Skolestart og en ny gruppe venner til barnet

Jaaa… jeg glæder mig til skolen, siger min ”lille” – den sidste i rækken af fire børn. Nu starter der en ny epoke, og vi skal til at smøre flere madpakker. Mor og far siger mindre jubii til det med madpakkerne.
Det er for de fleste et meget stor skridt at komme i skole. Nye omgivelser, nye venner, nye konstallationer, som betyder, at barnet og forældrene skal navigere på nye måder.

Af Lone Carmel

For de fleste børn går processen godt, fordi pædagoger og lærere er opmærksomme på denne overgang. For forældrene kommer det an på, om det er første eller næste barn der starter. Har man været på skolen før, kender man nogle af traditionerne og kulturen.

Ny start

Se på skolestarten som, når du selv skifter job eller bolig. En proces der for nogle er let og legende, for andre tungere og mere besværlig. Sådan er børn så forskellige. Alle grupper, såvel børne- som forældregruppen er helt forskellige. Hvordan forældregruppen fungerer, har stor betydning for børnenes tilpashed. Dit barns trivsel, hænger sammen med gruppens trivsel. Mange af de dynamikker, der foregår i forældregruppen, vil afspejle sig i børnegruppens dynamikker.

Forskellige forudsætninger

Familier kommer med helt forskellige forudsætninger i forhold til skolestart. Forskelligt overskud, energi, tid, vaner og historier. Nogle af de første møder mellem forældrene har betydning for, hvordan man kan støtte børnenes relationer til hinanden. Børn ser på vores handlinger – særligt når de skal være i nye omgivelser.
Børnene kan opleve så meget nyt, at de har brug for mere ro hjemme. Lad dem være ”lidt små”, hvis de udtrykker dette behov for at integrere alle de nye sanseindtryk. Sørg for at de får hvilet og ikke har noget på programmet hele tiden. Samtidig er skolestart anledningen til at danne nye venskaber for jeres barn. Hjælp gerne barnet i denne proces og støt op om legeaftaler. Hvis ikke muligt i hverdage, så i weekender.

Sociale arrangementer

Har du lyst og overskud, er det fint at være med i forældregrupper, der støtter op om de sociale arrangementer i klassen. På den ene side er disse med til at knytte venskaber og fællesskaber. På den anden side, kan det for nogen være noget overvældende. På kort tid skal man forholde sig til alt mellem fødselsdage og hytteture. Forældrenes entusiasme, kan dog gå hen og blive helt styret af mange regler og aftaler som kan presse nogle familier. Hver enkelt familie må selv vurdere, hvordan de vil gøre deres til, at klassen trives. Det vigtigste er at tage stilling. Melde tilbage hvad man kan bidrage med, og hvad man eventuelt må springe over.

Vær åben og engageret overfor skolen, lærere og pædagoger. Sig til hvis der er noget der vækker mislyd i dig. Vores børn er mange timer på skolen, så bidrag med det du finder passende. Spids blyanterne og smil når du smør madpakken.