Støtte under fødslen

Selv om man føder på et af landets sygehuse, og derved er sikret hjælp af en jordemoder, når fødslen sætter i gang, kan man vælge at have sin egen fødselshjælper, en doula, med til fødslen.

Af Henriette Rosenthal

I gamle dage ville landsbyens kvinder stimle sammen om den fødende kvinde og koge vand, sørge for rene klude og håndklæder
og støtte kvinden gennem fødslen. Faderen var en sjælden gæst ved fødslen af sine efterkommere, og måtte vente i spænding til det hele var overstået og mor og barn kunne fremvises rene og pæne i barselssengen. Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag føder kvinder og bliver tilset og støttet undervejs af veluddannede jordemødre, enten på hospitalet eller ved en hjemmefødsel, og heldig vis er de fleste fædre meget involverede i fødslen af næste generation.

Travlhed på fødegangene

Hele sundhedssektoren har været underlagt krav om effektivisering og besparelse. Desværre også på fødeafdelingerne, hvor der bliver sparet alle de steder, hvor det kan lade sig gøre.

Derfor hersker der en travlhed på de danske fødegange, hvor jordemødrene løber så hurtigt de kan, samtidig med at de skaber så trygge rammer for de fødende som overhovedet muligt. Det kan virke overvældende, måske særligt for en førstegangsfødende, at vagtskifte under fødslen er årsag til, at den fødende skal forholde sig til flere forskellige jordemødre undervejs i fødslen.

Derfor vælger nogle at have en doula med på sidelinjen, allerede tidligt i graviditeten, som er klar fra fødslen går i gang, til der ligger en baby trygt i favnen på den nybagte mor eller far.

Hvad er en doula?

En doula er en kvinde, som er uddannet til at støtte forældre før, under og efter deres barns fødsel. Ordet doula kommer fra græsk og betyder ”kvinde som tjener”. En doula erstatter ikke jordemoderen, faderen eller andre pårørende, som måtte være med ved fødslen, men er en ekstra støtte til den fødende og hendes pårørende.

graviditetsmassage med hjælp fra doula.
En doula erstatter ikke jordemoderen, faderen eller andre pårørende, som måtte være med ved fødslen, men er en ekstra støtte til den fødende og hendes pårørende.

Lytter til familiens ønsker

En doula vil altid sætte familiens ønsker i første række. Hun kommer ikke med forudindtagede holdninger til, hvordan det er bedst at føde og støtter og opmuntrer familien til at mærke efter og træffe de, for dem, rigtige beslutninger.

Man kan vælge at have en doula med på sidelinjen allerede tidligt i graviditeten og derved lære hinanden godt at kende og få afklaret alle spørgsmål inden fødslen. Flere doulaer tilbyder længere forløb med flere samtaler og massage undervejs i graviditeten. En doula er ikke på nogen måde tilknyttet noget særligt hospital og kan derfor kan være med til fødsler på alle hospitaler eller ved hjemmefødsler.

Doulaen er parat til at rykke ud til den fødende familie dag eller nat, hjemme eller på fødestedet, fra det øjeblik familien føler behov for doulaens støtte og tilstedeværelse. Når familien er i fødsel, bliver doulaen hos familien til barnet er født uanset om der er vagtskifte og derved skiftende jordemødre på fødestuen.

Kilde: Doulanet.dk

Du kan læse mere om emnet “baby” oppe i menuen eller følg linket her: bornogfritid.dk/artikler/boern/baby/