Tryghed, når du handler

Kan man sikre sig at de ting, som vi køber til vores børn, er gennemtestet og udviklet med omtanke for deres ve og vel og ikke mindst deres sikkerhed og sundhed? Ja, det kan man faktisk godt.

Af Susanna Hochheim

“Annonce”

Hvordan sikrer vi os, at den nye sutteflaske ikke afgiver kemiske stoffer i mængder, der overskrider europæiske grænseværdier? Hvordan finder vi de rigtige sutter, så den lille ny ikke bliver kvalt af sutten? Og hvilken barnevognssele skal man vælge, hvis den man tidligere brugte, ikke duer mere. Specielt hvis man vil sikre sig, at spænderne ikke springer op, eller at barnet kan åbne dem selv?

Om man er førstegangsforældre, eller det er anden eller tredje gang, man får en lille baby, kan katastrofetankerne komme til at fylde en del, når man står med den lille ny. For i takt med, at der udvikles nyt, kan det være svært at navigere i junglen af lækre børneprodukter.

Børneprodukter skal testes og kontrolleres

Når et børneprodukt har været under Varefaktas lup, kan du trygt købe det. Varefakta-mærkede produkter lever nemlig op til gældende lovgivning og de ekstra krav, som Varefakta selv stiller, hvor lovgivningen ikke er tilstrækkelig i forhold til god forbrugeroplysning.

Varefakta-mærket har eksisteret siden 1957

I samarbejde med eksperter og fagfolk tester Varefakta børneprodukter, og holder øje med om varedeklarationen holder, hvad den lover. Varefaktas krav til produkterne er din garanti som forælder for, at de er sikkerhedsmæssigt forsvarlige og samtidig praktisk anvendelige. Mange tror, at der er offentlig kontrol med produkter, som fx sutter, børneservice og barnevognsseler, men i praksis er der meget lidt kontrol.

Derfor er det vigtigt med en neutral og uvildig tredjepart som Varefakta. Butikskæder, producenter og importører bestemmer selv,
om de vil deklarere deres varer med Varefakta. Et produkt får dog kun lov til at bære mærket, hvis det kan leve op til lovgivningen og de ekstra krav, som Varefakta stiller.

Du kan også være med

Varefakta har også et forbrugerpanel, som består af frivillige, der har lyst til at vurdere og give udtryk for deres holdning til forskellige Varefakta-mærkede produkter, samt varedeklarationers indhold og opbygning. Du kan også være med til at teste produkter for Varefakta, hvis du ønsker at være med til præge de produkter, der står på hylderne i butikkerne.

Vil du sætte dit præg på, hvilke krav Varefakta i fremtiden skal stille til fx bleer, sutter eller barnevognsseler, så kan du tilmelde dig Varefaktas forbrugerpanel her: https://varefakta.dk/forbrugerpanel.

Bliver løbende testet

Varefakta-mærket er din garanti for, at et produkt ikke alene er brugsegnet, men også lever op til en række sikkerhedsmæssige krav, samt at produktet bliver kontrolleret løbende. Du finder Varefakta-mærket på bl.a. barnevognsseler, vådservietter, engangshagesmække, børneservice, bleer, bleposer og plejeprodukter som babyolie og zinksalve.

Ud over børneprodukter findes mærket også på kiks, fisk, brød, frosne grøntsager, rengøringsmidler, tøjvaskemidler, opvasketabs, dyrefoder, ammeindlæg, balsam, solcreme, cykellåse og meget mere.