Vinterferie under hjemlige himmelstrøg

I skrivende stund er der vist ingen der kan spå om, hvordan vinterferien 2021 kommer til at forme sig. Ja, det er endnu en gang Covid-19 der er den ubekendte faktor. Er det muligt og forsvarligt at rejse til udlandet, eller holder vi alle sammen ferie i Danmark ligesom i sommerferien 2020? Måske, men så er det jo heldigt, at Danmark byder på masser af spændende og hyggelige oplevelser. Her kigger vi nærmere på de udendørs af slagsen.

Af Henriette Rosenthal

Hvad drikker Møller?

Vinterferie 2021 - ekkodalen

Ekkodalen er Bornholms længste sprækkedal. De spektakulære klipper er et imponerende syn i sig selv, men for børn og barnlige sjæle vil det være et særligt hit at lege med det ekko, som opstår, når lydene kastes tilbage fra de stejle klippevægge. De meget stejle klipper langs Ekkodalens ene side kaldes “Styrtebakkerne” – eller oprindeligt “Stortebakkene”, som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg.

Find en naturlegeplads i nærheden

Bliv udfordret på en af de omkring 50 naturlegepladser som Naturstyrelsen har etableret spredt over hele Danmark. Alle er velkomne og der er masser af sjov leg og god motorisk træning. Naturlegepladserne ligger ofte i tilknytning til en skov og har legeredskaber af træstammer, tov, jord og vand. Naturlegepladserne er indrettet forskelligt, men fælles er, at legeredskaberne er bygget af naturmaterialer.

Gå eller snup en tur på mountainbike i Rold Skov

I naturskønne Mariagerfjord ligger Rold Skov som er Danmarks største skov. Rold Skov giver med sine 8000 ha. mulighed for masser af oplevelser af forskellig karakter. Der er næsten ikke grænser for, hvad man kan foretage sig. Selvsagt byder skoven på en masse flotte vandreture. En af turene tager jer for eksempel rundt om Store Økssø. Det er en tur på cirka tre km. Men det er bestemt ikke alt: Rold Skov er også et sandt mekka for MTB-ryttere, og I finder ruter i forskellige sværhedsgrader og længder.

Vandresti i Nordsjælland

Langs kysten fra Gilleleje by til Gilbjerghoved findes vandrestien, Gilbjergstien, som er cirka 2,5 kilometer lang. Her kan I lade jer imponere over udsigten fra de op til 33 m høje skrænter ud over Kattegat til øen, Kullen i Sverige. Undervejs passerer man Gilbjergstenen og en mindesten for den kendte danske forfatter og filosof, Søren Kirkegaard. Gilbjerg Hoved, som er en del af ruten, er ikke langt fra at være Sjællands nordligste punkt. Størstedelen af områderne I kommer igennem, er fredede områder fyldt med dansk natur.

Spot en sæl

Vinterferie 2021 - spot en sæl

I Danmark har vi både spættede sæler og gråsæler. Den spættede sæl er den mest almindelige herhjemme, og med undtagelse af Lillebælt og Det Sydfynske Øhav kan I se dem i hele landet. Sælerne er menneskesky, og I kan derfor ofte kun se dem på afstand, liggende på sten i fjorde, på sandstrande, ved små øer ved kystområder eller på sandbanker. Her ligger de især på solrige dage uden blæst. Steder som Avnø syd for Næstved og på Fanø ud for Esbjerg er især gode steder at besøge, hvis I vil se en spættet sæl.

Gå på ravjagt

Vinterferie 2021 - rav jagt

Vesterhavets kyststrækning er et godt sted at gå på ravjagt. Rav dukker op på stranden, når en storm har rusket op i havbunden. Det er lettest at finde rav en til to dage efter en storm, når der er fralandsvind, da understrømmen så har transporteret den lette rav helt ind på stranden fra Vesterhavet.

Kilder: Visit Denmark, Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Bornholm.info