Svanemærket gør det let at vælge

Hvordan afgør du, hvad der er et godt valg for miljøet? Er det vigtigere at bekæmpe klimaforandringerne end at redde naturen fra skadelige kemikalier? Kan du gennemskue et produkts levetid, eller hvordan det er blevet produceret? Og hvad gør du for at undgå uønsket kemi i produkter til dine børn?

Af Miljømærkning Danmark

“Annonce”

Uanset hvad der er vigtigst for dig, kan du vælge at se efter Svanemærket. Bag mærket er der nemlig eksperter, som forstår og tjekker alle de komplekse miljøaspekter. – Når du bruger Svanemærket som pejlemærke, behøver du ikke at sætte dig ind i, hvordan produkterne er blevet fremstillet, læse lange indholdsdeklarationer eller huske lange lister over kemikalier, du gerne vil undgå. Svanemærkets eksperter har nemlig haft produktet gennem en grundig kontrol, der sikrer, at produktet er blandt de miljømæssigt bedste inden for sin kategori, forklarer Rina Ronja Kari, der er marketing- og kommunikationschef hos Miljømærkning Danmark.

Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder, at det ser på alle relevante miljøproblemer – klima, kemikalier, ressourcer og biodiversitet – på hele produktets rejse. Målet er at gøre det let for dig at træffe bedre valg for miljø, klima og din sundhed. Svanemærket er et af verdens skrappeste miljømærker og samtidig det officielle nordiske miljømærke. Kun produkter, som opfylder ambitiøse miljøkrav, kan opnå
mærket.

Svanemærket er din troværdige guide til grønnere valg

I en ny undersøgelse svarer næsten 6 ud af 10 danskere, at de forsøger at belaste miljøet mindst muligt og føler et ansvar for at vælge mere miljøvenlige produkter. Men undersøgelsen viser også, at mange har svært ved at navigere i junglen af grønne påstande. F.eks. tror næsten 7 ud af 10, at virksomheder ofte overdriver, hvor miljøvenlige deres produkter er, og 6 ud af 10 er ofte irriteret over, at produkter markedsføres som ”grønne” uden en god forklaring.

– Flere og flere er blevet opmærksomme på greenwashing og forholder sig skeptisk til grønne budskaber. Her er det enkle valg at se efter Svanemærket. For Svanemærket er netop sat i verden for at gøre det let for forbrugerne at træffe bedre miljøvalg. Svanemærket er uafhængigt af de produkter, som det findes på og har myndighedernes opbakning. Derfor kan man trygt bruge det som guide til mere miljøvenlige valg, når man står i supermarkedet, eller når man fx søger online efter tøj, legetøj eller møbler til familien, fortæller Rina Ronja Kari.

Vælger man et svanemærket produkt, kan man være sikker på, at det lever op til nogle af verdens skrappeste miljøkrav, og at det er certificeret af en uafhængig tredjepart. Svanemærket er svært at få, men let at vælge.

Svanemærket er populært

  • 93 % af danskerne kender Svanemærket.
  • 65 % er optagede af, hvad de selv kan gøre for at passe på miljøet.
  • 66 % ser efter Svanemærket, når de vælger varer.

På mere end 27.000 produkter

I Danmark er der mere end 27.000 svanemærkede produkter på markedet – og du kan finde svanemærkede produkter indenfor 55 forskellige produktkategorier. Du kender sikkert Svanemærket fra shampoo, vaskemiddel og rengøringsmidler, men vidste du, at det også findes på f.eks. tøj, møbler, legetøj og maling – og på bilvaskehaller og hoteller?

Fortynd cocktailen af kemi

Kombinationen af de forskellige kemikalier, som vi bliver udsat for fra mange forskellige kilder i vores hverdag, kan være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Også selvom kemikalierne, hver for sig, ikke udgør en risiko i de mængder, man udsættes for fra det enkelte produkt. Det er det, man kalder “cocktaileffekten”. Som forælder kan du f.eks. være med til at fortynde den cocktail af kemi, som dit barn bliver udsat for, ved at vælge svanemærkede produkter. Svanemærkets krav gavner nemlig ikke kun miljø og
klima, men også din og familiens sundhed.