Tjek på barnets syn

Har du mistanke om, at dit barn går rundt og har uopdagede synsudfordringer, kan et synstjek hos optikeren kaste lys over sagen.

Af Henriette Rosenthal

Mindre børn ved ikke, hvordan man ser normalt. Så selv om synet er uskarpt, beder barnet ikke om at få det tjekket, for hvis det altid har været sådan, er det jo ”bare normalt”.

Måske har du lagt mærke til, at dit barn har svært ved at holde koncentrationen, sidder med næsen helt nede i skærmen på sin tablet eller snubler over dørtrinet og andre ting? Hvis ja, så vil optikerne altid gerne hjælpe dig og dit barn med en synsprøve. Hvis barnet er under 10 år og skal have briller for første gang, vil optikeren fortælle jer, at I også skal bestille en tid til tjek hos øjenlægen, før optikeren må gå i gang med at lave barnets første par briller, men så ligger resultatet af synsprøven bare klar hos optikeren.

Tjek hos øjenlægen?

Jo tidligere synsudfordringerne opdages, desto hurtigere kan dit barn få hjælp til et skarpt syn.

– Når man er under 10 år og ikke har haft briller før, skal man lige en tur forbi øjenlægen, der skal afklare, om der ligger eventuelle sygdomme bag barnets synsnedsættelse. Efterfølgende er det optikerens opgave at finde den bedste løsning, så barnet kan komme til at se optimalt. Det er oplagt at tænke på briller, men en kombination af briller og kontaktlinser kan give barnet en større frihed.
Børn er overraskende gode til at lære at bruge kontaktlinser. De er vant til, at der findes regler, så når de får at vide, at de skal vaske hænder, inden de sætter kontaktlinsen i øjet eller fjerner den igen, så gør de det uden at stille spørgsmål,

Tegn på synsudfordringer hos børn:

✱ Barnet har ofte hovedpine, eller virker mere træt og uoplagt end andre børn
✱ Barnet blinker ofte eller gnider sig i øjnene
✱ Barnet kniber øjnene sammen for at stille skarpt
✱ Barnet skeler på et eller begge øjne
✱ Barnet har svært ved at holde koncentrationen
✱ Barnet virker lidt klodset eller har andre problemer med motorikken
✱ Barnet har læsevanskeligheder
✱ Barnet holder skærme eller bøger meget tæt på øjnene

synsudfordringer hos børn

Glade børn med mod på livet og smarte briller på næsen

Børn der har brug for briller, skal have muligheden for at bevæge sig frit og leve et sjovt og aktivt liv. Det stiller nogle krav til brillernes design. De skal være lette og have en god pasform. Børnebriller har ofte brillestænger, der sidder godt bag ørerne, så brillerne ikke falder af i aktiv leg. Det er ikke kun brillestellet, der skal være let – det skal glassene også være.

Derfor tilbyder optikerne hos Nyt Syn brilleglas fra tyske ZEISS, der foruden at være op til hele 40 % tyndere og lettere end traditionelle brilleglas også beskytter barnets øjne mod skadelige UV-stråler fra solen. Børnebriller skal selvfølgelig også se smarte ud, og barnet skal kunne lide dem, for så går det meget nemmere med at få dem på hver dag. Optikeren kan vejlede jer, så både forældre og børn bliver glade.

Kig ind i butikken

Hvis du har lyst til at kigge forbi Nyt Syn, inden du tager dit barn med for at vælge briller, er du mere end velkommen. Så kan du orientere dig om udvalget af smarte børnebriller og få en snak med optikeren om netop dit barns synsudfordringer.