Sommer, solbriller og solcreme: Væn børnene til at passe godt på øjnene

“Annonce”

Det er en god idé at beskytte øjnene på samme måde som huden, når dagtimerne tilbringes udenfor i sommerferien. Børns øjne har godt af den beskyttelse, som solbriller giver. Det vænner dem også til at passe godt på øjnene og synet livet igennem.

Når de første solstråler rammer børnenes hud i løbet af foråret, er de fleste forældre gode til at få faktor 30 op af tasken og beskytte børnenes mest udsatte steder på kroppen mod solens skadelige stråler.

I samme ombæring er det vigtigt også at have solbriller klar til børnene. Øjnene har nemlig på samme måde som huden brug for beskyttelse for solen. Det fortæller Pernille Lindhardt Steiness, som er optisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

– Børns øjne er særligt udsatte, fordi deres pupiller simpelthen er større end voksnes. Når pupillerne er store, vil flere uv-stråler ramme nethinden og linsen inde i øjet. På lang sigt kan det give skader, som for eksempel grå stær. Samtidig opholder børn sig mere udenfor end de voksne, og det betyder, at de er ekstra udsatte, fortæller hun.

Derfor anbefaler Pernille Lindhardt Steiness og hendes optikerkolleger i Louis Nielsens butikker, at børn og forældre vænner sig til, at solbrillerne sættes på næsen, når solcremen smøres på huden. Det gælder, uanset om I nyder sommersolen i Danmark eller i udlandet.

– Sydpå er solen skarpere end i Danmark, og derfor er solbriller vigtige, men selv på en halvskyet sommerdag i Danmark, hvor solen kun kigger frem af og til, anbefaler vi brug af solbriller, siger hun.

Pernille Lindhardt Steiness tilføjer, at solbriller også vænner børnene til at tænke over, at passe godt på synet og øjnene. Desuden hjælper uv-beskyttelsen øjnene til at slappe af, så man ikke så let får spændingshovedpine eller bliver træt af den skarpe sol.

Vælg solbriller med UV-beskyttelse

Det er imidlertid ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du køber. Mange tror, at alle solbriller med mørke glas automatisk beskytter mod solens uv-stråler. Det er dog langt fra altid tilfældet. – Det er vigtigt at vælge solbriller, som giver 100 % uvbeskyttelse. Den fulde uv-beskyttelse er ikke givet, hvis man køber solbriller i andre lande på ferien eller online, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

CE-mærkning på solbriller er en garanti for, at solbrillerne har den anbefalede uv-beskyttelse, og det er denne mærkning, hun anbefaler, at man går efter. Det vil fremgå på solbrillens stang, hvis den er CE-mærket.

Vær opmærksom på synsproblemer

Pernille Lindhardt Steiness er optisk
fagspecialist hos Louis Nielsen og
har en kandidatgrad i optometri og
synsvidenskab. PR-foto

Det er dog ikke kun på sommerens solskinsdage, at forældre bør være opmærksomme på børnenes øjne. Flere børn og unge får i disse år problemer med synet. På bare et år, fra 2021 til 2022, steg salget af briller og kontaktlinser til børn i Louis Nielsens butikker med henholdsvis 12 og 16 %.

Samtidig vurderer hver tredje forælder – 33 % – at de ville have svært ved at spotte synsproblemer hos deres børn. 27 % af forældre til skolebørn kender ikke til symptomerne på nærsynethed. Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Louis Nielsen i foråret 2023. Hvis ikke synsproblemer opdages og afhjælpes, kan skolen og legen med vennerne blive unødvendigt svær for børn, forklarer Pernille Lindhardt Steiness:

– Synsproblemer kan være en stor hindring for børns indlæring i skolen og leg med vennerne. Derfor er det vigtigt at få undersøgt synet, hvis man er i tvivl, om barnet ser godt nok, siger hun. Hun uddyber, at typiske tegn på synsproblemer blandt andet er, at barnet kniber øjnene sammen, bliver hurtigt træt og gnider sig i øjnene, fordi de klør, får hovedpine og klager over ikke at kunne se godt.

Hos Louis Nielsens butikker kan børn til og med 14 år få en gratis synstest med sundhedstjek og rådgivning fra autoriserede optikere. Børn under 10 år skal omkring en øjenlæge først, inden de kan få briller og kontaktlinser.

Kan bremse nærsynethed

Viser det sig, at dit barn er nærsynet, kan en ny slags brilleglas glas eller kontaktlinser være relevant. De kan nemlig bremse udviklingen af nærsynethed hos nogle børn i risikogruppen med op til 60 %, viser kliniske undersøgelser:

– Det er virkelig en stor nyhed for børn, unge og deres forældre. Med de her særlige brilleglas og kontaktlinser kan vi sikre, at børnene ser bedst muligt her og nu, og samtidig behandle nærsynetheden, så de har mindre risiko for at blive stærkt nærsynede fremover, siger Pernille Lindhardt Steiness. Louis Nielsens butikker holder åbnet hele sommeren og står klar til at rådgive om synet og om solbriller.

Pas godt på børnenes syn

  • Leg så meget ude som muligt. Dagslyset har en positiv effekt på øjets udvikling.
  • Husk solbrillerne i sommermånederne. Gå efter solbriller med CE-mærkning, som garanterer, at solbrillerne overholder kravet om 100 % uv-beskyttelse.
  • Du kan vælge at få farvede glas med 100 % uvbeskyttelse i alle Louis Nielsens brillestel. De laves både med og uden styrke.
  • Pauser fra skærm og bøger – også i ferien – med 20-20-20-reglen: For hver 20 minutter foran skærm og bog, skal man kigge på noget, der er mindst 6 meter væk (20 fod) i 20 sekunder.
  • Vær særligt opmærksom på børn, hvis forældre er nærsynede, da det kan være arveligt.

Kilde: Optisk fagspecialist hos Louis Nielsen Pernille Lindhardt Steiness. Læs mere på Louis Nielsens hjemmeside.