Sundhedstjek af øjnene

Ved du egentlig, hvordan det står til med dine øjnes sundhedstilstand? Mange gør ikke, og de ved heller ikke, at hvis man jævnligt får tjekket sine øjnes sundhedstilstand, kan der være bedre chancer for at opdage sygdomme på et tidligt tidspunkt. Her kigger vi nærmere på, hvad det vil sige at få et sundhedstjek af øjnene.

Af Henriette Rosenthal

Synet er en af vores vigtigste sanser, og tanken om at miste evnen til at se, kan nok få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste. Ligesom vi jævnligt går til tandlægen, for at konstatere at alt er som det skal være, og at ”der er nul huller”, anbefaler optikerkæden Louis Nielsen, at vi lægger et sundhedstjek i kalenderen cirka hvert andet år. Her har optikeren nemlig mulighed for at opdage sygdomstegn i forbindelse med sundhedstjekket.

Sundhedstjek af øjnene, undersøgelse af synsfelt.
Regelmæssigt eftersyn af øjnene
Det ligger dybt i de fleste af os at gå til tandlægen med jævne mellemrum. Ved at være på forkant er det muligt, at forhindre huller i tænderne og sygdomme i tandkødet i at udvikle sig. Har du nogensinde tænkt på, at det samme gør sig gældende for dine øjne?

Hvordan har dine øjne det?

Ja, det er jo ikke et spørgsmål, som vi går rundt og stiller hinanden i dagligdagen. Måske ved du slet ikke, at øjnene kan afsløre meget mere om dit helbred end blot din synsevne? Diabetes, for højt tryk i hovedet, grå stær og grøn stær er blot nogle af de ting, som kan vise tegn i øjnene og således afdækkes i forbindelse med et sundhedstjek.

Spændt på resultatet

Helene Persson bor i Gladsaxe, er 49 år, og har gennem de sidste tre år brugt kombinerede skærm- og læsebriller. Hun har gennem noget tid observeret, at hun bliver lettere træt i øjnene. Derfor var hun spændt på resultatet, da hun besøgte Louis Nielsen for at få et sundhedstjek af øjnene.

– Først var jeg lidt nervøs ved tanken om at få et decideret sundhedstjek af mine øjne, for hvad nu hvis jeg fik en ”dårlig” besked. Men jeg tog ind til Louis Nielsen på Købmagergade i København, og der blev jeg modtaget meget professionelt og imødekommende. Det var en rigtig sød optiker, der undersøgte mine øjne, og hende kunne jeg stille alle mine spørgsmål til, uden hun mistede tålmodigheden.

Grundige og tålmodige

Sundhedstjek af øjnene, undersøgelse af øjnene
Synet forandrer sig med alderen
Med alderen sker der forandringer med synet af helt naturlige årsager, og det begynder gerne omkring 40- årsalderen. Desuden stiger risikoen for øjensygdomme også helt naturligt med alderen, og derfor er det vigtigt at få dit syn og dine øjne tjekket regelmæssigt.

Jeg var spændt på, hvad jeg skulle udsættes for, men det var heldigvis ikke spor ubehageligt. Den eneste udfordring var, at en af undersøgelserne kræver, at man sidder stille, mens man får et lille pust i øjet af undersøgelsesapparatet. Jeg kom helt reflektorisk til at lukke øjet. Heldigvis var det en meget tålmodig optiker, så selvfølgelig lykkedes det til sidst. Mine øjne viste heldigvis ikke tegn på at fejle noget, men et billede af min nethinde viste et blodårekryds, hvilket optikeren fortalte, kunne indikere et lidt forhøjet blodtryk. Så næste gang jeg er hos min læge, bør jeg lige få det tjekket. Selve synsundersøgelsen viste, at jeg bør gå lidt op i styrke i mine briller, hvilket også var, hvad jeg selv havde på fornemmelsen.

– Efter undersøgelsen hjalp en anden optiker mig med at kigge på brillestel. Der er så mange flotte at vælge mellem, at det kan være svært at vælge. Optikeren var rigtig god til at hjælpe med at finde det helt rigtige dråbeformede stel, som passer fint til min ansigtsform. Alt i alt var det en super god oplevelse at få tjekket øjnene, så det vil jeg få gjort regelmæssigt fremover, fortæller Helene.

En tid hos øjenlægen?

Der er desværre lang ventetid hos de fleste øjenlæger. Ret nedslående, hvis man har mistanke om at der er noget i øjnene, der ikke er helt som det skal være. I stedet for er det helt nærliggende at bestille tid til et øjensundhedstjek hos Louis Nielsen. Hvis det viser sig, at de nethindefotos, der tages under sundhedstjekket, viser tegn på behandlingskrævende tilstande, sørger Louis Nielsens eget netværk af uafhængige danske øjenlæger for at foretage evt. diagnose og korrekt henvisning til behandling, typisk hos praktiserende øjenlæge eller hospital.

Sundhedstjek af øjnene, nethinde scanning

Faglig vurdering

Hvis optikeren vurderer, at der kan være sygdomstegn, sendes sagen straks videre til Louis Nielsens øjenlægenetværk. Hurtigt og senest inden for 72 timer vender øjenlægenetværket tilbage med en faglig vurdering og evt. diagnose. Hvis der er tale om en tilstand, der kræver behandling eller yderligere øjenlægeundersøgelser, sørger øjenlægerne i netværket for diagnose og direkte henvisning videre i sundhedssystemet.