Husk cykellygter og reflekser!

Efteråret har holdt sit indtog og dermed også de mørke aftener. Så er det tid til et cykeltjek, for det er vigtigt, at reflekser og cykellygter er de korrekte ifølge lovgivningen på området.

Af Henriette Rosenthal Muld

Det kan i sidste ende være med til at redde liv, for der skal ikke meget tusmørke til, før en cyklist nærmest er umulig at få øje på. Vi kan derfor lige så godt lære vores børn fra starten, at hvis man glemmer sine cykellygter, må man trække cyklen – og det står ikke til diskussion. Cyklistforbundet har listet en række gode råd op, så vi kan blive lidt klogere på, hvornår vi skal tænde cykellygterne og hvilke cykellygter der er lovpligtige:

Lygtetændingstid – Hvornår skal jeg have lys på?

Alle cykler skal have lys på fra solnedgang til solopgang og i øvrigt i usigtbart vejr, for eksempel i tåge og tæt snevejr.
Lygtetændingstiden skifter med årets gang, og du kan desværre ikke regne med gadelygternes tændingstid.

Krav til lygter?

En cykellygte skal være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand uden at virke blændende. 300 meters reglen er dog en tommelfingerregel – hvis det f.eks. er tåget, kan lygten selvfølgelig ikke ses på 300 meters afstand. Lygten skal desuden være synlig fra siden.

En forlygte må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt.

Hvis den lyser gult, må den ikke blinke. Hvis den lyser hvidt eller blåt, må den gerne blinke. Hvis lygten blinker, skal den gøre det med mindst 120 blink i minuttet.

Baglygten skal lyse rødt.

En baglygte må også gerne blinke. Det skal i så fald ske med mindst 120 blink pr. minut, hvilket er ret hurtigt.
Både for- og baglygten skal kunne lyse i 5 timer ved 5 graders varme.

Husk også reflekserne.

Vi vælger nemlig ikke selv om vi vil have reflekser på vores cykel. Det er ganske enkelt lovpligtigt. Når en cykel rammes af stærkt lys fra en bil, ser bilisten ofte reflekserne tydeligere end cykellygterne. Reflekserne i hjulene gør desuden, at cyklisten bedre ses fra siden. Derfor er reflekser vigtige. Cyklen skal være udstyret med de lovpligtige reflekser uanset tidspunktet på døgnet. Du kan se hvilke reflekser, der skal være på din cykel på cyklistforbundet.dk

Ekstra reflekser

For at blive endnu mere synlig kan man supplere de lovpligtige reflekser med ekstra reflekser på cykel, tøj og tasker. Reflekser på selve cyklen skal følge ‘farvekoden’ for de lovpligtige reflekser: Hvid fremad, rød bagud og gul til siden og på bevægelige dele.
En fordel ved reflekser på tøj og tasker er, at de følger med, når man stiger af cyklen. Der findes også overtøj og tasker, som er syet af reflekterende stof.

Vedligehold dine reflekser

Reflekser på tøj og tasker kan slides op allerede efter et års brug. En undersøgelse har vist, at reflekser på jakker kan miste evnen til at reflektere lys efter bare et år. Derfor kan de ellers smarte reflekser give en falsk tryghed. De bliver simpelthen slidt af omgivelserne.
Tjek derfor jævnligt, at de virker, og husk at supplere med andre reflekser. Det er f.eks. en god idé også altid at have en god gammeldags refleksbrik i lommerne.
Husk også, at reflekser skal vaskes engang imellem.

Kilde: Cyklistforbundet