Spis op og undgå Madspild

Der er både tid og penge at spare. Hvis du tænker over, hvad du putter i indkøbskurven, og forinden har tjekket hvad du har i køleskabet, undgår du unødigt madspild. Hvis du så også laver ”restemad” af hvad, der ligger og gemmer sig i køleskabet, sparer du oveni købet penge i husholdningsbudgettet.

Af Henriette Rosenthal

Du har sikkert prøvet det? At stå og kigge ind i køleskabet og tænke: Hvad er det? Åh jo, det er jo resterne fra i fredags, som vi aldrig fik spist i løbet af weekenden. Nu er det onsdag, så nu må jeg hellere smide det ud.

Discount med holdning

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet peger undersøgelser på, at omkring 1/3 af den mad, der ryger i skraldespanden kunne være spist. Det har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, og det er noget vi kan hjælpes ad med at undgå. I REMA 1000 er mottoet ”Discount med holdning”. Derfor har de i 11 år gået forrest, sammen med foreningen Stop Spild Af Mad, i kampen mod madspild. Først fjernede REMA 1000 flerstykstilbud, der fik kunderne til at købe mere, end de reelt kunne nå at spise inden udløbsdato.

De indførte også datovarer, så kunderne nu kan købe fødevarer, som skal bruges her og nu. Så kom turen til antallet af skiver eller boller i poserne med brød. Mængden blev halveret, så personer i en mindre husstand kan nå at spise brødet, inden det bliver muggent. Alt sammen gode tiltag, der hjælper forbrugeren til at begrænse madspild.

– Undersøgelser viser, at der stadig smides for mange spiselige fødevarer i skraldespanden i de danske hjem. Så vi arbejder fortsat på at gøre det nemt for vores kunder kun at købe, hvad de rent faktisk kan nå at forbruge, uanset hvor mange de er i husstanden. Det handler også om at forholde sig til, hvornår fødevarerne skal bruges. Hvis du ved at den fløde, som du køber i dag, skal i saucen i aften, er der ingen grund til at tage den bageste på hylden med den længste holdbarhedsdato, udtaler Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.

Psst…

Når du har besluttet dig for dagens menu, og ved præcis hvad du skal købe, så er det fjollet at tage den vare med den længste holdbarhed. Tjek om der findes en, som stadig er frisk, men med en kortere holdbarhed, end den som står forrest. Orden i køleskabet giver et godt overblik Hold orden i dit køleskab. Placer de ældste fødevarer forrest på hylden, ligesom de gør i supermarkedet.

Korrekt opbevaring mindsker madspild

Opbevar maden rigtigt og undgå madspild. Hvis du har du købt for store mængder kød eller brød, kan du dele maden op i passende portionsstørrelser og fryse den ned. Det er vigtigt, at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Sæt etiketter der viser indhold og dato på madresterne i fryseren, så du nemt kan overskue, hvad der skal bruges først.

Brug resterne

Tidligere generationer brugte ofte rester i næste dags måltider, og som et nyt tiltag i kampen mod spild af mad samarbejder REMA 1000 med Schulstad. Sammen vil de inspirere til at bruge brødrester i madlavningen. Det harmonerer fint med, at mange i forvejen spiser mindre kød i hverdagen. Brød mætter godt og kan nemt bruges som delvis erstatning for kød. Det kan for eksempel være en opskrift på frikadeller
med rugbrød i farsen, så de sidste skiver rugbrød kan blive brugt til aftensmaden på en ny måde Hvis du savner inspiration til at lave ”restemad”, har REMA 1000 gjort det lettere for dig. På Megetmindremadspild. dk, kan du under fanen ”opskrifter” krydse tre felter af
ved ting, som man ofte har tilbage i køleskabet, og fluks får du forslag til retter, som du kan lave med disse rester.

Mindre madspild starter med dig

Al den mad, du køber og tilbereder, skal i munden og ikke i skraldespanden. At stoppe madspild er hverken kompliceret, dyrt eller
besværligt. Her er tre dagligdags situationer, hvori du kan komme madspild til livs:

  • I supermarkedet: Indkøb kun den mængde mad, du har brug for.
  • I køkkenet: Tilbered kun den mængde mad, du/I kan spise.
  • Efter et måltid: Hvis du alligevel lavede for meget mad, skal maden i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter.

Kilde: Stop Spild Af mad, Miljø- & Fødevareministeriet