Efterårsferie…hvad skal vi lave?

Tag en tur i skoven

I efteråret er der mange ting man kan finde i skovbunden. Alle de nedfaldne blade i smukke farver er oplagte at undersøge, og måske findes der også nødder og andet på skovbunden, som I kan samle op. Hvis I kan finde kogler, må I gerne tage dem med hjem, og måske kan I lave fine ”koglefigurer” af dem? Kun fantasien sætter grænsen.

Hvad med en efterårstur på stranden?

Danmark har en samlet kystlinje på mere end 7.000 km. og luften er kølig og det er efterår, er der stadig mange gode timers leg på de danske strande. Lav konkurrencer i at slå smut i vandet med flade sten, eller leg ”tingfinder” og saml små flotte sten med hul i som kan blive til en fin halskæde, hvis man sætter dem i f.eks. en lædersnor.

Gå på jagt efter rav på stranden

Når vinden lægger sig efter en kraftig efterårsstorm, vil rav og andet materiale fra havet skylle ind på kysterne. Mange tror, at man har størst held med at finde rav, hvis man leder blandt strandens sten. Men det er dog sjældent tilfældet. Man skal til gengæld lede i den tang, der ligger på stranden. Går man i modlys, mens man leder, er chancen for at finde rav endnu større.

I princippet kan man lede efter rav året rundt. Men langt det meste rav bliver fundet om efteråret og om vinteren. Det skyldes, at havet på disse årstider er koldest og derfor har den bedste opdrift til at bære de eftertragtede, gyldne og brune klumper ind på stranden.

Kilde: Naturstyrelsen

Gratis oplevelser på biblioteket

Det er hyggeligt, at tage en tur på børnebiblioteket, uanset om vinden rusker udenfor eller solen skulle finde på at skinne. På landets børnebiblioteker finder man ofte et væld af tilbud af gode bøger, film, spil og puslespil, som man både kan bruge på stedet eller låne med hjem. Nogle steder er der særarrangementer for børn i efterårsferien. Tjek om I skulle være så heldige på jeres lokale bibliotek.

Røverknolden – Rebild naturlegeplads

På Rebilds naturlegeplads, Røverknolden, der ligger midt i en af Danmarks største skove, nemlig smukke Rold Skov, kan du spille på en snegl eller trampe på et stort træklaver. Du kan kravle ind i grævlingens hule, op i edderkoppens spind og ned igen til bålet, hvor pølser og snobrød venter.

På Røverknolden kan I sammen med ungerne gå i Tommelises fodspor og bruge alle jeres sanser: hør muldvarpen grave sig op til lyset, duft til de svulmende gule svampe, mærk frøens noprede hud og hør svalens kvidrende triller. Røverknolden er bare et af de mange familievenlige steder i Nordjylland, hvor ingen skal have lov at kede sig, men selv være en aktiv del af legen og læringen.

Læs mere på www.visitnordjylland.dk/roeverknolden-rebild

Derfor holder vi efterårsferie

Førhen blev efterårsferien kaldt for kartoffelferie, fordi børnene på gårdene skulle hjælpe deres forældre med at høste kartofler i markerne. Ferien blev indført, fordi landbrugsbørnene alligevel blev væk.

Selvom børnene fra landet i dag ikke skal høste kartofler, har man bibeholdt ferien i uge 42, da det er den eneste ferie i efteråret.