Undgå at få skovflåter med hjem

Det er altid hyggeligt at gå en tur i naturen, men særligt efter en skovtur er det vigtigt at kigge efter, om vi har fået uønskede gæster med hjem i form af skovflåter.

Af Bonnie Jensen

Faktisk er det ikke kun efter en skovtur, vi skal være opmærksomme. Flåter kan nemlig opfanges både i eller uden for byer, i parker og haver, lige så vel som i skove eller på enge. Vores kæledyr kan også komme hjem med flåter siddende i pelsen, der kan falde ud af pelsen
og lægge sig steder, hvor vi eller vores børn efterfølgende sætter os og ”samler” flåten op.

Kig godt efter

Når I skal på tur i tæt bevoksede områder med højt græs eller lignende, er et godt råd at tage lyst tøj med lange ærmer og lange bukser på, der er puttet ned i strømperne. Flåterne ses nemmere på det lyse tøj, og kan derfor nemt børstes af. Har flåten alligevel fundet vej til din hud, går der heldigvis ofte et stykke tid, før flåten finder et sted at suge blod, og derfor er det altid en rigtigt god idé at kigge sig selv og børnene grundigt efter umiddelbart efter skovturen, og få fjernet flåten, hvis der sidder én og leder efter et sted at suge sig fast.

Den kan nemlig være smittebærer af infektionssygdomme, der via dens spyt kan overføres til både dyr og mennesker. Har flåten fået suget sig fast, vil den ofte ikke genere eller gøre ondt, så det kan være svært at opdage den, hvis man ikke helt tilfældigt får øje på den. Den vil typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på din krop (skridtet eller armhulerne), men den kan slå sig ned alle vegne. Her vil den sidde med hovedet nede i huden, og herfra suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod.

Sådan fjerner du en skovflåt

Når man skal fjerne en skovflåt, er det vigtigt, at man får hele skovflåten med ud. Her er det vigtigste, at man ikke klemmer på flåtens krop, så risikerer man nemlig, at den tømmer sin mave, og det er herigennem man kan blive inficeret. På apoteket kan man købe en speciel flåt-tang, der anbefales som den sikreste metode til at fjerne flåten. Man kan også tage en smal pincet, tage fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt, og trække langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk.

Borrelia og TBE-virus

Du har sikkert hørt om Borrelia, men flåter kan også smitte med TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, hvor nogle mennesker bliver så hårdt ramt, at sygdommen efterlader varige mén. Der er indtil nu kun fundet flåter med TBE-virus i Danmark få steder, men hvis man planlægger en ferie til et risiko-land, kan det være en god idé at tale med sin læge om at få en vaccine, der beskytter mod sygdommen. Du kan finde kort over TBE risiko-områder på www.flåtbid.dk.

Tæge eller skovflåt?

Man kan kende forskel på de to ved at tælle deres ben. En tæge ligner en bille og har seks ben, mens en flåt har otte og mere ligner en meget lille edderkop. Flåten lever af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på mennesker.

Hvor lever skovflåten?

Skovflåten sidder i toppen af højt græs og lignende og venter på, at en potentiel vært skal gå forbi. Får du en skovflåt på dig, vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på din krop (skridtet eller armhulerne), men den kan slå sig ned alle vegne.

Hvad er en skovflåt?

En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den kaldes ofte fejlagtigt en tæge, men der er grund til at skelne, da en tæge er et insekt, som ikke gør mennesker noget.

Infektionssygdomme

Borreliose, også kaldet Lymes sygdom, kan i værste fald give hjernebetændelse og lammelser. Dog vil risikoen være minimal, hvis man fjerner skovflåten inden for 24 timer. Hvis flåten er bærer af det virus, som giver TBE, hjælper det ikke noget at fjerne den, hvis den allerede har bidt sig fast, hvorfor det er så vigtigt at kigge efter flåter på både vores børn og os selv.

Hvad er symptomerne på borreliose?

Hvis man er blevet bidt af en flåt skal man holde øje med bidstedet. Hvis der kommer en rød plet, der bliver større og efterhånden får en hvid plet i midten, kan det være de første tegn på borreliose. Dette udslet kaldes Erytema Migrans. Den røde plet, som eventuelt kan flytte sig, vil typisk vise sig mellem en til fire uger efter, man er blevet bidt af flåten.

Hvis man mener, at man kan være blevet bidt af en flåt og opdager det beskrevne udslet, skal man kontakte sin egen læge, som eventuelt vil behandle med penicillin. Andre symptomer på borreliose kan være feber, træthed, hovedpine samt muskel- og led-smerter ligesom ved influenza.

Hvad skal jeg gøre, hvis hovedet bliver siddende?

Hvis hovedet bliver siddende, er der risiko for at få infektion med andre mikroorganismer, svarende til den infektion, man risikerer, hvis man har fået en splint eller anden fremmedlegeme i huden. Denne infektion har ikke noget med borreliose at gøre, men kan være farlig eller ubehagelig alligevel. Derfor er det vigtigt at skovflåtens hoved bliver fjernet, og man bør kontakte lægen for at få det fjernet, hvis man ikke selv kan.

Kilde: Statens Serum Institut, Flåtbid.dk, Netdoktor