Vi lagde selv vores nye klik-gulv

For to mennesker, der ikke er vant til at kaste sig ud i gør-det-selv-projekter, kan det være en stor mundfuld at gå i gang med at lægge sit eget klik-gulv uden professionel hjælp, men det gik langt nemmere end forventet.

Af Kath Jensen

“Annonce”

Da vi flyttede ind i vores hus for ca. 8 år siden, valgte vi at få en gulvsliber til at slibe og lakere husets oprindelige gulve, og de blev fine og som nye, fortæller Bonnie Jensen.

– Vi er de lykkelige forældre til to sociale drenge, der stort set har venner på besøg hver dag, og vi har en stor hund og to katte, der render ind og ud ad dørene dagen lang. Min mand og jeg er også sociale væsener, så vores hus er ofte samlingspunkt, når vi skal ses med vores venner og alle deres børn, så vores hus – og særligt gulvene – bliver i den grad brugt. Så de fine gamle gulve er nu slidt ned, og de sidste par år har vi talt – og drømt om nye gulve.

Gør-det-selv-projekt

– Men når man har mange møbler og nips, så kan det altså godt virke uoverskueligt at skulle rydde alle rum, tømme skabe, reoler, kommoder osv., så der kan komme folk og skifte gulvene i ens hjem. Og det kunne jeg slet ikke overskue. Hvordan skulle vi leve i det? Hvor skulle vi gøre af alle vores møbler og ting, mens de nye gulve blev ordnet? Hvem skulle slæbe alle de ting frem og tilbage – og hvis vi stillede dem ud i haven, hvad så hvis det regnede den dag? Bekymringerne oversteg ønsket om nye gulve, så vi var flere år om at tage
den endelige beslutning.

– Den bedste måde for os at gribe det an på, ville være at lægge gulv i et rum ad gangen. Så kunne vi flytte møblerne fra rum til rum og på den måde tage det i vores eget tempo. Men det kan man jo ikke så godt hyre professionelle gulvfolk til at være med til, så vi valgte at kaste os ud i gør-det-selv- løsningen.

Valg af gulv

– Nu havde vi taget beslutningen, og så kunne det kun gå for langsomt med at komme i gang med projektet. – Jeg benyttede en fridag fra job til at køre ud og kigge på nye gulve. Og ja, det var helt bevidst, at jeg valgte at køre ud alene, for jeg vidste godt, at de lyse gulve, jeg drømte om, ikke ville falde i god jord hos min mand.

– Jeg kørte til butikken FlotteGulve i Søborg, og fik en god snak med sælgeren i butikken. De havde et stort og flot udvalg, og på trods af de mange valgmuligheder, tog det mig mindre end et minut at beslutte mig for de lyseste gulve, han havde i udstillingen. Ja, jeg var jo alene ude og shoppe og kunne vælge frit. Så jeg valgte lange, brede planker, der ville give mit hjem et helt nyt liv. Og jeg kunne allerede se for mig gulvet hjemme sammen med mine møbler.

– Jeg fortalte sælgeren om alle vores husdyr og gæster, og han beroligede mig med, at et klik-gulv i laminat ikke tager skade af at blive (mis)brugt – det er ekstremt slidstærkt og kan klare det meste. Der er 25 års garanti på gulvene, og de skifter ikke farve med årene, så skulle der stik imod alle odds komme en skade på et gulvbræt, så kan man skifte det ud med et nyt uden at kunne se forskel.

– Han tilbød at sende folk hjem til os og lægge gulvene, men jeg forklarede ham, at vi havde valgt selv at lægge de nye gulve. Da jeg jo aldrig har prøvet at lægge gulv før, gav han mig en grundig instruktion i butikken, ved at vise mig – helt lavpraktisk med to stykker gulvbrædder fra udstillingen – hvordan man klikker de to brædder sammen. Han hjalp også med at vælge det rigtige underlag til vores nye gulve og med at lave en værktøjs-huskeliste.

– Jeg gik derfra med ro i maven og stor forventning til mine nye smukke gulve, som jeg ville modtage allerede ugen efter. Alle mine bekymringer om at to ”kontor-nussere med 10 tommelfingre” skulle lægge gulv selv, havde sælgeren i butikken elimineret. Han gav mig troen på, at vi selv kunne klare det, fordi klik-systemet er så nemt, at de fleste kan klare det.

Forberedelser inden gulvlægning

– Da gulvene ankom, var lykken stor – også hos min mand, der jo ikke havde set, hvilke gulve jeg havde valgt. Han var enig i mit valg, og vi glædede os til at komme i gang i efterårsferien, som vi havde reserveret til vores gulv-projekt. – Vi havde fået en udførlig vejledning tilsendt på mail fra FlotteGulve.dk, og vi havde styr på de værktøjer, der skulle bruges. Vi brugte lidt tid på You Tube og kiggede på gør det-selv-videoer, og vi var spændte på projektet. Vi var både lidt nervøse for, om det nu egentligt var så nemt i virkeligheden, som alle havde sagt, og samtidigt var vi mere end klar til at gå i gang.

Nemt og smukt

– At lægge gulvene var præcist lige så nemt, som alle havde fortalt os. Vi havde lidt udfordringer ved dørgerigterne, da vi skulle have gulvene ind under karmene, samt ved trappen fra vores køkken-alrum og ned til vores stue, men med lidt snak frem og tilbage, logisk sans, præcise udmålinger og gode udskæringer (min mand viste sig at være en haj til at skære perfekt), løste det sig, og vi var så stolte over resultatet.

– Det tog os kun fem dage at lægge gulve på vores 112 kvm, og det mest besværlige i hele processen var at pakke og flytte rundt på alle vores møbler og sager.

– Vi følte os godt klædt på til projektet, fordi vi fik så god vejledning hos FlotteGulve.dk. De har showroom i Ikast, Århus og Søborg, og man kan se deres store udvalg på deres website. Her kan man finde alt hvad man måtte ønske af gulve, tæpper og klinker. Ja – alt, hvad du har brug for til at få fine nye gulve. Vi har været glade for vores valg, og er nu de lykkelige ejere af et nyt flot gulv, der giver vores hjem et helt
nyt og friskt ”rent” look.

Når du fjerner de gamle fodpaneler

Et godt råd er at lægge et lille stykke af gulvet imellem væggen og kobenet når du trækker/skubber fodpanelet væk fra væggen. Det beskytter væggen imod grimme mærker fra kobenet. Husk også at skære i tapetet lige over fodpanelet, så du undgår at rive stykker af tapetet af sammen med fodpanelet.

Det skal du bruge til at lægge klik-gulv

  • Afstandskiler, så gulvet får lidt plads at bevæge sig på.
  • Klods til at banke de brædder, der driller, rigtigt på plads.
  • Stiksav eller multicutter til at skære gulvbrædderne over med. (Køb rigeligt med klinger, gulvet slider på klingerne.)
  • Trækjern/slagjern. Det brugte vi helt inde ved væggen ved de sidste brædder.
  • Koben til at fjerne de gamle fodpaneler med.
  • Hammer, vinkelmåler, tommestok.