Vidste du det om astma?

Astma er en form for kronisk betændelse i lungerne, der hverken skyldes bakterier eller virus.

Af Henriette Rosenthal Muld

Hvad er symptomerne på astma?
Hvis du har astma, har du typisk disse astma symptomer. Du har svært ved at trække vejret, du hvæser eller piver i lungerne når du ånder ud, du har en tør hoste, du har en trykken for brystet og du hoster slim, og det sker tit om natten.

Du kan godt lide af astma, uden at have alle symptomerne

Astma kan f. eks. vise sig ved, at du har svært ved at trække vejret. Derfor bør du gå til lægen hurtigst muligt og blive tjekket for astma, hvis du har én eller flere astmasymptomer.
Hvis du har astma, kan du opleve, at du nogle dage har det godt og nogle andre dage mindre godt. Sygdommen skifter.
For at undgå astmaanfald kan du med fordel holde dig fra anstrengelse, kulde, tobaksrøg og anden luftforurening.
Selv om astma er en kronisk sygdom kan du sagtens leve et godt liv. Der findes nemlig forskellige typer af medicin, både forebyggende og til behandling af astmaanfald.

Astma er den hyppigste lungesygdom hos børn

I rigtig mange familier findes et eller flere børn med astma, for mellem 10 og 20 procent af alle danske børn har i dag astma eller astmalignende symptomer. Langt de fleste astmabørn er velbehandlede og lever et godt børneliv trods sygdommen.
Pibende, hvæsende vejrtrækning, nattehoste og åndenød. Det er nogle af de symptomer, som op mod hvert femte danske barn oplever på et tidspunkt i løbet af barndommen. Det er yderst ubehagelige symptomer, men de kan holdes i skak, hvis astmaen er velbehandlet.

Har mit barn astma?

Her kan du se hvilke symptomer, du skal holde øje med, hvis du er i tvivl:
• Langvarig og gentagende hoste i forbindelse med virusinfektioner, eller når de sover, griner, græder, leger, løber og lignende.

• Vejrtrækningsbesvær og hvæsende eller pibende vejrtrækning, når vejret skifter, når det er i røgfyldte lokaler eller der bliver sprayet parfume eller i forbindelse med fysisk anstrengelse.

• Barnet stopper op for at få luft, eller trækker sig ved fysisk aktivitet før de andre børn.

• Hyppige luftvejsinfektioner som forkølelse, hoste og lungebetændelse.

• Barnet bliver hurtigt træt og trives dårligt.
Hvis mindst to ud af de fem ovenstående symptomer passer, bør man søge læge med henblik på at få barnet undersøgt for børneastma.

Kilder: Astma-Allergi Danmark, Lunge.dk