Tørrer du også (vaske)tøj indendørs?

”Jeg har da ikke brug for en affugter, de er jo kun nødvendige til udtørring af overskydende fugt i nybyggerier og til udtørring af rum eller hus efter vandskader”…

Jeg kan høre mig selv sige lige præcis de ord, og jeg kunne ikke være mere gal på den. Men det vidste jeg jo ikke dengang – altså før jeg fik min fantastiske affugter, der er udviklet til tørring af tøj – i netop kældre og vaskerum.

Af Kath Jensen

“Annonce”

Altid i vintertiden er det det samme cirkus hver eneste morgen: alle vinduerne i hjemmet er dækket af små vandperler hele vejen langs ruderne i bunden. Det er til stor irritation, da det skal tørres af hver dag, for at undgå at vinduesrammen rådner. Så siges det, at vi skal sørge for at lufte rigtigt ud, tre gange om dagen i 5-10 minutter. Men når vi lufter ud og laver gennemtræk, lukker vi al varmen ud og kulden (og den fugtige luft) ind, og derfor er der mange, der nøjes med udluftning en enkelt gang om dagen, og så har vi balladen.

Kondens opstår når vanddamp i luften kommer i kontakt med en kold overflade som f.eks. et loft, et vindue eller en væg. Vanddamp skabes via vores ånde, når vi laver mad, går i bad osv., og når vanddampen afkøles, kondenserer den og bliver til vanddråber. Det er derfor, at vanddråberne ofte er værst i soveværelset om vinteren. Når vi går i bad og laver mad, der begge dele skaber masser af vanddamp, kan luften blive beklumret, hvis der er høj luftfugtighed. Og det er her, der risikerer at blive dannet skimmelsvamp.

Vådt vasketøj = fugtige rum i hjemmet

Vores vaskerum er i kælderen, og det kan mærkes i luften – særligt i de kolde vintermåneder. Udover at tøjet tørrer virkeligt langsomt, så kan man mærke den fugtige luft, når man går ind i vaskerummet, hvor alt det våde tøj hænger. Førhen planlagde jeg mine vaskerutiner på den måde, at jeg først skulle vaske en 30 graders vask. Tøjet op på bøjler, og herefter en 60 graders vask. Tøjet ind i tørretumbleren, som så blæste varm luft ud i rummet, der hjalp med at tørre det våde tøj, samtidigt med at vinduet stod på klem.

Men efter jeg har fået min affugter fra Woods, er alle de tidsplaner helt unødvendige. Nu kan jeg sagtens bare vaske en 30 graders maskine, hvor alt skal hænges op på bøjler for at lufttørre. Så tænder jeg bare for min affugter, der har en virkeligt smart føntørrer effekt, og tøjet er tørt på et par timer. Og jo, man kan godt elske en maskine. Det ved jeg, for jeg elsker virkeligt min LD48Pro+. Den suger al fugten fra rummet ind i maskinen, hvor det omdannes til kondensvand i en opsamlingsskuffe, og så blæser den dejligt tør luft ud på det vådetøj.

Det ville jo være smartest at tørre alt vasketøj udendørs. Men i de kolde vintermåneder er det praktisk talt umuligt, og fingrene når at fryse til is, mens man hænger op på tørresnoren. Men tøjet skal jo vaskes og tørres, og ikke alt kan klare en tørretumbler, og må derfor hænges op indendørs. Det skaber masser af fugt, som jo kan være skadeligt.

Udover at et fugtigt indeklima kan danne skader på vores hjem, så kan det også gøre vores familie syge – især dem, der lider af allergi i forvejen – blandt andet fordi husstøvmider trives godt i et fugtigt miljø. Og det er en endnu en god grund til at opstille en affugter i sit hjem. En affugter med høj ydeevne skaber nemlig et optimalt og sundt fugtighedsniveau.

Min højtelskede LD48Pro+ er skabt med et unikt anti-mug filter – et SMF filter, der renser luften for pollen, skimmelsporer, støv og andre skadelige partikler, så jeg behøver ikke bekymre mig om allergi og skimmelsvamp, hvis bare jeg lader den styre mit indeklima. Så hvis du – som jeg – har kondens på ruderne om morgenen, tørrer vasketøj indendørs, eller har vasketøj i kælderen, så har du brug for en affugter. Det vil du opdage, lige så snart du har prøvet at have en hjemme til låns. Det er en af de slags maskiner, som du ikke vidste, at du havde brug for, og når du har den, for enhver pris aldrig igen vil undvære.

Fugt, skimmelsvamp og luftvejsgener

Fugt i kælderen kan være problematisk for både boligen og for helbredet. Høj fugtighed giver nemlig gode betingelser for angreb og vækst af svamp og råd. Råd kan i værste fald kan give alvorlige skader på bygningens materialer og konstruktioner, mens skimmelsvamp kan udløse allergiske reaktioner hos mennesker. Gør du ikke noget ved et fugtproblem i en kælder, risikerer du, at problemerne breder sig til andre dele af boligen. Derfor skal du tage det seriøst og få undersøgt omfanget, hvis du har mistanke om et fugtproblem.

Et omfattende angreb af f.eks. hussvamp eller skimmelvækst, der er opstået på grund af for høj fugtighed, kan blive både dyrt og besværligt at slippe af med igen. Især kan et angreb af ægte hussvamp få alvorlige konsekvenser – særligt for familien, der bor i huset. Hvis man udsættes for skimmelsvamp, vil de typiske symptomer være luftvejsgener, hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær.

Symptomerne er særligt stærke hos mennesker, der i forvejen lider af luftvejsallergi. Som hovedregel skal den relative luftfugtighed helst holdes under 40-45 % året rundt. Woods har et enkelt og billigt hygrometer, der måler luftfugtigheden, og som kan være en rettesnor for, om du behøver at foretage ændringer i forhold til dit indeklima.

Har du vaskerum i kælderen?

For at undgå fugt i kælderen, så er første regel, at der ikke må stå møbler som f.eks. lukkede reoler lige op ad væggene. Der bør være mindst 5 cm luft ud for væggene, så der kommer ventilation ind til vægoverfladerne. En god idé er at indrette med åbne reoler. Herefter er det vigtigt med udluftning og gerne en god affugter, produceret og udviklet til skandinavisk klima.

Hvis du absolut skal vaske og tørre tøj i kælderen, er det særligt vigtigt med en energieffektiv affugter, der kan suge al den fugtige luft og skabe et tørt og sundt indeklima. En affugter skal anvendes til det formål, den er lavet til. Woods affugtere til kældre og tørring af tøj er patenterede, og er de eneste affugtere med tøj-tørrende funktion til kældre.

Når en kondenstørretumbler kører, blæser den varm luft ud i de kolde rum og skaber dermed ofte et varmt, fugtigt og støvet miljø, og nogle af dem afgiver overraskende meget fugt. Hvis kondenserings-evnen er dårlig, bliver der sendt for meget fugt ud i rummet. For meget
fugt kan skabe fugtproblemer eller øget ventilations- og opvarmningsbehov i de kolde vintermåneder, og det koster ekstra på varmeregningen. Her er det smart at have en affugter til at køre, samtidigt med at du tørrer det våde vasketøj. Det giver et mindre behov for, at dine varmeapparater skal varme ekstra meget fugt ud af rummet, og du undgår, at der dannes skimmelsvamp, dårlig lugt og husstøvmider i rummet.

Woods affugtere i LD-serien er produceret og udviklet i Skandinavien, passer til vores klima, og er det mest energi effektive alternativ til at tørre tøj i en tørretumbler. Læs mere her på deres hjemmeside: www.woods.se/da/

Kilde: Videnscentret Bolius