Efterårsferien i smukke farver

Efteråret er en smuk årstid, hvor naturens farver skifter fra frisk grøn til smukke, brændte og gyldne nuancer. Efterårsferien er et fint tidspunkt til at samle familien og gå op oplevelse i naturskønne Danmark.

Af Henriette Rosenthal

496 trin

Efterårsferien på møn

Møns Klint er en af Danmarks største naturseværdigheder. Det er seks km. langt kridtbjerg langs Møns østkyst. Møns Klint. Mægtigt. Hvis I er heldige, kan I måske se vandrefalken jage eller finde spændende forsteninger i vandkanten. Lad blodet rulle i årerne, når I går op og ned ad trappen på Møns Klint, som er på hele 496 trin fra stranden til klintens top.


Kig efter rav på stranden

efterårsferien saml rav

Når vinden lægger sig efter en kraftig efterårsstorm, vil rav og andet materiale fra havet skylle ind på kysterne. Hvis I tror at I får størst held med at finde rav, hvis I leder blandt strandens sten, tager i fejl, for det er sjældent tilfældet. Man skal til gengæld lede i den tang, der ligger på stranden. Går man i modlys, mens man leder, er chancen for at finde rav endnu større.


Nationalpark Thy

efterårsferien Thy

Her er er er utallige muligheder for oplevelser, for naturen er helt unik. I nationalparken findes der over 200 søer og en masse spændende dyr. I kan blandt andet se oddere, havørne og flagermus. Her er også to skovlegepladser, hvor børnene kan boltre sig i naturen og bygge huler. I lysningerne mellem ahorn, ask og bøg finder man gynger, rutsjebaner, klatrenet og svævebaner – alt sammen bygget i træ. Her er det sjovt at røre sig. Store stammer ligger på jorden og indbyder til balancegang eller et lille pusterum i legen.


Naturlig kunst

Saml blade i forskellige nuancer og brug dem til at skabe fine kunstværker: I kan lime dem på pap og lave kollager, eller tegn et kæmpe træ på et stort stykke tykt papir og lim bladene på.


Tænd et bål

tænd et bål ude i skoven

Tag ungerne med ud en tur og oplev efterårsskoven i efterårsferien. Med hue, vanter og et hyggeligt bål på en af de mange bålpladser i skovene kan man sagtens tilbringe mange timer i det fri. Man må tænde bål på bålpladser og lejrpladser i offentligt ejede skove. Hvis skoven er privatejet, skal man altid spørge ejeren om lov, og de almindelige regler for at tænde bål skal altid overholdes. Se hvor der er bålpladser eller lejrpladser på www.udinaturen.dk.


Strandsten med hul i

En gåtur på stranden i efterårsferien, kan også bruges til at finde smukke sten med hul i. Så kan I lave fine halskæder med hulsten. De lidt større sten med hul i kan hænges i til pynt på grene i en gulvase eller som dekoration på væggen.


Sæt en drage op

leg med drage i det fri

Det er sjovt at flyve med drage, og efteråret er en perfekt årstid til det. Her er der masser af blæsevejr. Køb eller byg en drage, og tag ungerne med på stranden eller i parken. Børnene elsker det og får brugt en masse energi. Hvis I googler ”byg en drage”, finder I masser af trin-for-trin- guides til, hvordan I selv laver jeres helt egen drage fra bunden.

Kilder: Naturstyrelsen, Nationalpark Thy,