Familiens Forsikringer

Vi kan forsikre vores liv, helbred, ejendom, indbo, børn, husdyr, vores bagage på ferier, vores bil og alt, hvad vi i øvrigt har kært. Nogle forsikringer er lovpligtige, imens andre kan være en god idé at købe som tillægsforsikringer. Vi skal alle sørge for at have de lovpligtige forsikringer i orden – i tilfælde af ulykker – da vores selvvalgte forsikringsselskab så vil dække skaderne. Det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i hvad dit forsikringsselskab dækker, og under hvilke forsikringer. Husk at læse det med småt, og vær opmærksom på størrelsen af selvrisikoen ved de forskellige forsikringer. Her er et udpluk af forsikringer. Kig med og se om din familie er dækket.

Af Bonnie Jensen

Indbo- ansvar- og familieforsikring

Familiens 12-årige datter er med familien på skiferie i Østrig. Hun er dygtig og suser ned ad bjerget, men brager ind i en ældre mand, der pludselig træder ud foran hende. Han kommer så meget til skade, at han udover et par ødelagte skibriller ikke kan arbejde i otte uger. Det finder familien ud af, da der kommer et brev fra et østrigsk forsikringsselskab. Den ganske bekostelige skade til mandens tabte arbejdsfortjeneste og skibriller dækkes imidlertid af familiens ansvarsforsikring. En ansvarsforsikring dækker sædvanligvis mod indbrud, retshjælp samt uheld hvor ting går i stykker. Den dækker også hvis et familiemedlem forvolder skade i andres hjem.

Husforsikring

En hus forsikring er lovpligtig, og dækker som oftest mod: brandskader, stormskade, vandskade, hærværk, glas og kumme-brud, svamp, insekt og råd i huset. Nogle forsikringsselskaber tilbyder her ekstra udvidede forsikringer såsom rør-skader og el-skader. Hvis I har fritids eller sommerhus, er det også en god idé at forsikre dette.

Livsforsikring

Med en livsforsikring kan du sikre din familie økonomisk, hvis du dør. En livsforsikring kan blive en afgørende økonomisk håndsrækning til din families fremtidige økonomi, hvis du mister livet.

Ulykkesforsikring

Kan hjælpe dig og din familie økonomisk, hvis I bliver udsat for en alvorlig ulykke. Tandskader, som klart er den mest almindelige skade hos børn, kan være langvarige og bekostelige. Børn lever jo et aktivt liv, hvor skader meget let kan opstå: Tandskader ved voldsom leg, et rundboldbat, der rammer barnet, sammenstød i radiobiler, fald fra gynge, cykel eller træ osv. For eksempel laver man ikke implantater på børn. Det er for stort et indgreb og giver sjældent et godt resultat. I stedet venter man til kraniet er udvokset og kæben har fundet sin endelige form.

Tandskader, som klart er den mest almindelige skade hos børn, kan være langvarige og bekostelige. Børn lever jo et aktivt liv, hvor skader meget let kan opstå.

Kroner laver skoletandplejen heller ikke. Nerven er nemlig stor i en ung tand, og det efterlader ikke meget ”arbejdsplads” til tandlægen. Derfor venter man typisk og laver først krone på en ældre tand, hvor nerven er blevet mindre. Barnets ulykkesforsikring dækker anmeldte skader, der skete, mens barnet var under 18 år – også selv om behandlingen først kan ske efter dets 18 år. Ud over tandskader er der hjælp at hente fra ulykkesforsikringen, hvis der efter et ulykkestilfælde er brug for behandling hos bl.a. kiropraktor eller fysioterapeut. Er der tale om en alvorlig ulykke med varige mén, er ulykkesforsikringen en økonomisk hjælp i en svær tid.

Børneulykkesforsikring

Det er en udbredt misforståelse at tro, at børnene automatisk dækket af forældrenes ulykkesforsikring, så længe barnet bor hjemme. Dette gælder ikke altid. F.eks. ved sport i fritiden og i skole/børnehave, skal vi sikre os, at vores børn er forsikrede, da familiens forsikring ikke dækker her. Derfor kan det være en god ide at give barnet sin egen børneulykkesforsikring, der dækker indtil det fylder 18 år, hvis man vil være beskyttet mod ubehagelige, økonomiske overraskelser.

Sundhedsforsikring

Med en sundhedsforsikring undgår du lange ventelister, for med denne er du sikret hjælp på et privathospital.

Pensionsforsikring

Er jeres familie afhængig af den ene ægtefælles indkomst? Så bør i overveje at tegne en forsikring mod tabt arbejdsevne.

Hundeansvarsforsikring

Hvis din hund løber ud på vejen foran en bil, så den kører i grøften, dækker din hundeansvarsforsikring både materielle skader og skader som de implicerede personer har pådraget sig. Det kan dreje sig om temmelig store beløb, som ville ruinere enhver families økonomi. Hunden er menneskets bedste ven, men hunde kan let forvolde skade på både mennesker, andre dyr og ting, derfor er det lovpligtigt at have en hundeansvarsforsikring.

Hundesygeforsikring

Ud over den lovpligtige hundeansvarsforsikring er der flere forsikringsselskaber der tilbyder forskellige typer hundesygeforsikringer, hvor du kan få dækket dyrlægeregningen hvis din hund bliver syg og måske skal opereres, hvilket kan blive en bekostelig affære.

Bilforsikring

Bilforsikring er lovpligtig, og hvis uheldet er ude, er det vigtigt at bilen er dækket. Her kan som tillægsforsikring tilkøbes kaskoforsikring.

Rejseforsikring

Hvis junior fx. får en alvorlig skade eller bliver syg under vinterferien i Italien, dækker en rejseforsikring den ofte meget dyre hjemtransport for at sikre barnet behandling på et dansk hospital. Hos nogle forsikringsselskaber har de forskellige typer rejseforsikringer, der dækker hhv. EU-området og hele verden, og de koster ikke alverden. Omvendt, uden rejseforsikring står familien selv med den økonomiske udgift. En rejseforsikring dækker som oftest også ved tyveri på ferien.

Retshjælp

Med en retshjælpsforsikring, betaler forsikringsselskabet advokatomkostninger hvis en i familien skulle blive involveret i en retssag. Det er dog ikke alle typer retssager forsikringerne dækker, og der kan være sat loft på udgifternes størrelse der dækkes.