Vores kroppe forandres med alderen

Når man har født og ammet et eller flere børn, ændrer kroppen sig. Brysterne mister fylde og kan komme til at hænge slapt. Det er en helt naturlig ting, men for nogle kvinder handler det om livskvalitet – eller mangel på samme – hvis man ikke længere er glad for sin krop. Der findes flere måder, hvorpå man igen kan blive glad for sin krop, og det har vi taget en snak med en dygtig plastikkirurg om.

“Annonce”

Af Bonnie Jensen

Kroppens form forandres ganske naturligt med alderen, og i særdeleshed efter graviditet og fødsel. Nogle mere end andre, og det kan der være flere forskellige årsager til. F.eks. er der stor forskel på, hvor meget man tager på i graviditeten, og hvor meget man taber sig efterfølgende, men også faktorer som elasticitet i bindevævet, er medvirkende til forandringerne. Masser af kvinder lever lykkeligt med disse forandringer, andre bliver generet af synet og føler sig utilpasse og hæmmede i den ”nye” krop.

Implantater eller ny fylde med eget fedtvæv

Der findes flere forskellige metoder til at hjælpe kvinder, der er ked af formen på sine bryster. Hos Søernes Privathospital er de et stort hold af dygtige speciallæger inden for mange forskellige områder, herunder bl.a. plastikkirurgi. Vi har taget en snak med deres dygtige speciallæge i plastikkirurgi, ph.d. Trine Foged Henriksen.

– Før i tiden formede jeg altid et nyt bryst med et implantat. Sådan et implantat består af en silikonegel omgivet af en tyk, elastisk skal af silikone.

– Men de seneste år har jeg hjulpet flere og flere kvinder med at få øget fylde og en ny flot form via deres eget fedtvæv. Her høster vi fedtvævet fra det ønskede sted på kvindens krop, f.eks. fra mave, lænd eller lår. Dette er en meget skånsom metode, og det giver ofte det mest naturlige resultat.

– I nogle tilfælde kombinerer jeg de to muligheder, hvor jeg skaber fylde med implantat og former brystet med fedt fra et andet sted på kroppen, hvor det er uønsket. Mange af os har jo et sted på kroppen, som vi synes fylder lidt for meget, så på denne måde slår vi to fluer med et smæk.

– Når jeg vurderer, hvilken metode, der giver den enkelte kvinde det bedste resultat, er det altid ud fra kvindens anatomi. Vi er jo alle forskellige, og det varierer, hvor meget fedt- og kirtelvæv, der er i brystet, hvilken hudkvalitet, man har, og om der er evt. hudoverskud på brystet. Men det vigtigste er selvfølgelig kvindens eget ønske om resultatet, og min vurdering af, hvad der vil passe bedst til hendes krop.

10 spørgsmål til Plastikkirurgen:

Når man overvejer at få hjælp til nye smukke bryster, er der mange spørgsmål der popper op. Vi har spurgt Trine til råds:

Kan man få lavet mammografi, når man har et brystimplantat?

– Det helt korte svar er ja, det kan man sagtens, hvis implantaterne er lagt under brystmusklen. Hvis implantaterne er lagt ind mellem kirtelvævet og brystmusklen, kan det kamuflere mere. Jo større implantater, des mere kamuflerer det brystvævet.

Kan man amme igen efter brystoperation?

– Som udgangspunkt kan de fleste amme efter en brystoperation. Men som ved enhver anden operation er der risici, og i meget sjældne tilfælde kan det betyde, at det ikke er muligt at amme efter en brystoperation. Placeringen af ar har betydning for følesans på brystet og dermed ammeevne.

– Ved brystimplantation lægger vi ofte implantaterne ind via et lille snit i folden under brystet. Det påvirker sjældent ammeevnen. Ved brystforstørrelse med eget fedtvæv er der ingen snit, men kun et par indstik steder under brystet, hvilket ikke påvirker ammeevne. Hvis der er behov for et brystløft, afhænger ammeevnen af, hvilke teknikker, der anvendes.

Hvis du overvejer brystløft alene eller i kombination med implantat eller brystforstørrelse med eget fedtvæv, er det derfor helt relevant at spørge din plastikkirurg om forventede resultat inkl. følesans og ammeevne.

Kan der gå hul på et implantat?

Ja, der er en risiko for at et implantat går i stykker, men de implantater, man bruger i dag, er langt mere holdbare end gamle ”generationer” af implantater. Førhen anbefalede man udskiftning af implantater efter 10 år, men nu anbefaler man kun udskiftning, hvis du har gener eller ønsker anden bryststørrelse eller form.

Hvad er chancen for at danne arvæv eller kapseldannelse?
Trine Foged Henriksen modtog i 2005 Feminas kvindepris for sit store arbejde med Mamma registeret tilbage i 1999. Hun har arbejdet som
overlæge på Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, og har været
hovedansvarlig for udbredelsen af særlige teknikker inden for kombineret kirurgi med implantater og
fedttransplantationer.

Trine Foged Henriksen, Overlæge i plastikkirurgi, ph.d.
Søernes Privathospital Martinsvej 10, 1926 Frederiksberg C
30 60 00 97
Soernesprivathospital.dk
Trinefogedhenriksen.dk

Alle kvinder danner en arvævskapsel omkring et implantat, en såkaldt ”kapseldannelse”. Det er en naturlig del af kroppens egen fremmedlegemereaktion. I de fleste tilfælde er det en ganske tynd bindevævshinde, som du ikke kan mærke. I sjældne tilfælde kan kapslen imidlertid trække sig sammen (det kaldes en ”kapselskrumpning”). Det kan ændre brystets udseende, og brystet kan blive mere fast og evt. nødvendiggøre en ny operation. Rygning øger risiko for kapselskrumpning.

Hvor meget fylde kan man opnå med eget fedt i brystet?

Som udgangspunkt kan man forvente at gå det, der svarer til en skålstørrelse op, ved en enkelt behandling med lipoinjektion. Hvis man ønsker mere fylde, kan behandlingen evt. gentages tidligst tre måneder efter første behandling. Hos meget slanke kvinder kan den tilgængelige fedtmængde være en begrænsende faktor for, hvor stor en brystforstørrelse, der kan opnås, men hos langt de fleste kan jeg finde tilstrækkeligt fedtvæv til at opnå den ønskede størrelse.

Kan det injicerede fedt forsvinde fra brystet igen?

Det transplanterede fedtvæv opfører sig præcist som al andet fedt på kroppen, og kan derfor godt svinde ind ved et større vægttab. I de første måneder efter behandlingen vil nogle af de transplanterede fedtceller gå til grunde, men derefter er resultatet stabilt og følger naturlige vægt- og aldersforandringer.

Får man små buler, der hvor man har suget fedtet fra?

Efter fedtsugning anbefaler jeg altid, at man bruger kompressionsdragt, f.eks kompressionscykelbukser i 6-8 uger, hvis det f.eks. er på lårene, der er fedtsuget. Dette skaber et ensartet resultat og hjælper huden med at trække sig sammen.

Hvornår må jeg bære på mit barn igen?

Efter en brystoperation er det en gammel tommelfingerregel, at du ikke løfter mere end hvad der svarer til en liter mælk i hver arm, i fire uger. Men det afhænger igen af, hvilken operation, du har fået. Ved en brystimplantation bør du fortsat begrænse tunge løft i de første måneder. Der er ikke den samme begrænsning efter brystforstørrelse med eget fedtvæv.

Hvor længe skal jeg være sygemeldt fra mit arbejde?

Det afhænger af, om du har hårdt fysisk arbejde eller stillesiddende. Hvis du har stillesiddende arbejde, burde du godt kunne være klar til at arbejde igen efter 1-2 uger.

Hvornår må jeg dyrke sex og sport igen efter operation?

Du må ikke få din puls op på 100 i de første fire uger, og i det hele taget gælder det om at lytte til din krop. Hvis noget giver dig smerter i brysterne, så skal du lade være. Sport og motion kan du begynde at dyrke igen efter 4-6 uger.