Tag kampen op mod dit barns nærsynethed

Over hele verden ses der i øjeblikket en stigning i antallet af nærsynede børn, men udviklingen af synsfejlen kan hos langt de fleste børn bremses, når det opdages tidligt.

Af Bodil Just

Nærsynethed kan have store konsekvenser for dit barns udvikling, da synsudfordringen kan gøre det svært at deltage i fritidsaktiviteter som boldsport, eller at læse det, der skrives på tavlen i klasseværelset.

Det kan derfor være en god idé at holde øje med, om dit barn viser tegn på nærsynethed, så barnet kan få den hjælp, der er behov for. At tage barnet til et årligt synstjek kan også være en god idé, så du har givet dit barn de bedste forudsætninger for et skarpt syn.

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed, som også kaldes myopi, skyldes en brydningsfejl i øjet, hvor man oplever at have et klart syn på kort afstand, mens synet på lang afstand er uskarpt. En hyppig årsag til nærsynethed er, at øjet vokser og bliver for langt. Vi anbefaler, at børn får tjekket synet regelmæssigt, så eventuelle synsfejl kan opdages tidligt, og barnet kan få den hjælp, det har brug for.

Udviklingen af nærsynethed kan bremses hos mange børn og unge

Der er sket en stor udvikling indenfor behandling af nærsynethed i de senere år. Det betyder heldigvis, at vi i dag har flere forskellige muligheder for at bremse udviklingen af nærsynethed hos børn og unge, fortæller Jakob Søholt, Fag- og Produktspecialist i Nyt Syn.

ZEISS MyoCare er et specialudviklet brilleglas, der stimulerer barnets afstandssyn ved at veksle mellem synskorrektion og uskarphed, uden at barnet bemærker det. Det kan bremse, at øjet vokser og dermed bremse udviklingen af barnets nærsynethed. Vi har også gode erfaringer med myopi-behandling hos børn med endagslinser, der stimulerer barnets afstandssyn, samt natlinser, som omformer hornhinden, mens barnet sover – ja, faktisk er børn overraskende gode til at lære at bruge kontaktlinser selv, udtaler Jakob Søholt, Fag- og Produktspecialist i Nyt Syn.

4 tegn på at dit barn er nærsynet
  1. Barnet klager over hovedpine.
  2. Barnet vil have skærme meget tæt på, eller læse med kort afstand.
  3. Barnet har svært ved at gribe bolde.
  4. Barnet har udfordringer med at holde balancen.

Tag hånd om dit barns syn

Vent ikke med at få undersøgt barnets syn – jo tidligere, synsfejlen opdages, jo bedre mulighed for at bremse udviklingen. Det er nemlig ikke muligt at behandle allerede udviklet nærsynethed, så få hellere tjekket dit barns syn én gang for meget, end én gang for lidt.

Kig ind i butikken

Hvis du har lyst til at høre mere om myopi-behandling, så er du mere end velkommen til at kigge forbi hos din nærmeste Nyt Syn optiker.

Forebyg nærsynethed med 4 gode råd

  1. Lad dit barn lege udendørs mindst to timer hver dag.
  2. Hold gode pauser fra brug af mobile enheder.
  3. Barnet bør max. have to timers nærarbejde om dagen udover skole.
  4. Få foretaget regelmæssige synsundersøgelser, så eventuelle udfordringer med synet opdages tidligt.