Ulykker

Pas på børnene

Antallet af børn, som kommer slemt til skade, er nærmest eksploderet de senere år. Sjusk med sikkerhed, men også misforstået overbeskyttelse af børnene er en del af forklaringen, lyder det fra eksperter.

Af Dea Larsen

Forgiftninger, forbrændinger og fald fra en stejl trappe. Enhver forælders mareridt. Men det sker hver eneste dag. Mange gange dagligt rundt om i danske hjem. En kop kaffe vælter ned over en lille dreng. Eller en el-kedel med en slat skoldende varmt vand står så langt ude på bordet, at han kan nå at trække i den spændende ledning. Eller han finder en pakke piller i mors taske eller fars glemte cigaretpakke og spiser indholdet.

Med fatale følger

– Langt de fleste ulykker med børn kan undgås, hvis forældre tænker sig bedre om. Især forgiftninger og forbrændinger kan man selv gøre rigtig meget for at forhindre ved et bedre forebyggende arbejde. Alt, hvad der kan være giftigt skal gemmes langt væk og forældre skal hele tiden have fokus på de potentielle farer, der er i hjemmet og forsøge at fjerne dem, før det går galt. Det siger Bjarne Laursen, der er forsker i børneulykker ved Statens Institut for Folkesundhed. Der er grund til at lytte godt efter hans råd. For statistikken viser, at flere end 200.000 børn hvert år kommer så alvorligt til skade, at de må en tur på sygehuset.

Skærm de små

Det kan ske i børnehaven, i skolen, i trafikken. Men de fleste ulykker sker inden for egne fire vægge. Fald-ulykker fylder også meget i en rapport fra Sundhedsstyrelsen. Det er især stejle trapper, som er synderen. – Fald ned af en trappe er der heldigvis råd for, tænker forældre straks. Den kan vi jo bare skærme af. Men det er slet ikke nok bare at sætte et gitter foran trappen. Det er lige så vigtigt at lære sit barn at færdes på en trappe. For man skal naturligvis passe på de store farer, men lære sine børn selv at håndtere de små farer i hverdagen. Derfor er det vigtigt, at barnet lærer at kravle og senere gå på trapper, for på et tidspunkt skal gitteret jo fjernes igen, påpeger Bjarne Laursen.

Forskellige farlige aldre

Når lille Lotte eller Asger fylder 1 år bør forældre være ekstra vågne. Det er nemlig i den alder, at der kan ske alvorlige ulykker. Institut for Folkesundhed har lavet en analyse af de aldre, hvor børnene er i størst risiko for at komme til skade. For der er forskel på, hvornår faren er størst. Forklaringen er blandt andet, at børn tager kvantespring i deres udvikling både kropsligt og mentalt i bestemte perioder.

1 års alderen: Børn begynder at kan gå og kan vælte eller rage ting ned over sig – eller styrte ned af trappen

5 års alderen: Børn bliver mere udfarende, legen bliver mere voldsom og d færdes mere ude i trafikken

7 års alderen: Børn begynder i skole, bevæger sig mere i trafikken og har idræt

Flere forsikringsselskaber har også lavet en udførlig tjekliste, så man selv kan undersøge om man har sikret sit hjem ordentligt mod ulykker – både inden for og udenfor.