Tag børnene med i haven

Det er hyggeligt, at have små projekter sammen. At passe haven, og frembringe fine blomster og friskt, frugt og grønt, giver mange gode timers samvær udendørs – og ved at involvere børnene i havearbejdet, giver vi have-glæden videre til næste generation.

Af Bonnie Jensen

Mors og fars have, den have man legede i som barn, vækker gode minder, og man kan se den for sig, ved at lukke øjnene og dvæle ved tanken et øjeblik. Hvis man altså er vokset op med en have, naturligvis.

Haven, som er det trygge sted, hvor man leger, spiller bold og hopper i trampolin, og hvor grillen tændes når det nærmer sig spisetid. Have liv er uforpligtende samvær under åben himmel. Og alligevel ikke – for haven passer og plejer ikke sig selv.
Der skal både slås græs, klippes hæk, og meget andet i løbet af sommersæsonen. Hvis man er lidt smart, gør man det til et familieprojekt sammen med børnene, og da børn trives, lige som de fleste andre, ved at føle sig nyttige i familien, er der stor chance for, at succesen er i hus – eller rettere sagt, i have.

Man skal jo selvfølgeligt ikke starte med at sætte familiens yngste på 5, til at klippe hæk eller slå græs med det motoriserede haveværktøj. Men at anlægge og passe en køkkenhave er et hit, uanset barnets størrelse og alder, for her kan man få fingrene helt ned i mulden, og glæden ved at høste egenproduktionen er stor, uanset alder.

En børnevenlig have

For at det skal være sjovt, at komme med på havearbejde, nytter det ikke noget, hvis køkkenhaven er placeret i det fjerneste hjørne, skjult bag høje buske. Der skal være mulighed for øjenkontakt med de andre i haven, for anerkendende smil og ros er en god drivkraft, og fremmer naturligvis barnets glæde ved havearbejdet. Man kan med fordel lægge trædesten mellem rækkerne, hvor frøene skal sås, så børnene ved, hvor man må træde, når de skal luge i bedet og tilse de spirende afgrøder. Man kan også, med ubehandlet træ, lægge en kant langs bedene, så det bliver et slags “børnehøjbed”, igen for at gøre det let for barnet at overskue, hvor man må træde.

I en “børnehave” skal der selvfølgelig være masser blomster, som man kan plukke til fine buketter, og et brev med frø af blandede sommerblomster er nemt at så, og vokser hurtigt. Meterhøje solsikker er også et sikkert hit blandt børn.

Køkkenhave på altanen

Selvom man hverken har hus eller have, kan man sagtens dyrke en køkkenhave i krukker på altanen eller i vindueskarmene. De fleste grøntsager har brug for mere jord og plads end krydderurterne kan klare sig med. Så dyrk dem i spande eller store krukker. Rodfrugter, som kartofler og gulerødder, har brug for en del jord og en dyb spand/krukke for at udvikle sig ordentligt. De vil også sætte pris på, at pottemulden er blandet op med lidt grus eller sand. Ellers kan du prøve at give dig i kast med f.eks.:

✱ Jordbærplanter, der er lette at dyrke i potter og krukker. Hertil findes der mange finurlige tårne og tønder, der er som skabt til jordbærplanter. Jordbær elsker sol og har brug for en del vand. Du kan have dem i årevis, hvis bare du dækker dem godt til over vinteren, og stiller dem på en beskyttet plads.

✱ Tomater – især de mindre sorter, som fx cherrytomater – trives fint på en solvarm altan, hvor der er læ. De kræver en del vand, men kan klare sig i en mellemstor potte/krukke. Til gengæld fylder de godt i højden sidst på sommeren, og skal have noget at støtte sig til.

✱ Agurker: Vælg en baby- eller miniagurk, sæt den i altanens luneste krog, og glæd dig til massevis af små, friske og sprøde agurker.

✱ Peberfrugter har det også fint i et lunt hjørne af altanen. Planten ligner en lille, frodig busk, og er ganske dekorativ.

✱ Bønner, radiser, majs og kål kan være lidt mere tricky at dyrke – men planter har det nu engang ligesom mennesker. De trives bedst, når de får spandevis af kærlighed, så hvis du har tid, lyst, plads og tålmodighed, så er det da bare om at eksperimentere med alt – fra rødbeder og knoldselleri til ærter.

Kilde: dr.dk