Sommer, sol og strandliv…

Foråret har forkælet os med masser af soltimer, så lad os krydse fingre for, at vi også får en lang solbeskinnet sommer. Ja, mere vil have mere og sol, og lange varme dage gør altså noget godt for humøret. Der er nu lige et par ting, vi skal være opmærksomme på, før vi lader os ”grille” solgyldne, og det er at solens stråler kan være hård kost for huden, hvis vi ikke beskytter den.

Af Henriette Rosenthal Muld

Solcreme fra sidste år?

Er det nødvendigt at købe ny solcreme, når der er masser i flasken fra sidste år? Forbrugerrådet Tænk har testet en række solcremer fra flasker, der blev åbnet sidste år. Testen viser, at du trygt kan bruge resterne fra sidste år. Dog er der et par ting du bør være opmærksom på, inden du smører dig selv eller børnene ind i en solcreme fra sidste sommer.

Solcreme kan nemlig godt blive for gammel. Den kan for eksempel blive harsk eller inficeret med bakterier og svampe.

Risikoen for, at solcremen bliver dårlig, er størst, hvis solcremen opbevares længe ved høj varme – for eksempel på stranden eller i bagruden af bilen.

Tjek derfor altid din gamle solcreme, inden du smører dig ind i den.

Lidt skygge til de yngste

En lang dag på stranden med mindre børn kræver, at man kan skabe skygge, så barnet kan sove middagslur eller få en pause fra solen et skyggefuld sted. En strandparasol eller en strandmusling, som er et smart lille pop-op telt, bør derfor stå fast på pakkelisten til en dag på stranden.

Bløde læber

Opholder du dig meget i solen, så husk at det er en god ide at vælge en læbepomade med solbeskyttelse.

Vidste du at:

Solen er en helt almindelig stjerne, og der findes milliarder som den i universet. Alligevel er den noget helt særligt for os, for uden Solen ville livet ikke kunne eksistere på Jorden. Solen er nemlig centrum i Solsystemet og er kilden til alt liv på Jorden. Uden Solen ville planterne ikke kunne gro og dyrene ikke kunne leve.

Temperaturerne i Solens kerne når op på 15,5 millioner grader, og selvom dens overflade ’kun’ er omkring 5500 grader, er det alligevel så varm, at alt stof fordamper og bliver til gas. Heldigvis for os, befinder vi os 150 millioner km fra Solen, og i denne afstand nyder vi godt af dens lys og varme.

Er din solcreme vandfast?

Hvis du er en vandhund, så kig med her. I forhold til solcreme findes der nemlig en gradering af vandbestandighed.

•”Water resistant” – da er solbeskyttelsesfaktor uforandret efter 40 minutters ophold i vand

•”Waterproof” – solbeskyttelsesfaktor er uforandret efter 80 minutters ophold i vand

Beskyttelse mod UV-stråling

Den bedste måde at reducere UVB-bestrålingen på er ved at undgå at opholde sig i solen. Tildækning af huden giver beskyttelse, men ultraviolette stråler kan trænge igennem:

•Et tyndt skydække, hvor 60-80 % slipper igennem

•Vådt bomuld, hvor 20-30 % slipper igennem

En hat skal være bredskygget for at beskytte ansigt, øre og nakke. Når man ønsker at opholde sig i solen, kan man beskytte huden ved brug af solbeskyttelsespræparater.

Soltøj til børn

Når det er strålende sommervejr, og meget af kroppen eksponeres for solens stråler, kan UV-tøj være praktisk.

Solbeskyttende tøj reducerer de områder af hud, der skal smøres jævnligt, når sved og vandpjaskeri reducerer effekten af solcreme – også de såkaldte vandfaste.

UV-tøj skærmer ekstra godt mod solen sammenlignet med almindeligt tøj, fordi stoffet på forskellige måder er specialdesignet til at bremse skadelige stråler, ofte er beskyttelsen cirka faktor 50. Almindeligt tøj beskytter typisk kun med en faktor 10 – 15.

 

 

Kilder: Sundhed.dk, DTU.