En sundere livsstil

Store forkromede livsstilsændringer kan tage pusten fra en, når man gerne vil have en lidt sundere livsstil og hverdag. Heldigvis kan små ændringer i hverdagen gøre meget for dig og din sundhed.

Af Henriette Rosenthal

en sundere livsstil, hvede

Fuldkorn mætter bedre

Hvis du vælger at spise fuldkorn, fremfor hvidt brød og pasta, er det med til at forebygge overvægt. Fuldkorn indeholder flere kostfibre, hvilket har betydning for, at man føler sig mæt og derfor spiser mindre mængder. Derudover indeholder fuldkorn mange gode vitaminer, mineraler og kostfibre, som holder gang i maven.

Få oplevelser med andre mennesker

Vores mentale sundhed hænger tæt sammen med vores fysiske helbred. Gennem sociale relationer kan vi finde masser af glæde og positive oplevelser, og det er godt for både den mentale og fysiske sundhed. Måske kan du engagere dig i den lokale idrætsforening, i skolebestyrelsen, i frivilligt arbejde eller noget fjerde, der har din interesse. Bare det at være en del af fællesskabet, giver god energi.

Spis grønt til

Får du spist den anbefalede mængde grøntsager hver dag? De officielle anbefalinger lyder på 600 gram grønt om dagen. Husk, at her tæller frostgrøntsagerne også med, for de er nemlig lige så næringsrige som friske grøntsager. Grøntsagerne bliver frosset ned kort tid efter høst, hvilket gør, at de bevarer deres vitaminer og mineraler. Gør det nemt for dig selv de aftener, hvor du ikke har så meget tid, ved at have grøntsager i fryseren klar til brug.

en sundere livsstil, ung løber ude i parken

Skriv din træning ind i kalenderen

Det kan være svært at få prioriteret træningen i travle perioder. Skriv derfor din træning ind i kalenderen, og aftal med dig selv, at hvis andre ønsker at lave aftaler med dig, må de lægges i kalenderen før eller efter de aftaler, som du har med dig selv om at få trænet.

Spis mad med mindre salt

Skær ned på brugen af salt i din madlavning og på din mad. Smag på maden, før du salter. Både når du laver mad og ved bordet. Vi har vænnet os til at spise meget salt, men vores smagsløg kan også vænne sig til mindre. Gå eventuelt efter Nøglehulsmærkede fødevarer, når du køber ind. Nøglehullet er blandt andet garanti for mindre fedt, sukker og salt i produkterne.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Hjerteforeningen