som med tiden ender med at blive et stort beløb.

Lav en indkøbsliste

Skriv en indkøbsliste, når du skal handle, og hold dig til den. På den måde køber du kun det, du i virkeligheden har brug for og undgår spontane indkøb. Ved at skrive en indkøbsliste på forhånd har du også mulighed for at benytte, hvad du allerede har i køleskabet, så du undgår at have flere af den samme vare.

enkle sparetips, stop madspild

Ingen madspild

Mad er en dyr post i budgettet, men også en udgift, som vi ikke kan undvære. Undgå at købe for meget mad, som du alligevel ikke får spist, før det bliver for gammelt. Det er nemlig helt unødvendigt at bruge penge på at købe noget, som du alligevel ender med at smide væk.

Vurder om det kan lejes

Nogle gange kan det betale sig at leje i stedet for at købe. Der er for eksempel mange penge at spare på at låne bøger på biblioteket i stedet for at købe nye bøger. Vurder derfor, om du faktisk har brug for det, du påtænker at købe, eller om det, du ønsker, kan lejes i stedet.

Gennemgå dine forsikringer

Det kan være godt for din økonomi at gennemgå dine forsikringer. At have forsikringer kan spare dig for mange penge, hvis uheldet er ude. Lige såvel kan det være en fordel at gennemgå, hvad de forskellige forsikringer faktisk dækker, så du ikke har flere forsikringer, som dækker det samme. Derudover er konkurrencen på forsikringer også stor, hvorfor det kan være en fordel at undersøge, om andre forsikringsselskaber kan give dig en bedre aftale.

Skift eventuelt bank

Gebyrer og renter varierer meget fra bank til bank. Derfor kan det være værd at undersøge, om nogle andre banker kan give dig et bedre tilbud end det, du allerede har. Hvis du overvejer at optage et lån, er det ikke altid sådan, at din primære bank kan tilbyde dig det bedste lån.
Dette gælder især, hvis der er tale om et mindre lån. Derfor kan det være smart at sammenligne lån, så du kan finde det lån, som passer bedst til din økonomiske situation.

Refinansiering

Har du flere gamle lån kan det betale sig at refinansiere, hvilket betyder, at man samler flere lån til ét. På den måde kan du få et lån, som økonomisk set bedre kan betale sig, end hvis du havde flere separate lån. Ofte kan du forhandle dig frem til gode renter ved at refinansiere.

enkle sparetips til måneden

Brug kun de penge, du har

Et godt sparetip er kun at bruge penge, du faktisk har, i stedet for at handle på kredit. Hvis du får brug for længere tid til at tilbagebetale pengene, end den rentefrie periode du har, kan det hurtigt blive meget dyrt på grund af de høje renter, der pålægges, når man handler på kredit. Tænk dig derfor godt om, før du handler, og vurder, om det er det værd.

Undgå skattesmæk

Følg med i hvor meget SKAT du betaler og sørg for, at beløbet er så korrekt som muligt. På den måde mindsker du risikoen for et skattesmæk, som kan sætte dig i en kedelig økonomisk situation over en længere periode.

Brug sammenligningstjenester

Brug sammenligningstjenester og undersøg, hvor du kan få produktet, du ønsker at købe, til den billigste pris. Overraskende nok kan priserne variere meget fra butik til butik, selvom det er nøjagtigt det samme produkt. Brug derfor hellere lidt tid på research, så du kan spare penge. Der findes også online sammenligningstjenester for lån. Her kan du sammenligne lån og finde det lån, som er det bedste for dig og din økonomiske situation. Ved at researche lidt, mindsker du risikoen for at optage et lån, som byder på negative overraskelser, og som kan koste dig dyrt.