Sundhedstjek af øjnene

Ved du egentlig, hvordan det står til med dine øjnes sundhedstilstand? Mange gør ikke, og de ved heller ikke, at hvis man jævnligt får tjekket sine øjnes sundhedstilstand, kan der være bedre chancer for at opdage eventuelle sygdomme på et tidligt tidspunkt. Her kigger vi nærmere på, hvad det vil sige at få et sundhedstjek af øjnene.

Af Bonnie Jensen

Synet er en af vores vigtigste sanser, og tanken om at miste evnen til at se, kan nok få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste. Ligesom vi jævnligt går til tandlægen for at konstatere, at alt er, som det skal være, og at ”der er nul huller”, er det en god idé at få et sundhedstjek af sine øjne. Her har optikeren nemlig mulighed for at opdage mulige sygdomstegn i forbindelse med sundhedstjekket.

– Som med næsten alle andre aspekter af vores sundhed er det også for vores øjnes skyld vigtigt, at vi lever sundt og får synet tjekket regelmæssigt. Hvis man venter med at få en kontrol, til der opleves synsproblemer, kan der i nogle tilfælde være sket skade på synet, som ikke kan rettes op med ny brillestyrke, siger Annette Slyngborg, der er leder af klinisk udvikling i Synoptik.

Regelmæssige tjek kan bedre opdage øjensygdom tidligt

Vil man gerne passe godt på sit syn, er det vigtigt, at man får tjekket sit syn regelmæssigt, uanset om man er ung eller gammel. Og jo ældre vi bliver, desto vigtigere bliver det også at være opmærksom på eventuelle tegn på øjensygdomme.

– Nogle mennesker går desværre længe med gener, som de ikke er klar over skyldes synsproblemer, eller med en øjensygdom, som ikke mærkes, men som kan forårsage vedvarende synstab, hvis den ikke behandles i tide. Og det er ganske alvorligt, da et godt syn er afgørende for vores livskvalitet, siger Annette og anbefaler, at man jævnligt får foretaget en synsprøve med sundhedstjek hos en optiker, hvor syn og øjne får et grundigt tjek.

Alderssynet kommer ofte snigende, hvorfor man ikke altid opdager det. Til gengæld oplever mange i stedet en række symptomer, som man bør reagere på. Det kan være hovedpine, træthed eller ondt i nakken, særligt i forbindelse med arbejde foran en skærm eller lignende, hvor man skal koncentrere sig.

– Folk tror tit, at symptomerne skyldes noget andet, men når de så får lavet en synsprøve og prøver et par briller på, er det pludseligt meget tydeligt for dem, at de har haft problemer med at se, fortæller hun. Til gengæld forsvinder gener som hovedpine og træthed ofte med det samme, når synet bliver forbedret, forklarer Annette, der anbefaler alle at få en synsprøve med sundhedstjek. Herefter foretager optikeren en individuel vurdering af behovet for opfølgende kontroller.

Øjne, der driller

– Jeg selv er nærsynet, har bygningsfejl og har igennem de sidste par år haft problemer med at se tæt på. Så jeg er en af dem, der ofte går til optiker for at få tjekket mit syn. Jeg arbejder ved en computerskærm til dagligt og er vild med SoMe i min fritid, så jeg har brug for glidende overgang i mine læsebriller, så jeg kan læse både på min telefon, som jeg jo holder tættere på øjnene, og på min computerskærm, der jo står længere væk på mit skrivebord.

Det var en øjenåbner for mig, at der skulle flerstyrkeglas i mine læsebriller, da jeg troede, at jeg var godt dækket ind med min minusstyrke i kontaktlinser, der hjalp mig med min nærsynethed, og mine læsebriller med plusstyrke, men jeg syntes, at mit syn havde det med at drille.

– Jeg har længe været glad for mine læsebriller med glidende overgang, men når jeg var ude og handle, var det ikke altid, jeg lige havde mine læsebriller med mig, så jeg har nu i et par måneder prøvet flerstyrkekontaktlinser med glidende overgang til både nær- og langsyn, og det er fantastisk.

Nu kan jeg pludselig se langt, og jeg kan også arbejde på både computer, og kigge i min telefon uden at bruge mine læsebriller. Sikke en befrielse. Så jeg vil helt klart anbefale at få et tjek hos din optiker med jævne mellemrum. De er der jo netop for at hjælpe med vores øjne, og de er eksperter på området.

Synet forandrer sig med alderen

Stort set alle rammes med tiden af alderssyn. Øjets linse vokser nemlig hele livet og mister gradvist sin elasticitet, så vi fra 40-50 års alderen begynder at opleve besvær med at fokusere tæt på. Heldigvis kan det nemt afhjælpes med briller eller kontaktlinser.

Hvordan har dine øjne det?

Ja, det er jo ikke et spørgsmål, vi går rundt og stiller hinanden i dagligdagen. Men måske ved du slet ikke, at øjnene kan afsløre mere om dit helbred end blot din synsevne? Diabetes, forhøjet blodtryk, grå stær og grøn stær er blot nogle af de sygdomme, som øjnene kan vise tegn på. Det kan således også blive afdækket i forbindelse med en synsprøves sundhedstjek.

Synsprøve med sundhedstjek hos Synoptik

Hos Synoptik kan du både få tjekket dit syns tilstand og dine øjnes sundhed af autoriserede optikere. I en Synsprøve med sundhedstjek måles din præcise syns- og brillestyrke, og du får kortlagt, om du f.eks. er nærsynet, langsynet, har bygningsfejl eller døjer med alderssyn.

I den grundige synsprøve undersøges dit syn, samsyn, synsfeltet og den bagerste del af øjet. Ser optikeren eventuelle tegn på forandringer som sygdomme som grå og grøn stær, bliver du henvist til egen læge eller øjenlæge.