Sunde børnefødder

Når ungerne bruger hver dag under åben himmel i en eventyrlig verden af leg, er det kun fantasien, der sætter grænser. Og fodtøjet! Hvis udstyret ikke er i orden, kan det hurtigt blive en lang og smertefuld dag for de små børnefødder.

Af Bonnie Jensen

Fødderne er et mesterværk. Fra fødslen er de skabt til at støtte, løfte og bære mennesket under gang, løb og spring. Det er en række avancerede buekonstruktioner i fodknoglerne, der sikrer fodens unikke tilpasningsevne til ethvert underlag. Når foden belastes, flader buerne ud, så foden bliver både længere og bredere. Derfor er det meget vigtigt, at børnene har ordentligt børne fodtøj, der er udviklet til at tage disse forhold og denne viden i betragtning.

Sund fornuft giver sunde fødder

Hvis man ikke med to fingre kan bøje sålen på en barnesko, så kan barnet heller ikke, når det går. Mange sko til børn er i princippet lavet som en komprimeret voksenmodel, og det er som regel samme materiale og slidtype, der anvendes. Derfor vil en lille sko altid være relativt hårdere og mindre bøjelig end en voksensko, og det er jo galt. En barnefod er ligeså blød, levende og bevægelig som en hånd, og den er skabt til at bevæge sig ligeså frit og uhindret.

Passer dine børns fodtøj?

Vi kender vist alle situationen omkring vore børns fodtøj. Årstiden skifter, fødderne vokser og barnet vil absolut ikke med på shoppetur og prøve de nye sko. En god øvelse i at minde sig selv og sit barn om, hvordan foden egentlig er skabt, er at aftegne barnets fod på et stykke papir, mens barnet hviler på foden. Skabelonen klippes derefter ud og lægges i barnets sko. Passer skoen ikke i bredden, vil omridset bøjes op i siderne.

Der skal også altid være plads til tæerne frie bevægelse inde i skoen. Skabelonen er også god, når barnets fødder skal måles for at kontrollere, om fodtøjet stadig passer.
Det er vigtigt at checke børns fodtøj hyppigt, for de vokser med 2-3 numre de første tre år og derefter med ca. halvandet nummer om året indtil 11-års alderen.

I 2-års alderen bør man derfor kontrollere skoene hver anden måned, i alderen 2-6 år hver tredje måned, og når barnet er over 6 år hver 5.-6. måned. I øvrigt skal man være opmærksom på, at børns fødder vokser i ryk. Man kan måle skoens indvendige længde ved at klippe en strimmel papir med et rundet hjørne. Strimlen føres ind i skoen med rundingen forrest, indtil den støder på længst fremme i skoen. Så bøjes den bageste del af strimlen op ved hælrundingen. Strimlen tages ud og sammenlignes med barnets fod. Kontrollér også, at skoen er høj nok over tæerne. En mulighed er også, at få ekspedienterne i skobutikken til at være behjælpelig med, at se om barnets sko stadig passer.

7 gode råd, når du køber børnesko

• Voksetillæg skal være på 10 -15 mm afhængig af typen af sko
• Vælg sko med en fast hælkappe, der sikrer støtte til barnets fod
• Skoene skal sidde godt fast på foden f.eks. med velcro eller snørebånd.
• Vær opmærksom på barnefodens bredde, så den passer til skoene.
• Sålen skal være fleksibel og bevægelig fra midt på skoen og ud til tæerne, mens den skal være forholdsvis stiv fra midten til hælen – det giver børn fri bevægelighed til leg.
• Børnesko må ikke gå i arv.
• Tag barnet med, når der skal købes børnesko.

Børn bruger mange timer i deres fodtøj – præcis som os voksne – og det er altafgørende, at de får en god start