En sikker tur i vandet

Vand er sjovt at lege og svømme i, men det kan også være farligt, hvis man ikke kender de helt basale regler for færden i det våde
element. Vores børn bør lære de fem baderåd, så vi trygt kan slippe dem løs i bølgen eller baljen – dog altid under opsyn af en voksen.

Pas på børnene og hinanden – følg de fem baderåd.

De fem baderåd er strandens færdselsregler og rygraden i livreddernes oplysningsarbejde, fordi de fleste drukneulykker kan forklares med, at et eller flere baderåd ikke blev overholdt. Baderådene er udarbejdet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion i samarbejde med internationale livredningsorganisationer.

1. Lær at svømme.

Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

de fem baderåd, strandtur.

Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Leg med Blop

Dansk Svømmeunion har udviklet småbørnsmaterialet ’Leg med Blop’, som er en samling af 64 simple øvelser, der tager udgangspunkt
i leg og nærvær, når de yngste skal vænnes til at være i vandet og derved blive klar til at lære at svømme.

Kilde: Dansk Svømmeunion og Trygfonden