Vinterferie under hjemlige himmelstrøg

I skrivende stund er der vist ingen der kan spå om, hvordan vinterferien 2021 kommer til at forme sig. Ja, det er endnu en gang Covid-19 der er den ubekendte faktor. Er det muligt og forsvarligt at rejse til udlandet, eller holder vi alle sammen ferie i Danmark ligesom i sommerferien 2020? Måske, men så er det jo heldigt, at Danmark byder på masser af spændende og hyggelige oplevelser. Her kigger vi nærmere på de udendørs af slagsen.

Af Henriette Rosenthal

Hvad drikker Møller?

Vinterferie 2021 - ekkodalen

Ekkodalen er Bornholms længste sprækkedal. De spektakulære klipper er et imponerende syn i sig selv, men for børn og barnlige sjæle vil det være et særligt hit at lege med det ekko, som opstår, når lydene kastes tilbage fra de stejle klippevægge. De meget stejle klipper langs Ekkodalens ene side kaldes “Styrtebakkerne” – eller oprindeligt “Stortebakkene”, som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg.

Find en naturlegeplads i nærheden

Bliv udfordret på en af de omkring 50 naturlegepladser som Naturstyrelsen har etableret spredt over hele Danmark. Alle er velkomne og der er masser af sjov leg og god motorisk træning. Naturlegepladserne ligger ofte i tilknytning til en skov og har legeredskaber af træstammer, tov, jord og vand. Naturlegepladserne er indrettet forskelligt, men fælles er, at legeredskaberne er bygget af naturmaterialer.

Gå eller snup en tur på mountainbike i Rold Skov

I naturskønne Mariagerfjord ligger Rold Skov som er Danmarks største skov. Rold Skov giver med sine 8000 ha. mulighed for masser af oplevelser af forskellig karakter. Der er næsten ikke grænser for, hvad man kan foretage sig. Selvsagt byder skoven på en masse flotte vandreture. En af turene tager jer for eksempel rundt om Store Økssø. Det er en tur på cirka tre km. Men det er bestemt ikke alt: Rold Skov er også et sandt mekka for MTB-ryttere, og I finder ruter i forskellige sværhedsgrader og længder.

Vandresti i Nordsjælland

Langs kysten fra Gilleleje by til Gilbjerghoved findes vandrestien, Gilbjergstien, som er cirka 2,5 kilometer lang. Her kan I lade jer imponere over udsigten fra de op til 33 m høje skrænter ud over Kattegat til øen, Kullen i Sverige. Undervejs passerer man Gilbjergstenen og en mindesten for den kendte danske forfatter og filosof, Søren Kirkegaard. Gilbjerg Hoved, som er en del af ruten, er ikke langt fra at være Sjællands nordligste punkt. Størstedelen af områderne I kommer igennem, er fredede områder fyldt med dansk natur.

Spot en sæl

Vinterferie 2021 - spot en sæl

I Danmark har vi både spættede sæler og gråsæler. Den spættede sæl er den mest almindelige herhjemme, og med undtagelse af Lillebælt og Det Sydfynske Øhav kan I se dem i hele landet. Sælerne er menneskesky, og I kan derfor ofte kun se dem på afstand, liggende på sten i fjorde, på sandstrande, ved små øer ved kystområder eller på sandbanker. Her ligger de især på solrige dage uden blæst. Steder som Avnø syd for Næstved og på Fanø ud for Esbjerg er især gode steder at besøge, hvis I vil se en spættet sæl.

Gå på ravjagt

Vinterferie 2021 - rav jagt

Vesterhavets kyststrækning er et godt sted at gå på ravjagt. Rav dukker op på stranden, når en storm har rusket op i havbunden. Det er lettest at finde rav en til to dage efter en storm, når der er fralandsvind, da understrømmen så har transporteret den lette rav helt ind på stranden fra Vesterhavet.

Kilder: Visit Denmark, Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Bornholm.info


I skrivende stund aner ingen, hvordan Verden vender i forhold til Covid-19, når vi rammer uge syv eller otte, hvor skolebørnene har vinterferie på skemaet.
Vi er heldige, for der er mange skønne steder i Danmark, vi kan besøge i vinterferien 2021. Så må vi for en stund prøve at glemme vores trang til at stå på ski eller ligge under en strålende sol.

Rusland i Dronningmølle

Rusland er et 260 hektar smukt bakket og fredet hede landskab ved Dronningmølle bevokset med lyng, enebær og spredte fyrretræer. Græssende får sørger for, at bevoksningen holdes nede. Heden ligger ned til den fredede Pandehave Ådal. På skrænten ned til ådalen vokser 150 år gamle naturskove af eg og bøg.

Midt i lyngbakkerne ligger Tegners Museum og Statuepark med 14 af kunstnerens små og store bronzestatuer. Museet blev bygget af billedhuggeren Rudolph Tegner i 1938, som skulle bruge det til sine egne næsten 200 statuer og 214 malerier. Han ligger begravet under gulvet i museet.

Besøg Danmarks første hovedstad, Nyborg

Nyborg er et unikt stykke danmarkshistorie igennem mere end 800 år. Herfra regerede konger og dronninger det danske rige og var Danmarks første hovedstad. I Nyborg blev det første parlament dannet og her blev demokratiet grundlagt.

Da Svenskekrigene endte i 1650’erne valgte man at udbygge en fæstning med voldsystemer og de store bastioner som vi den dag i dag oplever resterne af. Vandet til volden måtte man hente udefra, så vandet ledes ind igennem Ladegårdsåen. På Dronningens Bastion ses fire 18-punds kanoner, fremstillet efter originaltegninger fra Tøjhusmuseet, samt to originale 84-punds svær granatkanoner. Man kan gå fra Nyborg slot ud langs volden og Ladegårdsåen via stisystem.

Danmarks dåbsattest i Jelling

I 900-tallet lod Kong Harald Blåtand Danmarks dåbsattest indmejsle på en runesten i Jelling, nær Vejle, og opførte to gravhøje og en kirke på stedet. Jelling-monumenterne har siden 1994 været UNESCO verdensarv. Året er 965. Vikingekongen Harald Blåtand siger farvel til de nordiske guder og ja til den kristne gud.

Begivenheden får han mejslet ind på en stor runesten i Jelling tæt på stenen hans far, Gorm den Gamle, rejste nogle få år forinden. På stenen praler Harald med, at han vandt Danmark og Norge og gjorde danskerne kristne: ”Kong Harald opførte dette gravmæle efter Gorm, hans far og Thyra, hans mor, Harald der vandt Danmark, det hele, og Norge og gjorde danerne kristne”. Runestenen betragtes som Danmarks dåbsattest og Kristus-figuren fra stenen er at finde i alle danske pas.

Hyggelige Dragør

Tag en tur til hyggelige Dragør lige uden for København, hvor alt er inden for gåafstand, og den gamle bydel er fyldt med velbevarede, gulkalkede huse. Dragør og nabobyen St. Magleby blev oprindeligt etableret af de hollændere, som den danske konge Christian II bød til landet for at dyrke grøntsager til hoffet.

Søfart og fiskeri af især sild har også spillet en vigtig rolle for byen, som har en helt speciel atmosfære med små, smalle brostensgader og gule huse med rødt tegltag eller stråtækt.