Bliv set med reflekser på cyklen…

Vidste du at reflekser nedsætter risikoen for at blive påkørt med 85 %, og at 25 % af alle uheld med cykler sker i mørke? Der er altså god grund til at sørge for, at man er synlig, når man bevæger sig ud i mørket.

Af Henriette Rosenthal

“Dit barn er blevet kørt ned”. Det er en besked, som ingen af os ønsker at modtage. Derfor er det vigtigt at gøre dit barn – og dig selv – så synlig som muligt, nu hvor mørket atter har sænket sig. Hiv vinterfrakker og flyverdragter frem fra gemmerne og sørg for, at de er opdaterede med nye reflekser. De påsyede reflekser mister nemlig deres synlighed i takt med, hvor ofte overtøjet ryger en tur i vaskemaskinen.

Årets refleksdag

Torsdag den 24. oktober er Årets Refleksdag, hvor der bliver sat fokus på trafiksikkerhed i hele Danmark og uddelt mere end 80.000 reflekser. Sidste år viste en undersøgelse, at der er ekstra behov for indsatsen. Andelen af børn, der bruger reflekser, var faldet med fem procentpoint til 72 % og siden 2012 er antallet af dræbte i trafikken ikke faldet. Det viste Vejdirektoratets årlige ulykkesstatistik. Reflekserne bør derfor på tøjet, når børnene bevæger sig uden for, da de med stor effekt reducerer ulykker i mørket med 85 %.

Bløde trafikanter

Vi skal også have reflekser og lys på cyklen. Når vores cykel rammes af stærkt lys fra en bil, ser bilisten ofte reflekserne tydeligere end cykellygterne. Reflekserne i hjulene gør desuden, at man bedre ses fra siden. For at blive endnu mere synlig kan man supplere de lovpligtige reflekser med ekstra reflekser på cykel, tøj og tasker. Reflekser på selve cyklen skal følge ’farvekoden’ for de lovpligtige reflekser: Hvid fremad, rød bagud og gul til siden og på bevægelige dele.

Reflekser i mørket

Godkendte reflekser på cyklen

De lovpligtige cykelreflekser skal have særlige godkendelsesmærker, som sikrer, at de lever op til bestemte standardkrav. Cykelreflekser må kun sælges, hvis de har disse godkendelsesmærker. Selvklæbende refleksstrimler har ikke de krævede godkendelsesmærker, og opfylder derfor ikke kravene til lovpligtige reflekser.

Kilde: Cyklistforbundet

Fem gode reflekstips

Husk disse fem reflekstips, og bliv mere synlig i den mørke tid.

  1. Det er vigtigt, at refleksen sidder i en snor, så den bevæger sig, når
    du færdes i trafikken.
  2. Husk at placere refleksen lavt, så billygterne kan ramme den.
  3. Der skal sidde en refleks både foran og bagpå overtøjet.
  4. Der skal både være refleks på overtøjet og rygsækken.
  5. En refleks skal jævnligt skiftes ud, da effekten aftager efter vask.
    Husk, at en refleks kan holde til ca. 30 vaske.

Kilde: Børneulykkesfonden